15. mája 2024

Mafián sa nezapre-Kollár: Drahé hypotéky ohrozujú viac a viac rodín. Máme riešenie – Bytovú konsolidačnú agentúru!

0

Predseda hnutia SME RODINA Boris Kollár tvrdí, že je povinnosťou štátu prijať také opatrenia, ktoré zabezpečia istotu bývania každému. A to j v prípade neschopnosti splácať hypotéku.

Mnohé slovenské rodiny sa dostávajú stále častejšie do finančných ťažkostí. Jedným z dôvodov sú zvyšujúce sa splátky hypoték, ktoré vytvárajú tlak na rodinné rozpočty. Hnutie Sme rodina, ktoré sa venuje dlhodobo problematike dostupnosti bývania a ktoré na Slovensko prinieslo projekt nájomných bytov s regulovaným nájomným, teraz prichádza s ďalším dôležitým opatrením v tejto oblasti, píše hnutie v komuniké.

Kollár: Banky sú ochotné spolupracovať

„Chceme vytvoriť Bytovú konsolidačnú agentúru, ktorá v prípade finančných problémov odkúpi byt od dlžníka a zaradí ho do Fondu štátom regulovaného nájomného bývania. Rodina bude môcť zostať v tom istom byte a bude platiť štátom regulované nájomné, ktoré bude nižšie ako ich splátka hypotéky, ktorú nedokázali splácať. Keď sa rodina z finančných problémov dostane, môže si svoj byt odkúpiť späť, pričom predkupné právo na byt bude platiť minimálne tri roky,“ hovorí Boris Kollár.

Keď klient zistí, že nebude schopný splácať svoju hypotéku a banka sa rozhodne byt kvôli platobnej neschopnosti klienta predať, bude mať banka povinnosť osloviť najskôr Bytovú konsolidačnú agentúru.

„Tento koncept sme už odkonzultovali s bankami, ktoré s ním súhlasia. A sú ochotné s nami na ňom spolupracovať,“ povedal Kollár.

Štátna prémia a rozšírenie príspevku na bývanie

Hnutie chce v rámci garancie bývania pre každého tiež zvýšiť štátnu prémiu, ktorá by motivovala ľudí k sporeniu na bývanie. „Ide o to, aby mali hlavne mladé rodiny nasporené dostatok financií na poskytnutie hypotéky,“ vysvetľuje Kollár.

Čerpanie príspevku na bývanie chce hnutie rozšíriť aj mimo domácnosti v hmotnej núdzi na tie rodiny, ktoré ohrozuje chudoba.

„Všetkými týmito opatreniami sledujeme jediný cieľ: Aby každý človek, každá rodina mala kde a za čo bývať. Naším nosným projektom v tejto oblasti sú, samozrejme, nájomné byty, ktoré začíname stavať už v tomto roku. Tie budú potrebnou konkurenciou na našom realitnom trhu so šialenými cenami nehnuteľností. A prinesú naozaj dostupné bývanie za štátom regulované nájomné, ktoré si bude môcť dovoliť takmer každý. Výkup bytu v prípade neschopnosti rodiny splácať hypotéku a možnosť zostať v tomto byte za regulované nájomné bude ďalšou významnou pomocou, ako garantovať rodine strechu nad hlavou. A to aj v prípade zlej finančnej situácie. Jednoducho chceme, aby všetci naši občania mali istotu bývania. Bez ohľadu na ich momentálnu finančnú situáciu či sociálny status,“ povedal na záver B. Kollár.

E-Report



Upozornenie: Tento článok je výlučne názorom jeho autora. Články, príspevky a komentáre pod príspevkami sa nemusia zhodovať s postojmi portálu JNS.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *