14. mája 2024

Výrobca veterných turbín oznamuje rekordnú stratu

0
Výrobca veterných turbín oznamuje rekordnú stratu

Výrobca veterných turbín oznamuje rekordnú stratu

Nemecká spoločnosť Siemens Energy tento týždeň oznámila, že začala strategickú revíziu svojej veternej divízie kvôli vysokým finančným stratám. Problémy s rastúcimi nákladmi a nízkou návratnosťou veterných elektrární sa riešia aj v USA a Británii.

Siemens Energy očakáva, že strata za tento rok, ktorú pôvodne odhadovala na 1 miliardu eur, bude 4,5 miliardy eur, podľa oznámenia spoločnosti začiatkom augusta. Podľa agentúry Bloomberg ide o jeden z najväčších debaklov nemeckého priemyslu.

Problémy začali v júni

Nie je to prvýkrát v tomto roku, čo sa spoločnosť Siemens Energy dostala na titulky novín. Koncom júna na burze oznámila, že ruší svoj výhľad zisku na rok 2023 a že komponenty už nainštalovaných veterných turbín sa opotrebúvajú podstatne viac, ako spoločnosť pôvodne očakávala. To bude znamenať vyššie náklady na záručné opravy a kompenzáciu za prerušenie podnikania.

Akcie spoločnosti Siemens Energy klesli o 36% za jeden deň po júnovom oznámení.

Španielska bolesť hlavy

Siemens Energy je spolu s dánskou spoločnosťou Vestas jedným z najväčších svetových výrobcov veterných turbín. Skupina Siemens zahŕňa aj španielsku spoločnosť Gamesa, v ktorej Siemens pred niekoľkými rokmi kúpil väčšinový podiel. Spoločnosť Gamesa sa dlhodobo trápi, čo viedlo spoločnosť Siemens k tomu, aby minulý rok kúpila zostávajúci podiel a stala sa jediným vlastníkom. Cieľom transakcie bolo uvoľniť jej ruky na reštrukturalizáciu. Zrejme to však nebolo také jednoduché.

Počas júnového oznámenia technických problémov vo výrobe nový nemecký generálny riaditeľ spoločnosti Gamesa oznámil, že „problémy s kvalitou ďaleko presahujú to, čo bolo doteraz známe, a výsledky prebiehajúcej revízie budú oveľa horšie, ako som si myslel, že je možné.“

Len stále viac a viac

Wall Street Journal uviedol, že výrobcovia boli pod tlakom, aby vyrábali väčšie a výkonnejšie veterné turbíny a možno precenili svoje technické možnosti. Môžu existovať technické problémy, ktoré sprevádzajú každú novú technológiu, ale vážny problém v samotnom dizajne takého masívneho zariadenia je znepokojujúci pojem.

Nemecko nie je jediné

Problémy s veternými elektrárňami majú aj inde.

Minulý mesiac americký investorský časopis Barrons uverejnil článok o problémoch v USA. „Veterné elektrárne sú finančne na hrane a viaceré spoločnosti plánujú rokovať o nových podmienkach výstavby veterných elektrární alebo odstúpiť od uzatvorených zmlúv. Ziskovosť veterných elektrární na mori sa stáva čoraz problematickejšou.“

Švédska spoločnosť Vattenfall v júli oznámila, že ukončuje projekt výstavby veternej farmy na mori v Severnom mori kvôli rastúcim nákladom a nízkej ziskovosti. Očakávalo sa, že projekt bude v roku 1 napájať 5,2030 milióna britských domácností.

Predpokladaný výkon za očakávaniami

Pred rokom poradenská spoločnosť IntelStor zverejnila analýzu prevádzky dánskych veterných fariem v rokoch 1978 až 2020. Vyplýva z nej, že iba 7 % veterných elektrární dosiahne hranicu svojej očakávanej dlhodobej výkonnosti.

Pozn. autora:

Nie je to tak, že by nikto v týchto spoločnostiach dlho nevedel o technických problémoch alebo nižšom výkone, ako sa očakávalo. Ale veľmi pravdepodobne sa to báli povedať, pretože by boli obvinení z odporu voči progresívnej technológii. Je to úplne logický dôsledok cenzúry a ideologickej slepoty, ktorá vedie k riešeniu problémov až vtedy, keď sa úplne zrútia.

Čím zložitejší je problém, tým dôležitejšia je otvorená diskusia. Už nejaký čas sa to nedeje, pretože takmer každý problém má ideologický rozmer a tí, ktorí s touto ideológiou nesúhlasia, sú prinajlepšom vylúčení z diskusie len ako odporcovia alebo odporcovia niečoho.

Ak by prebehla búrlivá verejná diskusia na tému zatvorenia, čítali by sme teraz titulky ako „Zatvorenie spoločnosti bola nákladná chyba“ alebo „Deti sú najväčšími obeťami pandemického zatvárania“? Viac tu.

Možno, ale pravdepodobnosť je výrazne nižšia. Keď je polovica argumentov vylúčená z diskusie, kvalita rozhodovania je podľa definície nižšia. Preto spoločnosť môže zrazu zistiť, že uvarí 110 miliárd korún a spoločnosť, že ekonomika píska a má dlhy ako túlavé psie blchy.

S.Spurný 10. 8. 2023

Zdroje:

(1) Bloomberg

(2) Wall Street Journal

(3) Barrons

(4) Vattenfall

(5) Spoločnosť Intelstor

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *