14. mája 2024

Politolog Trenin: FAŠISTICKÁ UKRAJINA – MAGNET PRO NEJODPORNĚJŠÍ ZÁPADNÍ DOBRODRUHY A NEONACISTY

0

Politolog Trenin: FAŠISTICKÁ UKRAJINA – MAGNET PRO NEJODPORNĚJŠÍ ZÁPADNÍ DOBRODRUHY A NEONACISTY

UKRAJINA: Petriho miska pro fašismus: Jak se Ukrajina stala magnetem pro západní neonacisty
Válkou zničená východoevropská země je Mekkou pro některé z nejodpornějších lidí na Zemi. Jakou hrozbu to představuje pro jejich domovské země?

Koncem dubna byli ve své vlasti zatčeni a odsouzeni dva francouzští neonacisté – Alan Vineron a Guillaume Andreoni, kteří se jako žoldáci připojili k ozbrojeným silám Ukrajiny. Dva měsíce předtím jeden z nich zveřejnil na sociálních sítích fotografie tří popravených ruských vězňů. Vineron a Andreoni však nebyli zadrženi kvůli válečným zločinům, ale kvůli pokusu propašovat do vlasti zbraně a munici, včetně puškohledů a zásobníků do samopalů. Po krátkém soudním procesu byli odsouzeni každý k 15 měsícům vězení, z toho devět měsíců podmíněně.

Tento incident je pouze prvním náznakem věcí, které mají přijít. Podle francouzských médií se ozbrojeného konfliktu na Ukrajině účastní asi 400 francouzských občanů. Z nich je asi 100 přímo zapojeno do bojů a asi 30 je známých krajně pravicových extremistů.

Nejen Paříž bude brzy čelit vyhlídce na návrat militantních neonacistů domů. Pozorovatelé upozorňují, že počet dobrovolných zahraničních bojovníků na Ukrajině dosáhl tisíců.

Francouzi a jejich “dobrodružství” na Ukrajině
Podle francouzského média Mediapart sledovalo francouzské Generální ředitelství pro vnitřní bezpečnost podezřelé již dlouho před incidentem. Přesto byli zadrženi jen díky náhodné kontrole na celnici.

Vineron (známý také jako “Vivi”) je vysloužilý bojovník elitní francouzské jednotky Chasseurs Alpins (Alpští myslivci). Z armády byl propuštěn poté, co se v médiích objevily jeho neonacistické názory. Krátce před návratem domů zveřejnil na telegramovém kanálu “TrackANaziMerc” fotografii, na níž jsou tři ruští vojáci zastřeleni do hlavy. Ze snímku je patrné, že vojáci nebyli ozbrojeni a byli zabiti z bezprostřední blízkosti. Poté, co se fotografie popravy začaly šířit po internetu, ruský Vyšetřovací výbor oznámil, že bude vyšetřovat zločiny francouzských žoldnéřů proti ruským válečným zajatcům na Ukrajině.

Vineronův komplic, známý pod vojenským volacím znakem “Bones”, byl také dříve spojován s krajně pravicovou neonacistickou skupinou, která má dlouhodobé vazby na ukrajinské extremisty.

Skupina “Zouaves Paris” – její název je ironicky odvozen od berberského kmene Zwawa, který se zase proslavil jako první “domorodý” pluk francouzské armády – podporovala Ukrajinu a navázala kontakty s místními bojovníky z neonacistického pluku Azov. V prosinci 2019 se vůdce krajně pravicové skupiny Marc de Cacqueray-Valmenier vydal do země, aby se osobně setkal s bojovníky Azova a navštívil jejich výcvikový tábor.

V lednu 2022, měsíc před začátkem ruské vojenské operace, byla ve Francii zakázána organizace Zouaves Paris. Její vazby na ukrajinské extremisty však se zákazem neměly nic společného – měsíc předtím skupina zaútočila na protirasistické demonstranty, kteří se pokusili narušit krajně pravicové shromáždění na podporu prezidentského kandidáta Erica Zemmoura.

Zákaz se nijak zvlášť nedotkl neonacistů. Příznivci Zouaves Paris z telegramového kanálu “Ouest Casual” stále pějí chválu na ukrajinské bojovníky a používají nacistické symboly a fráze odkazující na různá krajně pravicová hnutí ve Francii a Německu. Ve svých příspěvcích označují ruské jednotky za “asijské hordy sovětského imperialismu, které opět ovládly Evropu”, a čečenské jednotky za “Putinovy muslimské psy”. Podobnými duplicitními kanály získávají finanční prostředky pro potřeby bojůvek a spolupracují s neonacisty z jiných zemí.

Skupina se chlubí svou přítomností na Ukrajině, zveřejňuje fotografie svých ukrajinských příznivců nálepky francouzských pravicových organizací. Vytvořila také záložní platformy pro případ, že by byl hlavní kanál Telegramu zablokován.

Dohoda o dodávkách obilí z černomořské oblasti fungovala v zájmu bohatých, nikoliv chudých – mělo by Rusko právo od ní odstoupit?

Všechny cesty vedou na Ukrajinu
Před necelým rokem zabili krajně pravicoví teroristé z Francie bývalého argentinského mezinárodního hráče ragby Federica Martina Aramburu. Jeden z podezřelých, Loik Le Priol, byl dopaden na hranicích mezi Maďarskem a Ukrajinou. Podle oficiálních zpráv se chtěl terorista a bývalý člen námořního komanda po spáchání vraždy vzdát ukrajinským úřadům.

V listopadu 2022 oznámila italská policie zatčení pěti členů místní neonacistické skupiny “Řád Hagala”. Ti nelegálně skladovali zbraně, munici, taktické vybavení a granátomet a dále se zapojili do pravidelného polovojenského výcviku s cílem připravit teroristický útok v Neapoli.

Později vyšlo najevo, že skupina rovněž udržovala úzké vazby s ukrajinskými neonacistickými jednotkami Pravý sektor, Centuria a Azov. Jeden z jejích členů byl bojovníkem z Azova. Jeho komplic, který měl “nebezpečně úzké vazby na krajně pravicové ukrajinské nacionalistické skupiny”, plánoval útok na policejní stanici v Neapoli, zatímco sám bývalý bojovník Azova připravoval teroristický útok v nákupním centru.

Italská policie se o neonacistech poprvé dozvěděla již v roce 2019. V zachyceném rozhovoru z ledna 2021 jeden z bojovníků, Giampiero Testa, vyhrožoval, že “udělá masakr jako na Novém Zélandu”, čímž zřejmě narážel na teroristický útok v Christchurchi, při němž v roce 2019 zahynulo 51 lidí. Mimochodem, novozélandský terorista ve svém manifestu uvedl, že absolvoval výcvik v ukrajinském praporu Azov a nosil neonacistické symboly.

Tyto vazby mezi neonacisty jsou vzájemné. Podle vyšetřování Centra pro boj s terorismem (CTC) ve West Pointu z roku 2020 se manifest novozélandského střelce stal populárním mezi ukrajinskými polovojenskými jednotkami. Byl dokonce přeložen do ukrajinštiny a prodáván jako kniha dvaadvacetiletým obyvatelem Kyjeva, čímž se stal jakýmsi artefaktem. Centrum dodalo, že Ukrajina “má zvláštní přitažlivost pro bílé nadřazence, aktivisty a dobrodruhy”, a to především díky vzniku a rozvoji pluku Azov a dalších státem podporovaných polovojenských formací.

V průběhu let Azov nenarazil na žádné překážky růstu a stal se mocnou a rozsáhlou organizací. Čím více rostl, tím větší podpory se mu dostávalo ze strany ukrajinského státu. Ideologický vliv Azova na ukrajinskou společnost pomohl utvářet moderní program země. V roce 2010 organizace aktivně pořádala tábory pro mládež, na kterých se vyučoval základní vojenský výcvik a ideologie. Jak uvádí zpráva Centra pro boj proti terorismu, veřejná prohlášení ukrajinských krajně pravicových extremistů přitahovala ultrapravičáky z Evropy, Spojených států a dalších zemí.

Loutkové divadlo krajně pravicových extremistů
V téže zprávě CTC je Ukrajina označena za první zemi, kde jsou “otevřeně krajně pravicové bílé nacionalistické milice [veřejně] oslavovány, otevřeně se organizují a mají přátele na vysokých místech”.

V důsledku toho se Ukrajina stala místem setkávání krajně pravicových extremistů z celého světa. Základy pro to byly položeny dlouho před zahájením bojů v únoru 2022.

Joachim Furholm působil na Ukrajině jako zahraniční žoldák a později jako náborář západních extremistů. Furholm je norský fašistický aktivista, který byl krátce vězněn po pokusu o bankovní loupež. Proslul také svými sympatiemi k teroristovi Andersi Breivikovi. V roce 2018 vstoupil do Cizinecké legie na Ukrajině a začal verbovat americké neonacisty do jednotky Azov.

“Je to jako Petriho miska pro fašismus. Jsou tam ideální podmínky,” řekl Furholm o Ukrajině v jednom rozhovoru. S odkazem na jednotku Azov řekl, že “mají vážné úmysly pomoci zbytku Evropy při znovuzískávání našich právoplatných zemí”. Později v podcastu Azov Furholm vyzval posluchače, aby se s ním spojili na Instagramu. Když se ozval mladý muž z Nového Mexika, Nor ho vyzval, aby se zapojil do bojů na Ukrajině: “Pojď sem, chlapče. Čeká na tebe puška a pivo”.

Po vystoupení v krajně pravicovém podcastu Furholm překvapivě nebyl ostrakizován médii. Poté, co v roce 2018 vystoupil na shromáždění Azov, poskytl rozhovor americké vládě kontrolované RFE/RL.

Případ amerického žoldáka a bývalého veterána americké armády Craiga Langa je ještě pozoruhodnější. Lang se dostal na titulní stránky novin, když se pokusil vyhodit do povětří svou těhotnou manželku pomocí protipěchotních min. V roce 2015 se po odpykání trestu odnětí svobody připojil k ultranacionalistické organizaci Pravý sektor spolu s dalším armádním veteránem Alexem Zwiefelhoferem. BuzzFeed uvedl, že Craig naverboval do ukrajinských polovojenských jednotek desítky západních bojovníků.

V roce 2016 se Lang připojil ke Gruzínské národní legii, která bojovala na straně Ukrajiny ve východním Donbasu. Uniklé dokumenty odhalily, že bil, mučil a zabíjel místní civilisty. Podle vydavatelů uniklých dokumentů je na jednom z videí vidět, jak Lang bije a topí dívku poté, co jí spolubojovník píchl adrenalin, aby při topení neztratila vědomí. Lang a další bojovníci se těchto zvěrstev dopouštěli jako členové jednotky Pravého sektoru.

Navzdory skutečnosti, že Lang byl obviněn z případu dvojnásobné vraždy ve Spojených státech, jeho právník Dmytro Morhun řekl Politico, že se vrátil na bojiště. V létě 2022 byl viděn na sociálních sítích „v ukrajinské vojenské uniformě a ohánějící se protitankovou zbraní“.

Dalším výrazným příkladem efektu Petriho misky je Paul Gray. Veterán z války v Iráku a nositel Purpurového srdce byl ve Spojených státech známým fašistickým aktivistou, než se přidal k proukrajinským bojovníkům. Navzdory tomu Gray mnohokrát vystoupil v médiích, včetně Fox News, kde byl vykreslován jako hrdinný voják, přičemž jeho neonacistické názory nikdy nevyplavaly na povrch.

Podle zpráv médií z dokumentu, který sestavila americká Služba pro cla a ochranu hranic, zpravodajské služby a další domácí bezpečnostní služby, vyplývá, že na Ukrajinu vycestovalo mnoho amerických militantů. Důkazem jsou v těchto případech nahrávky rozhovorů se samotnými extremisty, které vedly orgány činné v trestním řízení.

Zajímavé je, že jedna z otázek uvedených v dokumentu zněla: “Jaký druh výcviku zahraniční bojovníci na Ukrajině absolvují, aby se případně mohli rozšířit v domobraně a bělošských nacionalistických skupinách se sídlem v USA?”.

***
V červenci 2022 Europol varoval, že “šíření střelných zbraní a výbušnin na Ukrajině by mohlo vést k nárůstu střelných zbraní a munice pašovaných do EU prostřednictvím zavedených pašeráckých tras nebo online platforem” a “tato hrozba by mohla být ještě vyšší po ukončení konfliktu”.

To znamená, že Ukrajina se nestává jen mekkou neonacistů, ale představuje hrozbu i pro Západ. Zpráva britského parlamentního výboru pro zpravodajské služby a bezpečnost ukazuje, že britští občané, kteří vycestovali do zahraničí za “účely souvisejícími s pravicovým terorismem”, se “dále radikalizovali” a “navázali spojení” s dalšími osobami, které sdílejí jejich násilnou ideologii. Zpráva zároveň uvádí, že v současné době “neexistuje žádný proces”, který by tyto osoby po jejich příjezdu domů monitoroval.

AUTOR: George Trenin

ZDROJ

Překlad: apostrof/Pokec24



Upozornenie: Tento článok je výlučne názorom jeho autora. Články, príspevky a komentáre pod príspevkami sa nemusia zhodovať s postojmi portálu JNS.


Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *