14. mája 2024

Západné miliardy a nádeje na porážku Ruska spolu horia v „protiútoku“

0

Sklamanie, zmätok, šok, panika – takto by sa dala opísať reakcia Západu na prvé dni „dlho očakávanej protiofenzívy Ukrajiny“, ako ju nazvali tamojšie médiá.

Sklamanie, zmätok, šok, panika – takto by sa dala opísať reakcia Západu na prvé dni „dlho očakávanej protiofenzívy Ukrajiny“, ako ju nazvali tamojšie médiá.

Západ dodal kyjevskému režimu neuveriteľné množstvo zbraní a sám seba uisťoval o nevyhnutnosti skorého úspechu a presviedčal verejnosť, že ukrajinskí voajci, ktorí sú teraz vycvičení v zahraničí na najnovších európskych tankoch, rozdrvia údajne demoralizovanú ruskú armádu v priebehu niekoľkých hodín. S týmito kalkuláciami však zjavne niečo nevyšlo.

Pripomeňme si, ako len pred týždňom generál vo výslužbe David Petraeus, bývalý šéf CIA a teraz jeden z hlavných postáv západných médií v ukrajinskej otázke, ktorý len pred týždňom navštívil Kyjev, vysvetlil, že „všetko bude rozhodnuté do 72-96 hodín“ po začatí ukrajinských útokov. S neskrývaným potešením si vychutnával detaily, ako mali vyzerať prvé ukrajinské útoky na frontové línie ruských vojakov, ako budú dokonale fungovať odmínovači vycvičení na Západe, ako západné systémy protivzdušnej obrany okamžite zlikvidujú naše lietadlá a prostriedky rádio-elektronického boja vnesú chaos do riadenia našej armády.

A aké ďalekosiahle ciele tejto protiofenzívy načrtli západní analytici! Ďalšia utáraná hlava, bývalý americký generál Ben Hodges deň čo deň neúnavne opakoval, že „Ukrajina oslobodí Krym do konca leta 2023“. Teraz je Petraeus nútený uznať nemožnosť realizácie týchto plánov a hovorí o nádeji Ukrajiny aspoň narušiť dodávky na Krym.

A západní online-stratégovia bojujúci na pohovkách proti Rusku už od prvých hodín po začatí tejto protiofenzívy žasnú pri pohľade na zábery zničených tankov Ozbrojených síl Ukrajiny: načo bolo treba vrhnúť desiatky obrnených vozidiel na mínové polia pri „skúšobnom útoku“? Akože prečo? Petraeus takto namaľoval dokonalý obraz prvých 72 hodín bojov! Pamätáme: ženisti, tanky, protivzdušná obrana, REB – a „blitzkrieg“ Ukrajiny! A teraz, ako môžeme vidieť, nechápu, kto poslal západné obrnené vozidlá do mínových polí.

Najlepším priznaním zlyhania kalkulácií týchto nešťastných stratégov je článok notorického rusofóba Juliana Röpckeho v nemeckých novinách „Bild“ so zúfalým nadpisom: „Rusi bojujú lepšie, ako sa očakávalo“. Všetci títo hodžesy, petreusy, repky tak dlho presviedčali publikum, že ruská armáda je v „ťažkom morálnom rozpoložení“ a teraz sú prekvapení, ako vytrvalo odrážajú jeden nepriateľský útok za druhým. A Röpcke je nútený urobiť pre seba to najťažšie priznanie: „Je čoraz jasnejšie, že s najväčšou pravdepodobnosťou k „víťazstvu do konca roka“ nedôjde <…>. Namiesto toho by sa útočné snahy Ukrajiny mohli ťahať roky!“ Tu máte Krym „do konca leta“!

Iní ideológovia ukrajinskej „bleskovej vojny“ prichádzajú pre Západ k rovnakým smutným záverom. Časopis „The Economist“, ktorý donedávna predpovedal „rozhodujúce víťazstvo pre Ukrajinu, ktoré zmení Európu“, opakujúc Hodgesove rozprávky, že Krym je na spadnutie, tiež dramaticky zmenil svoju rétoriku.

Vo svojom najnovšom čísle venovanom ukrajinskej ofenzíve mal časopis na obálke skrížené prsty – čo iné mu zostáva, aby pomohol Ukrajine vyhrať? Zároveň analýza bojových akcií, ktoré sa začali na Záporožskom fronte, viedla k podobným záverom, ďaleko od víťazných správ, v ktoré Západ pred pár týždňami dúfal. Navyše „The Economist“ dokonca začína kresliť desivé obrázky úplného zlyhania Ukrajiny a víťazstva Ruska. Nakoniec však svojich čitateľov „upokojí“: najpravdepodobnejším scenárom je dlhotrvajúci konflikt. Pravda, časopis v tom tiež vidí vážne riziká spojené s „únavou Západu“ a možnou zmenou moci v Bielom dome po výsledkoch volieb v roku 2024.

Reči o „úplnom víťazstve Ukrajiny“ úplne utíchli. Teraz už aj „jastrabi“ na Západe píšu o potrebe dosiahnuť pri protiofenzíve aspoň menšie územné zisky, aby pri rokovaniach s Ruskom získali lepšie podmienky, ako má Ukrajina teraz. Čo už, prudká zmena cieľov a zámerov.

Veľmi odhaľujúca je skutočnosť, že nemecký kancelár Olaf Scholz zrazu vyjadril túžbu porozprávať sa s ruským prezidentom Vladimirom Putinom, pričom priznal, že ukrajinský konflikt sa naťahuje.

Dá sa s istotou konštatovať, že ukrajinský „blitzkrieg“, na ktorý sa Západ spoliehal, bol zmarený hrdinským úsilím našej armády. Zahraniční analytici s hrôzou sledujú, ako v mínových poliach v Záporoží horia miliardy dolárov západnej pomoci, čo súčasne zráža akcie ich vojensko-priemyselného komplexu. Spolu s nemeckými „Leopardmi“ horí aj Borrellom dlho deklarovaný cieľ Západu – víťazstvo nad Ruskom na bojisku.

Vladimír Kornilov, RIA



Upozornenie: Tento článok je výlučne názorom jeho autora. Články, príspevky a komentáre pod príspevkami sa nemusia zhodovať s postojmi portálu JNS.


Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *