24. októbra 2024

Video-Čriepky z domácej a zahraničnej politiky s Norbertom Lichtnerom Hosť: Doc. PhDr. Darina Havrlentová, PhD.

Čriepky z domácej a zahraničnej politiky s Norbertom Lichtnerom Hosť: Doc. PhDr. Darina Havrlentová, PhD.

Čriepky z domácej a zahraničnej politiky s Norbertom Lichtnerom Hosť: Doc. PhDr. Darina Havrlentová, PhD.

Zdielajte....

14.09.2023 1. Agentúrky aktuálne 2. Čriepky z domácej a zahraničnej politiky s Norbertom Lichtnerom Hosť: Doc. PhDr. Darina Havrlentová, PhD.

https://youtu.be/puOTXi9Ss4Y?si=b15G9a6Dau_aM0Qo

14.09.2023

  1. Agentúrky aktuálne
  2. Čriepky z domácej a zahraničnej politiky s Norbertom Lichtnerom
    Hosť: Doc. PhDr. Darina Havrlentová, PhD.

Vitajte na info vojne, kde sa budeme venovať najnovším udalostiam z domova i zo sveta. Dnes som mal tú česť porozprávať sa s odborníčkou na medzinárodné vzťahy, docentkou Darinou Havrlentovou, ktorá nám priblíži svoj pohľad na aktuálne dianie.

Norbert: Dobrý deň, pani docentka, ďakujem, že ste si našli čas pre nás. Ako vnímate súčasnú situáciu v Európe, kde sa stretávame s rastúcim napätím medzi Západom a Ruskom, ale aj s výzvami spojenými s migráciou, klimatickou zmenou a pandémiou?

Darina: Dobrý deň, pán Lichtner, teší ma, že som tu. Myslím si, že Európa čelí veľkým výzvam, ktoré si vyžadujú spoločnú reakciu a solidaritu. Zároveň si myslím, že Európa má aj veľké príležitosti, ako posilniť svoju úlohu na medzinárodnej scéne a prispieť k riešeniu globálnych problémov.

Norbert: Ako by ste zhodnotili postoj Slovenska voči týmto otázkam? Máme dostatočnú ambíciu a kapacitu na to, aby sme boli aktívnym a konštruktívnym partnerom v Európskej únii a NATO?

Darina: Slovensko je malá krajina, ktorá je závislá na stabilite a bezpečnosti svojho okolia. Preto je v našom záujme podporovať európsku integráciu a transatlantickú spoluprácu. Zároveň si myslím, že Slovensko by mohlo byť viac viditeľné a hlasnejšie v oblastiach, kde máme skúsenosti a odbornosť, napríklad v energetike, digitálnom sektore alebo ľudských právach. Odporúčam všetkým, aby sa zaujímali o dianie vo svete a nezostali len pasívnymi konzumentmi médií. Je dôležité mať kritické myslenie a overovať si fakty z rôznych zdrojov. Tiež je dobré zapojiť sa do občianskych iniciatív, neziskových organizácií alebo politických strán, ktoré sa venujú týmto otázkam. A samozrejme je dobré cestovať, vzdelávať sa a komunikovať s ľuďmi z iných kultúr a názorov.

Norbert: Ďakujem veľmi pekne za váš čas a prínosný rozhovor. Prajem vám veľa úspechov v ďalšej práci.

Darina: Ďakujem aj ja vám a vašim čitateľom a poslucháčom. Majte sa pekne.


Discover more from Jednotné nezávislé Slovensko

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.