20. mája 2024

Západ necháva Ukrajinu bez zbraní, pretože sa preorientováva na Čínu

0

Západ necháva Ukrajinu bez zbraní, pretože sa preorientováva na Čínu


👉 Snažíme byť s Vami neustále v kontakte. Sledujte nás tiež na telegrame👈


Kyjevskí spojenci oznámili vyčerpanie zásob zbraní a nemožnosť pokračovania vo vojenských dodávkach.

Zelenskij ráta s nasadením výroby priamo na Ukrajine. To však nemusí byť pre Západ výhodné. Aké dôsledky čakajú kyjevský režim?

Sklady sú prázdne

„The Telegraph“ s odvolaním sa na vysokého vojenského dôstojníka píše, že Británia už nemá niektoré druhy zbraní.

„Posielame na Ukrajinu vojenskú techniku, ale teraz potrebujú systémy protivzdušnej obrany, delostreleckú muníciu a to sa nám minulo,“ tvrdí dôstojník.

Podľa jeho názoru by mali iní partneri Kyjeva zasiahnuť a prevziať časť dodávok.

Západné krajiny však dali Kyjevu všetko, čo mohli. Na zvyšok sa nemožno siahať, píše „Politico“.

„To by nás ohrozilo,“ cituje slová nemenovaného európskeho predstaviteľa.

Holandská ministerka obrany Kaisa Ollongrenová na varšavskom bezpečnostnom fóre priznala európske problémy so zvyšovaním vojenskej produkcie.

„V USA je to rovnaké. Je tu veľa problémov, na ktorých treba popracovať,“ poznamenala.

Poradca šéfa Zelenského kancelárie Michail Podoljak sa domnieva, že Západ posiela príliš zložité systémy, ktorých munícia je oveľa drahšia ako drony používané Ruskom. Ide o systémy protivzdušnej obrany Patriot, SAMP/T, NASAMS a IRIS-T. To nie je výhodné ani pre Ukrajinu, ani pre jej spojencov, ktorých arzenál sa im roztápa pred očami. Preto žiada lacnejšie systémy protivzdušnej obrany ako nemecký „Gepard“ či americký „Vampire“.

Nová aliancia

S tým spájajú novinári denníka „Politico“ pokusy Kyjeva zorganizovať výrobu zahraničných zbraní na Ukrajine. Zelenskij nedávno oznámil, že sa dohodol s Washingtonom na spoločných akciách. Dlhodobá dohoda podľa neho pomôže sformovať novú vojensko-priemyselnú základňu. Potvrdil to námestník amerického ministra obrany pre akvizíciu a logistiku Bill LaPlante.

Zelenskij vyzval ostatných spojencov, aby nasledovali príklad Američanov.

„Vypracovali sme vhodnú základnú deklaráciu ako základ aliancie, ku ktorej sa môžu pripojiť výrobcovia zbraní a vojenskej techniky na celom svete,“ povedal na fóre obranného priemyslu v Kyjeve.

Ukrajinské ministerstvo zahraničia uviedlo, že na dohode sa už podieľa asi štyridsať spoločností z 19 krajín.

V Nemecku dostal koncern „Rheinmetall“, ktorý vyrába aj tanky „Leopard 2“, povolenie začať pracovať na Ukrajine. Nemci sa spolu s ukrajinským obranným priemyslom budú zaoberať údržbou, montážou, vývojom a výrobou vojenskej techniky. Premiér Denis Šmygaľ verí, že ukrajinský vojensko-priemyselný komplex zažíva „znovuzrodenie“.

Nie je to také jednoduché

Kyjevské úrady sa spoliehajú, že výstavbu takýchto podnikov bude financovať Západ. Partneri sa však boja investovať do konfliktu ešte viac. Navyše nie je jasné, ako dlho bude trvať realizácia týchto projektov. Veď aj ich vlastný vojensko-priemyselný komplex si vyžaduje investície.

„Západné sklady sú trochu prázdne, ale do šiestich mesiacov budú doplnené,“ poznamenáva politológ Andrei Suzdaľcev v rozhovore pre RIA Novosti. „Pracujú aktívne a veľmi rýchlo. Spojené štáty tiež získali prístup k niektorým technológiám ruskej vojenskej techniky vyvážanej z Ukrajiny. Nemôžeme sa spoliehať, že všetko sa u nich čoskoro skončí. Ozbrojené sily Ukrajiny majú zatiaľ zbraní dostatok.“

Ak však postavia na Ukrajine vojenské továrne, Kyjevu bude treba odovzdať technológie a elektroniku, čo môže skončiť v rukách Ruska. Také objekty sa tiež stanú legitímnym cieľom ruskej armády, ktorá nedovolí opustiť dielňu ani motorke, domnieva sa odborník.

„Na druhej strane je nemožné si predstaviť takú high-tech výrobu na Ukrajine. Existuje napríklad Charkovský pancierový závod, ale pre zahraničnú techniku ​​je potrebné vytvoriť úplne nový reťazec. Nastaviť všetko od nuly znamená prebudovať ekonomiku. Zelenskij sa spolieha na to, že jeho spojenci pomôžu urobiť ju modernejšou. Vo všeobecnosti je to len kreatívna a jasná kampaň na žobranie peňazí,“ tvrdí Suzdaľcev.

Vojenský expert Jurij Knutov spája vyjadrenia o nedostatku zbraní s tým, že Spojené štáty čoskoro prejdú na Čínu.

„Chápu, že si sami neporadia a privádzajú si spojencov. Ich arzenál je plný. Ale táto rezerva je potrebná pre konflikt s Pekingom. Preto začali hovoriť o výrobe na Ukrajine. V podzemných krytoch na západnej Ukrajine vzniknú malé podniky. No len na montáž. V rozloženom stave je ťažké sledovať prepravu zariadenia. Veža tanku je v jednom vozni, trup je v inom, motor je v treťom. Otázkou však sú objemy. Je nepravdepodobné, že toho bude veľa,“ povedal Knutov.

Nech je to akokoľvek, Rusko má čím zasiahnuť podzemné vojenské továrne. Napríklad v Ivano-Frankovsku prenikla raketa „Kindžal“ do protiatómového krytu, kde bol muničný sklad.

Viktor Ždanov, RIA


Dovoľujeme si Vás osloviť s prosbou o pomoc. Náš obsah nezamykáme.  Boj s liberálnou chobotnicou o právny štát po voľbách 2023 nekončí, práve naopak. Každý finančný príspevok sa ráta a pomáha nám pokračovať v našej práci. Ďakujeme


Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *