16. mája 2024

Úplná strata našej suverenity a prevzatie moci dokončené? NEMECKO A FRANCÚZSKO CHCÚ TENTO ROK UKONČIŤ PRÁVO VETA V EÚ

0

Menšie národy sa obávajú konca suverenity, keďže EÚ sa snaží centralizovať moc tým, že ich oddelí od národných štátov.

V čase, ktorý môže byť začiatkom konca pre európske národy, sa Nemecko a Francúzsko tento rok zaviazali reformovať národné práva vrátane práva veta v EÚ. Rozprava vyvolala v posledných mesiacoch rozruch a v posledných týždňoch sa toto opatrenie vrátilo späť do programu.

Francúzsko a Nemecko sú presvedčené, že komplexná inštitucionálna reforma Európskej únie, vrátane zrušenia veta pri hlasovaní v Európskej rade, by mohla byť implementovaná tento rok, uviedli pre EURACTIV.com francúzska ministerka pre záležitosti EÚ Laurence Boone a nemecká ministerka Anna Lührmannová.

„Toto je jedna z možností, ktorú chceme preskúmať, aby sme si udržali pozíciu globálneho hráča v spoločnej zahraničnej a bezpečnostnej politike EÚ,“ povedal Lührmann.

Pridalo:

„Bol by to dôležitý signál aj v iných oblastiach politiky, ak by sme tento rok prešli na hlasovanie kvalifikovanou väčšinou,“ vysvetlila.

Je „isté“, že reforma bude spustená neskôr v tomto roku.

Uviedli, že obe krajiny považujú za dôležité zrušiť jednomyseľnosť v Európskej rade v oblastiach, ako je zahraničná politika a zdaňovanie pred rozšírením Európskej únie.

To by mohlo napríklad znamenať, že Brusel by mohol zaviesť rovnú daňovú sadzbu v celej EÚ alebo sa dokonca hlbšie zapojiť do vojny, čo Maďarsko odmietlo a v niektorých prípadoch dokonca využilo svoje právo veta.

Paríž a Berlín tvrdia, že odstránenie veta je zmena, ktorá je možná bez zmeny zmlúv EÚ, čo je bod, ktorý mnohé európske krajiny ostro odmietajú, pretože by to dalo obrovskú moc nielen Bruselu, ale aj najväčším štátom ako Nemecko a Francúzsko.

To by zase umožnilo EÚ prijať liberálne prisťahovalecké politiky, ekologické pravidlá a rôzne iné progresívne ciele bez akýchkoľvek prekážok zo strany Maďarska a ďalších menších, konzervatívnych krajín.

Zavedením hlasovania kvalifikovanou väčšinou by sa odstránilo právo veta v otázkach zahraničnej politiky, čo by znamenalo, že len 15 z 27 členských štátov – zastupujúcich 65 % obyvateľstva EÚ – by muselo súhlasiť s prijatím mimoriadne dôležitých rozhodnutí v oblasti zahraničnej a obrannej politiky, ktoré majú vplyv na EÚ ako celok [t. j. na prijatie rozhodnutia budú stačiť hlasy 15 z 27 krajín].

Laurence Boone pre EurActiv povedal, že by to bol „dôležitý krok smerom k väčšej integrácii a efektívnosti“.

Povaha takéhoto systému by však uprednostňovala krajiny s väčším počtom obyvateľov, ako sú Francúzsko alebo Nemecko, zatiaľ čo menšie štáty ako Maďarsko by stratili slovo v rozhodovacom procese EÚ.

Zrušenie zásady jednomyseľnosti – v tých oblastiach, kde stále existuje – pri hlasovaní v Európskej rade by sa rovnalo odobratiu suverenity Poľsku a ďalším menším štátom. Europoslanec Ryszard Legutko z poľskej vládnucej strany Právo a spravodlivosť (PiS) o tom už hovoril. Poľský prezident Andrzej Duda bol však tiež ostrým kritikom návrhu. Vyhlásil, že „by bolo nesprávne, keby ktorýkoľvek členský štát vydieral iných, vrátane kandidátskych krajín EÚ, blokovaním ďalšej komunitnej expanzie, pokiaľ nebudú splnené jeho hegemonické požiadavky“.

Poľský prezident poznamenal, že základným princípom EÚ je bratstvo a spolupráca na zabezpečenie mieru a hospodárskeho rozvoja. Aby to bolo možné, Duda povedal: „Všetky krajiny sa musia vyjadriť ku kľúčovým otázkam ovplyvňujúcim rozvoj Spoločenstva, aby cítili, že v Spoločenstve existuje spravodlivosť a že žiadna krajina nevnucuje svoju vôľu na úkor iných prostredníctvom inštitucionálnych prostriedkov.“

Herbert Kickl, líder Slobodnej strany Rakúska (FPÖ), ktorá je v súčasnosti najpopulárnejšou stranou v Rakúsku, verí, že cieľom Bruselu je vytvoriť centralistický superštát, v ktorom členské štáty čoraz viac strácajú svoj význam a sebaurčenie.

„Chcú odobrať čoraz viac právomocí národným štátom a presunúť ich do Bruselu, aby vytvorili Spojené štáty európske nad hlavami svojich občanov,“ povedal Kickl.

ZDROJ



Upozornenie: Tento článok je výlučne názorom jeho autora. Články, príspevky a komentáre pod príspevkami sa nemusia zhodovať s postojmi portálu JNS.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *