8. septembra 2024

Od volieb do volieb: Toto sú kľúčové momenty vojny v bezpečnostných zložkách (1. časť)

vojny v bezpečnostných zložkách

vojny v bezpečnostných zložkách

Zdielajte....

👉 Snažíme byť s Vami neustále v kontakte. Sledujte nás tiež na telegrame👈

👉Sledujte nás tiež na X. com 👈


Autor: Júlia Mikolašiková alias piraňa

Vojna v bezpečnostných zložkách priniesla veľmi nepriehľadnú situáciu a bežní ľudia sa strácajú v záplave informácií. Jedna strana hovorí o prevrate a druhá o útokoch na právny štát. Kde je pravda? Kto sú tí dobrí a kto sú tí zlí? Komu sa dá veriť? Zostavila som časovú chronológiu udalostí. Nie sú v nej však zahrnuté úplne všetky obvinenia, zrušenia obvinenia či odsúdenia a podobne. Údaje sa týkajú predovšetkým osôb z bezpečnostných zložiek. Časová os neobsahuje informácie o obvineniach politikov, nominantov a podnikateľov. Vychádzala som z verejných zdrojov a nie je vylúčené, že v chronológii niečo chýba. Rozdelila som ju na tri približne rovnako dlhé časti. Prvú časť (21.3.2020 – 13.4.2021) si môžete prečítať tu:

  1. marca 2020 – Nastúpila vláda Igora Matoviča, ministrom vnútra sa stal Roman Mikulec. Policajným prezidentom ostal Milan Lučanský a na poste riaditeľa Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) bol Branislav Zurian.
  2. apríla 2020 – Novým šéfom Slovenskej informačnej služby (SIS) je Vladimír Pčolinský. Na návrh vlády ho do funkcie vymenovala prezidentka Zuzana Čaputová.
  3. mája 2020 – NAKA vykonala akciu proti takáčovcom, obvinili aj Martina Mikulca, ktorého sa však nepodarilo zadržať. Neskôr sa ozval vyšetrovateľovi, že je v Chorvátsku a dostaví sa na výsluch, čo sa však nestalo, vydali na neho tak zatykač.
  4. augusta 2020 – Martina Mikulca zo skupiny takáčovcov našli obeseného v Zlíne v Českej republike, informovali médiá. Mŕtvy bol už dlhšie. Tamojšia polícia prípad začala vyšetrovať ako vraždu, neskôr cudzie zavinenie vylúčili.

V prvej polovici augusta 2020 – Vyplávala na povrch informácia, že bývalý riaditeľ Kriminálneho úradu Finančnej správy SR Ľudovít Makó mal plánovať vraždu vyšetrovateľa NAKA Bratislava Jána Čurillu. Informáciu policajtom poskytol Peter Petrov alias Tiger. Motívom malo byť to, že viacerí obvinený v kauze takáčovci po obvinení zomreli (spáchali samovraždu) medzi nimi aj Martin Mikulec. Vyšetrovateľ NAKA odbor Stred začal trestné stíhanie vo veci prípravy úkladnej vraždy. Ľudovíta Makóa začali aj odpočúvať. (Oveľa neskôr sa ukázalo že, Ľudovít Makó bol v tom čase príslušníkom SIS.)

  1. augusta 2020 – Z funkcie policajného prezidenta odišiel Milan Lučanský, Branislav Zurian ostal na poste riaditeľa NAKA.
  2. septembra 2020 – NAKA pri akcii Božie mlyny zadržala a obvinila Ľudovíta Makóa aj na základe výpovede Mateja Zemana alias Zemáka zo skupiny takáčovcov. (Nie za prípravu vraždy Jána Čurillu.) Začal spolupracovať s políciou. Obvinili aj bývalého príslušníka SIS Františka Böhma, ktorý sa na polícii neskôr prihlásil sám a aj on sa rozhodol pre spoluprácu s orgánmi činnými v trestnom konaní.
  3. októbra 2020 – NAKA v súvislosti so zločineckou skupinou takáčovci na základe výpovede Ľudovíta Makóa zadržala o obvinila špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika a funkcionára z Úradu zvláštnych policajných činností Norberta Paksiho, ktorý začal spolupracovať s políciou.
  4. októbra 2020 – Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry Ondrej Repa začal trestné stíhanie vo veci založenia a zločineckej skupiny v prípade Očistec.
  5. októbra 2020 – Bývalý riaditeľ Finančnej jednotky NAKA Bernard Slobodník sa stretol s exkolegami Petrom Koščom a Marekom Švarcom, vedel, že proti nemu vypovedá Ľudovít Makó. Bývalých podriadených žiadal o informácie, ktorými by sa mohol vykúpiť, vravel im, že mu výsluch na špeciálnej prokuratúre dohodol Farár (Vladimír Pčolinský – riaditeľ SIS) cez Dana (Daniel Lipšic – vtedy advokát). Dvojica si Bernarda Slobodníka nahrala.
  6. októbra 2020 – Peter Petrov alias Tiger poslal Slobodníkovi správu s textom: “..Bedi, ked‘ treba už nás spojili, aj tak ma daj ako svedka a že si mi ako kamarátovi vravel, čo tieto špiny robia, a že si sa bál o život, ja ti to všetko potvrdím.“
  7. októbra 2020 – Bernard Slobodník išiel na špeciálnu prokuratúru, ale výsluch sa nekonal, deklaroval však svoj záujem vypovedať, určili mu termín výsluchu a spísali o tom úradný záznam.
  8. októbra 2020 – Bernard Slobodník kontaktoval podriadeného Mariána Kučerku a tvrdil mu vraj, že má informácie o výpovediach Ľudovíta Makóa proti nemu a potreboval by informácie k prípadom: „JOPI TRADE, SWAN, Benzinol, Interblue Goup a k veci pána Mikulca“.
  9. októbra 2020 – Bernard Slobodník kontaktoval kolegu Jána Hazucha a žiadal ho o stretnutie.
  10. októbra 2020 – Ján Hazucha a Marián Kučerka sa stretli s Bernardom Slobodníkom a dali mu nejaké čiastkové informácie k prípadom, ktoré ho zaujímali.
  11. októbra 2020 – Bernard Slobodník prišiel v sprievode advokátov Daniela Lipšica a Petra Kubinu na špeciálnu prokuratúru. Čakalo ich tam trio novinárov z Aktuality.sk, TV Markíza a Topky.sk.
  12. októbra 2020 – Riaditeľ SIS Vladimír Pčolinský napísal SMS vtedy advokátovi Danielovi Lipšicovi, že „má informácie zo strany SMER – SSD a Hlas, že sú z výpovede Bernarda Slobodníka nervózni a naviac z toho, že je tam s ním on (Lipšic)“.

niekedy v októbri 2020 – Policajt z finančnej jednotky NAKA Vladimír Bisták sa stretol v Leviciach s Bernardom Slobodníkom a riešil s ním niektoré prípady, o ktorých mohol vedieť od prokurátorov špeciálnej prokuratúry a Petra Petrova alias Tigra.

  1. októbra 2020 – vypovedal Vladimír Bisták.
  2. novembra 2020 – opäť vypovedal ako svedok Vladimír Bisták.
  3. novembra 2020 – Bývalý policajný prezident Tibor Gašpar podal trestné oznámenie z dôvodu kriminalizácie jeho osoby.
  4. novembra 2020 – NAKA realizovala akciu Očistec. Zadržali a obvinili viacerých bývalých policajných funkcionárov medzi nimi aj Tibora Gašpara.
  5. novembra 2020 – Televízia JOJ zverejnila informáciu o anonyme, ktorý popisoval údajné vzťahy na NAKA medzi funkcionármi. Spomínajú sa tam aj mená policajtov, ktorí prešli do NBÚ a SIS a aj Peter Košč alias pán X a Peter Petrov alias Tiger. Jedno meno policajta tam však chýba. Ide o policajta, ktorý v minulosti pôsobil vo vyšetrovacom tíme Gorila a má/mal blízky vzťah s Vladimírom Pčolinským a prešiel do SIS. (Jeho meno sa oveľa neskôr objavilo v uznesení z kauzy Rozuzlenie.)
  6. novembra 2020 – Vyšetrovateľ národnej finančnej jednotky NAKA Marián Kučerka spísal u notára zápis, v ktorom obvinil prokurátorov z Úradu špeciálnej prokuratúry Ondreja Repu a Michali Šúreka, že voči nemu vyvíjali nátlak a chceli od neho výpovede.
  7. decembra 2020 – V rámci kauzy Judáš obvinili bývalého policajného prezidenta Milana Lučanského, vypovedal proti nemu Norbert Paksi aj František Böhm. Obvinili aj námestníka SIS Borisa Beňu. Vypovedal proti nemu Ľudovít Makó a František Böhm.

Obvinili tiež šéfa kontrarozviedky SIS Petra Gašparoviča a policajta Ladislava Vičana. Obaja aj spolu s Borisom Beňom mali žiadaním vysokej čiastky vydierať podnikateľa Dušana Bočkaya z firmy Bopal. Na utajenom stretnutí mu vtedajší šéf Kriminálneho úradu finančnej správy Ľudovít Makó vysvetlil, ako sa dá blokácia majetku firmy zvrátiť. Neskôr podnikateľ zaplatil 200-tisíc z požadovanej sumy. V prípade vystupoval aj Milan Lučanský, ktorý na stretnutí v roku 2019 povedal Ľudovítovi Makóovi, že Dušan Bočkay podal trestné oznámenie pre vydieranie.

Obvinili aj vyšetrovateľa NAKA Mariána Kučerku a bývalého riaditeľa Úradu zvláštnych policajných činností Jozefa Reháka za to, že vynášal informácie sýkorovcom a aj ďalších funkcionárov SIS, finančnej správy, či polície.

  1. decembra 2020 – Súd zobral do väzby okrem iných aj Borisa Beňu a jeho vtedajší advokát Daniel Lipšic oznámil, že klient spolupracuje s vyšetrovateľmi NAKA. Vo väzbe skončil aj Milan Lučanský.
  2. decembra 2020 –Milan Lučanský tragicky zomrel vo väzbe.

Koncom roka 2020 alebo začiatkom roka 2021 – SIS na základe príkazu súdu začala odpočúvať auto Petra Petrova alias Tigra.

Koncom roka 2020 alebo začiatkom roka 2021 – Bývalý šéf bratislavských operatívcov Ján Káľavský sa domáhal stretnutia s vtedajším riaditeľom NAKA Branislavom Zurianom. Presný dátum si vraj Branislav Zurian nevie spomenúť. Bolo to iba pár dní po tom, ako zomrel Milan Lučanský, ktorý bol jeho veľmi blízky priateľ. Branislav Zurian mal dovolenku. Ján Káľavský ho tak navštívil doma v Poprade. Porozprával mu príbeh o tom, ako NAKA manipuluje kauzy. Branislav Zurian si Jána Káľavského nahral, robil tak vraj z bezpečnostných dôvodov.

  1. januára 2021 – Začali trestné stíhanie vo veci pre korupciu (úplatok v knihe) Dušana Kováčika a Petra Košča alias pána X na základe výpovede Bernarda Slobodníka.
  2. januára 2021 – Boris Beňa začal vypovedať aj proti svojmu niekdajšiemu kamarátovi Vladimírovi Pčolinskému. Na výsluchu opísal, ako si podelili 40-tisíc eur od vplyvného konkurzného právnika Zoroslava Kollára za to, že mu dá SIS pokoj. V tento deň polícia začala trestné stíhanie.
  3. januára 2021 – Policajným prezidentom sa stal Peter Kovařík.
  4. januára 2021 – Operatívci inšpekcie k trestnej činnosti Petra Košča alias pána X vyťažili Bernarda Slobodníka.

V období február až marec 2021 – Navštevovali vo väzbe obvineného Mariána Kučerku policajti a prehovárali ho, aby sa ospravedlnil prokurátorom za to, že ich obviňoval z nátlaku.

  1. februára 2021 – Vyšetrovateľ zastavil trestné stíhanie vo veci prípravy úkladnej vraždy Jána Čurillu, z ktorej podozrievali Ľudovíta Makóa. „Vyšetrovaním boli zadovážené dôkazné prostriedky, ktoré bezpečne vylučovali vyjadrený predpoklad pri začatí trestného stíhania vo vzťahu k otázke prípravy vraždy poškodeného.“ Inými slovami povedané, vyšetrovateľa NAKA Jána Čurillu nikto nechcel zavraždiť.
  2. februára 2021 – Bol doručený realizačný návrh v korupčnom prípade Dušana Kováčika a Petra Košča alias pána X operatívcov inšpekcie do spisu NAKA.

5.februára 2021 – Ľudovít Makó vypovedal o úplatku pre Vladimíra Pčolinského.

  1. februára 2021 – Vyšetrovateľka NAKA odstúpila časť výpovede Bernarda Slobodníka v korupčnom prípade Dušana Kováčika a Petra Košča alais pána X vedúcemu tímu Očistec Ľubomírovi Daňkovi.
  2. februára 2021 – Riaditeľ SIS Vladimír Pčolinský podal trestné oznámenie v súvislosti s možnými manipuláciami trestných konaní.
  3. februára 2021 – Kľúčový svedok policajnej korupcie František Böhm sa zastrelil.
  4. februára 2021 – Advokát kajúcnikov Bernarda Slobodníka a Borisa Beňu – Daniel Lipšic sa stal špeciálnym prokurátorom.
  5. marca 2021 – Peter Košč alias pán X odletel zo Schwechatu do Dubaja.
  6. marca 2021 – Peter Košč alias pán X odletel z Dubaja na Maldivy.
  7. marca 2021 – Začali trestné stíhanie pre podozrenia z manipulácií vyšetrovaní na základe trestného oznámenia Vladimíra Pčolinského.
  8. marca 2021 – Obvinili Vladimíra Pčolinského a Zoroslava Kollára za korupciu, na základe výpovedí Borisa Beňu a Ľudovíta Makóa. Súd ich vzal do väzby.
  9. marca 2021 – Peter Petrov alias Tiger priznal vyšetrovateľovi NAKA Tomášovi Emmelovi, že si vymýšľa pri výpovediach a má mu potvrdiť, čo bude potrebovať. Tohto svedka mu už predtým spomínal prokurátor zo špeciálnej prokuratúry Ondrej Repa, Tomáš Emmel o tom informoval vtedajšieho riaditeľa NAKA Branislava Zuriana a aj spísal úradný záznam. Branislav Zurian si Tomáša Emmela nahral.
  10. marca 2021 – Policajti z elitného tímu Očistec chceli zadržať Petra Košča alias pána X, doma ho však nenašli, zistili, že už skôr odletel do Dubaja. Obvinili ho aj s bývalým špeciálnym prokurátorom Dušanom Kováčikom na základe výpovede Bernarda Slobodníka.

V lete 2016 vraj na chodbe Univerzitnej nemocnice s poliklinikou Milosrdní bratia v Bratislave prevzal Dušan Kováčik úplatok v sume 50-tisíc eur od Petra Košča a odovzdal ho vtedajšiemu špeciálnemu prokurátorovi Dušanovi Kováčikovi v knihe s vyrezanými stranami. Úplatok sa údajne týka „upratania“ dvoch prípadov. Išlo o pozemkovú kauzu Petra Košča a známy prípad vynášania informácií zločineckej skupine sýkorovcov. Podozrivým bol dnes už bývalý policajt a ex-príslušník SIS Jozef Rehák, ktorý sa do funkcie riaditeľa Úradu zvláštnych policajných činností na policajnom prezídiu dostal za éry vtedajšieho ministra vnútra Daniela Lipšica.

  1. marca 2021 – Peter Košč alais pán X odletel z Maldív späť do Dubaja.
  2. marca 2021 – Peter Košč alias pán X mal plánovaný let z Dubaja späť na Schwechat, no do lietadla už nenastúpil. Pre televíziu JOJ sa vyjadril, že je na dovolenke v zahraničí. Polícia vyhlásila po ňom pátranie, šlo o takzvané pátranie po pobyte. Ide o zisťovanie informácií, kde sa dotyčný nachádza. Neskôr vydali príkaz na zatknutie a aj medzinárodný a európsky zatykač.
  3. marca 2021 – Šéf bratislavskej operatívy NAKA Ján Káľavský išiel za nadriadeným Branislavom Zurianom a oznámil mu, že má informácie o manipulácii korupčnej kauzy Dušana Kováčika a Petra Košča alias pána X a tiež, že v minulosti zabezpečoval svedka Csabu Dömötöra, aby vypovedal spôsobom, že bude možné vzniesť obvinenie, aj keď to nebola pravda.
  4. marca 2021 – Riaditeľ NAKA Branislav Zurian spísal úradný záznam o stretnutí s Jánom Káľavský, ktoré sa odohralo dva dni predtým.
  5. apríla 2021 – Nastúpila nová vláda. Premiérom sa stáva Eduard Heger, Igor Matovič má funkciu ministra financií. Roman Mikulec ostáva na ministerstve vnútra.
  6. apríla 2021 – V kauze Judáš došlo k zvratu. Bývalému námestníkovi SIS Borisovi Beňovi, šéfovi kontrarozviedky SIS Petrovi Gašparovičovi a bratislavskému policajtovi Ladislavovi Vičanovi zmenili právnu kvalifikáciu. Poškodený Dušan Bočkay totiž zmenil výpoveď a z pôvodného vydierania, za ktorý hrozili vysoké tresty sa stala korupcia. Trojicu tak obvinili z prijímania úplatku.
  7. apríla 2021 – Borisa Beňu, ktorý sa priznal k vlastnej trestnej činnosti v kauze Judáš (aj prípad Bopal) vylúčili na samostatní konanie.
  8. apríla 2021 – Vladimírovi Pčolinskému pribudlo obvinenie z podplácania bývalého policajta Mariána Kučerku, ktorý tvrdil, že mu mal dať úplatok 10-tisíc eur za to, aby nebola stíhaná istá firma. Vyšetrovanie však neprinieslo žiadne iné dôkazy.

Pokračovanie čoskoro.



Dovoľujeme si Vás osloviť s prosbou o pomoc. Náš obsah nezamykáme.  Boj s liberálnou chobotnicou o právny štát po voľbách 2023 nekončí, práve naopak. Každý finančný príspevok sa ráta a pomáha nám pokračovať v našej práci. Ďakujeme



Discover more from Jednotné nezávislé Slovensko

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.