13. mája 2024

N-TV: Orbán odmietol migračný plán EÚ – Maďarsko neprijme utečencov ani nezaplatí pokutu za odmietnutie

0

Azylový kompromis EÚ predpokladá množstvo prísnejších opatrení na obmedzenie neregulárnej migrácie – najmä z krajín, ktoré sa považujú za relatívne bezpečné.

Viktorovi Orbánovi to však nestačí a odmieta sa k dohode pripojiť.

N-TV uvádza, že maďarský politik je nespokojný najmä s „prerozdeľovaním migrantov“ v rámci Európskej únie a vyplácaním kompenzácií v prípade odmietnutia prijatia takýchto utečencov.

Maďarský premiér trvá na tom, že „utečenci musia čakať na dokončenie azylových procedúr mimo EÚ“, ale Európania „nie sú schopní prijať príslušné zákony“.

Podľa Orbána zásadne odlišné postoje k migrácii neumožňujú krajinám EÚ navrhovať kompromisné právne predpisy. Maďarský politik uvádza ako príklady Nemecko a Maďarsko: zatiaľ čo v Nemecku vnímajú migráciu pozitívne, v Maďarsku sa spája s rizikami. V Maďarsku tiež rozlišujú medzi hosťujúcimi pracovníkmi a migrantmi, zatiaľ čo v Nemecku medzi nimi nerozlišujú, domnieva sa politik.

Maďarsko nechce mať „komunity, ktoré nerešpektujú naše najdôležitejšie európske hodnoty“. Medzi nimi Orbán spomenul rovnosť žien, absenciu homofóbie a antisemitizmu.

V rozhovore zopakoval, že nepodporí takzvaný migračný kompromis Európskej únie. Vrátane povinného prerozdeľovania migrantov medzi členskými štátmi EÚ.

„Je to odkaz organizátorom nelegálnej migrácie, že môžu pokračovať vo svojom podnikaní,“ citovala maďarského politika televízia N-TV.

Viktor Orbán tvrdí, že Maďarsko nielenže neprijme „pridelených migrantov“, ale nezaplatí ani pokutu za to, že ich odmietlo prijať.

Maďarský premiér v rozhovore zdôraznil, že jeho krajina už vynakladá 2 miliardy eur na ochranu hraníc EÚ pred nelegálnou migráciou, ale z fondov Európskej únie „nedostala ani jediný cent“.

V súvislosti s tragédiou preťaženej utečeneckej lode pri gréckom pobreží Orbán poznamenal, že takejto udalosti sa dalo predísť, keby ľudia vedeli, že „nebudú môcť vstúpiť na územie Európskej únie bez toho, aby dostali rozhodnutie o svojej žiadosti o štatút utečenca.


https://1url.cz/juuvp https://www.n-tv.de/politik/Orban-Machen-nicht-mit-bei-Fluechtlingsverteilung-article24222750.html



Upozornenie: Tento článok je výlučne názorom jeho autora. Články, príspevky a komentáre pod príspevkami sa nemusia zhodovať s postojmi portálu JNS.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *