12. mája 2024

Video – Nepokoje vo Francúzsku sa vymykajú spod kontroly, úrady povolali 40-tisíc policajtov

0

40.000 policajtov bolo vyslaných do konfrontácie s francúzskymi demonštrantmi.
To je údajne 4-krát viac, ako počas protestov proti dôchodkovej reforme.
Po celej krajine prepukajú masívne nepokoje. Bezpečnostné zložky už prešli na slzotvorný plyn.

Francúzsko kvôli nepokojom vyvolaným smrťou mladíka pri policajnej dopravnej kontrole povolá do služby na štvrtkový večer 40-tisíc policajtov a žandárov. Celkovo 5-tisíc ich bude dohliadať na bezpečnosť v Paríži, uviedol podľa stanice BFM TV minister vnútra Gérald Darmanin. V stredu večer ich vo Francúzsku podľa ministra zasahovalo 9-tisíc.

Strety demonštrantov s políciou si v noci na dnešok vyžiadali 170 zranených strážcov zákona, nikto z nich nie je podľa Darmanina v ohrození života. Minister dodal, že polícia zadržala vyše 180 výtržníkov. Časť politikov, najmä z krajnej pravice, volá po vyhlásení núdzového stavu. Vláda o tom ale podľa zdrojov agentúry AFP zatiaľ neuvažuje.

Šéfka regiónu Ile-de-France, ktorý obklopuje Paríž, Valéria Pécresseová požiadala policajného prefekta, aby v noci obmedzil povrchovú verejnú hromadnú dopravu v miestach najprudších stretov. V noci okrem iného horelo električkové depo.

Ria Novosti



Upozornenie: Tento článok je výlučne názorom jeho autora. Články, príspevky a komentáre pod príspevkami sa nemusia zhodovať s postojmi portálu JNS.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *