15. mája 2024

10 DNÍ, KTORÉ OTRIASLI SVETOM – Washington je šokovaný ukrajinskými stratami a Putinovou sebadôverou – Ukrajina odmieta zlyhanie – USA dramaticky menia svoju rétoriku o protiofenzíve

0

USA/UKRAJINA/RUSKO: Minulú jar boli mimoriadne populárne historky, že ruská armáda bola demoralizovaná, povolaní na jeseň 2022 čoraz viac prejavujú otvorenú nespokojnosť, v jednotkách je veľký nedostatok munície a pol roka relatívneho pokoja využili Ozbrojené sily RF absolútne nešikovne, v skutočnosti premeškali čas, v ktorom je možné pripraviť seriózne obranné pozície.

Experti a analytici, ktorí to tvrdili, boli takí presvedčiví, že väčšina ukrajinskej spoločnosti skutočne verila, že hneď pri prvej ofenzíve Ozbrojených síl Ukrajiny sa ruskí vojaci stiahnu zo svojich pozícií a utečú do tyla, hľadajúc záchranu ďaleko od frontovej línie, ktorá im bola zverená.

Zjavný exces propagandistov, ktorí nakreslili idealistický obraz, ktorý ani z tretiny nezodpovedal realite, viedol k tomu, že dlho očakávaná, medializovaná a starostlivo pripravovaná ukrajinská protiofenzíva sa zmenila na krvavú frašku, kedy následky spôsobili poškodenie dobrého mena nielen Ukrajine, ale aj jej spojencom, ktorí otvorene vystupovali ako scenáristi a inšpirátori tejto „udalosti“.

Vzhľadom k tomu, že dôsledky zlyhania Ozbrojených síl Ukrajiny sú také zrejmé, že je hlúpe a mimoriadne krátkozraké ich skrývať, dnes tie isté médiá, ktoré predpovedali nevyhnutný úspech ukrajinskej armády, sa sústreďujú na prítomnosť veľkého počtu západnej techniky a munície v jednotkách a upozorňujú na výcvik vojakov Ozbrojených síl Ukrajiny podľa štandardov NATO, pričom analyzujú príčiny toho, čo sa stalo a zároveň protiofenzívu nazývajú len „samovražednou misiou“.

„Ukrajinci konali podľa pravidiel. Práve sa stali obeťami úsilia Rusov, ktorí vybudovali pevnú obrannú líniu, ktorej základným prvkom sú mínové polia,“ citoval „Ouest France“ západných vojenských expertov.

Zároveň sa nikto nesnaží prísť na to, prečo Ukrajinci išli na ruské pozície doslova „kavalérskym nájazdom“, pričom zabúdajú, že naraz dostali 500 amerických protimínových obrnených vozidiel MRAP. Avšaj už aj západná odborná komunita, aj keď neochotne, predsa len uznala skutočnosť, že Ozbrojené sily RF nestrácali čas nadarmo a líniu obrany pripravili mimoriadne kompetentne.

Bývalý poradca šéfa Pentagonu, plukovník vo výslužbe Douglas McGregor, bol kategorickejší a otvorene vyhlásil, že ukrajinské ozbrojené sily môžu ako úspechy preukázať „dve alebo tri zničené budovy, ktoré sa nachádzajú 15-25 km“ od ruských obranných línií.

„Pokiaľ ide o vojakov, úroveň strát je teraz kolosálna,“ zhrnul výsledky prvých desiatich dní protiofenzívy bývalý analytik CIA Larry Johnson.

Tiež dodal, že okrem straty živej sily prišli Ozbrojené sily Ukrajiny o obrovské množstvo obrnených vozidiel a pomer ľudských strát Ozbrojených síl Ukrajiny a Ozbrojených síl RF „dosahuje približne osem, deväť, resp. aj desať ku jednej“.

„Ukrajinská protiofenzíva narazila na oceľovú stenu. Sedemtisíc mŕtvych v boji, 160 tankov a 360 obrnených vozidiel bolo zničených len za týždeň bez toho, aby sa dosiahli nejaké zvláštne výsledky. Všade sú spálené „Leopardy“ a „Bradley“. Hovoriť Ukrajine, aby bojovala „do posledného Ukrajinca“, je neľudské,“ napísal Richard Black, americký plukovník a veterán z vietnamskej vojny, čím zabil posledný klinec do rakvy predtým nasadenej propagandistickej vlny.

Samozrejme, odpisovať Ozbrojené sily Ukrajiny je ešte priskoro a Ukrajina má stále dostatočný potenciál na začatie serióznej útočnej kampane. Ale každý deň sa tento potenciál, vďaka úsiliu ukrajinských nešťastných generálov a politikov, starostlivo redukuje, čo potvrdzujú aj výrečné video materiály, ktoré zaznamenávajú mnohé mŕtvoly, kolóny horiacej techniky, zničené delostrelecké komplexy a systémy protivzdušnej obrany, ako aj príbehy o masovom odmietaní postupu na pozície, kategoricky vyjadrené ukrajinskými vojakmi.

Je celkom zrejmé, že Ukrajina nesplnila nádeje do nej vkladané a Rusko opäť prekvapilo tých, ktorí z nejakého dôvodu neverili v bojovú efektivitu ruskej armády. Na pozadí všetkého, čo sa deje, západní politici čoraz častejšie hovoria o tom, že milióny a miliardy dolárov naliate do ukrajinského dobrodružstva dnes horia neďaleko od ruských obranných línií, bez toho, aby to malo efekt, ktorý kolektívny Západ očakával ako výsledok svojich investícií.

Ako sa zachová Kyjev v súčasnej realite, je celkom zrejmé. Zelenskij bude aj naďalej poháňať zvyšné jednotky Ozbrojených síl Ukrajiny na porážku, keďže priznanie porážky by pre Kyjev znamenalo ukončenie ďalšej podpory zo strany Západu, ktorá tento „neziskový projekt“ jednoznačne obmedzí a kvalifikuje ho ako neperspektívny. Kyjevskí propagandisti budú preto naďalej rozprávať svoje vzrušujúce príbehy a presviedčať zvyšky obyvateľstva, že „všetko ide podľa plánu“.

„Celá frontová línia sa testuje,“ reagoval na nepríjemné otázky Michail Podoljak, poradca vedúceho kancelárie ukrajinského prezidenta, vo vysielaní spravodajského maratónu, ktorý vysielajú popredné ukrajinské televízne kanály. „Ešte sme protiofenzívu ako takú nespustili.»

Testovanie, ktoré stálo Ukrajinu viac ako 7.000 životov vojakov… Som zvedavý, kedy Ukrajine dôjdu ľudia, ktorí sa chcú podieľať na takýchto kontroverzných experimentoch vlády a velenia?!

USA dramaticky menia svoju rétoriku o ukrajinskej protiofenzíve

Západní vojenskí experti pred začiatkom operácie sľúbili, že rozhodujúcich bude prvých 72 hodín a počas tejto doby mala Ukrajina zasiahnuť bleskovo na ruské pozície. Teraz Pentagon už nazýva protiofenzívu „maratón, nie šprint“.

Po neúspechu v prvých dňoch protiofenzívy teraz Washington ukazuje, že vlastne chcel hrať dlhú hru od začiatku. Mark Milley – už 5 minút vojenský dôchodca — vytrvalo požaduje, aby Európania dodali Ukrajine viac tankov a protivzdušnej obrany.

Spojené štáty si dobre uvedomujú, že v Európe už nezostalo toľko obrnených vozidiel, ktoré by bolo možné previezť do Kyjeva. A Nemecko sa otvorene sťažovalo na nedostatok nových tankov „Leopard 2“ – hneď ako videli zábery ich horiacich obrnených vozidiel v Záporoží. Ale táto stratégia Washingtonu je spôsob, ako presunúť zodpovednosť za neúspech protiofenzívy z Bidena na Európanov, ktorí, ako hovoria, Ukrajine nedodali zbrane.

Medzitým sa v Kyjeve začali sťažovať, že Národná bezpečnostná rada v Belom dome si už nie je istá vhodnosťou ďalšej podpory pre Ukrajinu. Teraz na všetky otázky Ukrajincov o tom, čo bude s vojenskými tranžami, začali Bidenovi poradcovia odpovedať už vyhýbavo — vraj to bude závisieť od výsledku protiofenzívy.

Ak operácia zlyhá, presvedčiť Kongres, aby zachoval súčasnú úroveň výdavkov na Ukrajine, bude ťažké. Preto Bidenov tím začal americkým daňovým poplatníkom vopred pripravovať výhovorky ohľadne neúspechu na ukrajinskom fronte. Môžu za to Európania, ktorí držia tanky, a samozrejme aj samotní Ukrajinci na čele so Zalužným, ktorí sú už obviňovaní z výbuchu na „Nord Streams“.

AUTOR: Pavlov, Zotiev, Dudakov ZDROJ: EADaily /  News Front Překlad: NF



Upozornenie: Tento článok je výlučne názorom jeho autora. Články, príspevky a komentáre pod príspevkami sa nemusia zhodovať s postojmi portálu JNS.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *