27. júla 2024

Peter alebo Pavel? Zase otočil. Vojna nie, ale rokovanie

Peter alebo Pavel? Zase otočil. Vojna nie, ale rokovanie

Zdielajte

👉 Snažíme byť s Vami neustále v kontakte. Sledujte nás tiež na telegrame👈

👉Sledujte nás tiež na X. com 👈


Podľa najnovších informácií český prezident vyjadril, že je potrebné zastaviť vojnu a začať rokovania. Uviedol, že by bolo naivné myslieť si, že Ukrajina dokáže v dohľadnej dobe úplne obnoviť kontrolu nad svojím územím, pretože Rusko sa nevzdá oblastí, ktoré teraz okupuje. Prezident zdôraznil, že najprv je nutné vojnu zastaviť a potom začať vyjednávanie o budúcom usporiadaní, pričom akýkoľvek kompromis musí zahŕňať Ukrajinu, Rusko a ďalšie krajiny, ktoré by takúto dohodu garantovali.

Nejako sme si na to už zvykli, že Peter Pavel je tlmočníkom amerického zastupiteľstva v Prahe, avšak takéto veľtoče sú naozaj nevídané a ukazuje sa, že Ukrajina je na pokraji kolapsu a zrútenia obrany. Nie, to nehovorím ja, to sú slová šéfa Ukrajinskej vojenskej rozviedky GUR Kyrylo Budanova, ale k nemu sa ešte dostaneme.  Petr Pavel totiž poskytol [ 1 ] ďalší konceptuálny rozhovor pre britskú stanicu Sky News, ale tentoraz to bolo naozaj nezvyčajne úprimné.  Stojí to za počúvanie.

Podľa Pavla reálne hrozí, že Ukrajina vojnu prehrá, ak západné krajiny si budú naďalej dávať načas s dodávkami zbraní a munície, pričom problém je novo aj v tom, že Ukrajina nemá dostatok vojakov a mobilizácia drhne. Na otázku moderátorky Pavel odmietol myšlienku vyslania vojakov NATO na Ukrajinu, pretože to by vraj viedlo k priamej vojne medzi NATO a Ruskom.

Pokiaľ ale ide o vstup Ukrajiny do NATO, o tom vraj niet pochýb, ale nemožno Ukrajinu prijať za člena, kým na jej území bude prebiehať vojna. Podľa názoru prezidenta je potrebné na Ukrajine uzavrieť mier, ktorý sa ale nezaobíde bez kompromisov, myslené územných ústupkov, a až potom a na základe dohody a garancií o mieri bude možné začať rokovať o vstupe Ukrajiny do NATO. Ak nemáte čas na video hore, tu je prepis:

Peter Pavel na Sky News o Ukrajine

Európske krajiny teraz musia posilniť svoju obranu. To mi dnes povedal český prezident v súvislosti so zosilňujúcou sa ruskou ofenzívou. Pán Pavel zdôraznil, že NATO nikdy nebude schopné bojovať po boku Ukrajiny a že čím viac času zaberie krajinám zásobovania, tým viac životov a dokonca aj samotná vojna môže byť stratená. Vypočujte si ho.

-No to, čo vidíme, je výsledok dlhých príprav. Bolo úplne jasné, že s príchodom lepšieho počasia Rusko začne útočné operácie. Ukrajinci sa na to pripravovali dlho. Žiadali nás o podporu, o zvýšenie dodávok munície, o zvýšenie dodávok techniky.

A ste presvedčený, že Západ to dokáže, že dokáže dodať Ukrajine to, čo potrebuje, pretože sme videli tie oneskorenia a dôsledky týchto oneskorení v posledných niekoľkých rokoch a frustrácii Ukrajincov v dôsledku toho.

– Som si istý, že európske zdroje spolu s našimi severoamerickými spojencami sú dostatočné na to, aby podporili Ukrajinu a vyhrali situáciu na mieste. Pokiaľ budeme pri dodávkach príliš opatrní, ak budeme vždy vyhodnocovať riziko eskalácie, Ukrajinci prídu o život, stratia pôdu pod nohami a nakoniec môžu prehrať aj vojnu.

-Zaujímal by ma váš názor na to, čo povedal prezident Macron v rozhovore pred niekoľkými mesiacmi, kde povedal, že Európa, Západ by nemal vylúčiť myšlienku, že na Ukrajine budú jednotky NATO. Čo si o tom myslíte?

-No, v tomto prípade sme v rovnakej situácii ako na samom začiatku konfliktu. Fyzicky nemôžeme stať s Ukrajinou bok po boku, pretože Ukrajina nie je členom NATO. Nemôžeme bojovať za Ukrajinu na Ukrajine, pretože by to okamžite znamenalo priamy konflikt medzi NATO a Ruskom a takýto konflikt si v Európe nikto nepraje.

-Súhlasíte však s Ukrajincami? Myslím tým, že som hovorila s prezidentom Zelenským. Presadzoval členstvo v NATO. To je niečo, po čom Ukrajinci niekoľkokrát volali. Súhlasíte s tým, že možno nastal čas o tom vážnejšie uvažovať?

-Myslím, že je to mimo akejkoľvek pochybnosti, pokiaľ na Ukrajine nebude prebiehať vojna. Najprv musíme dospieť k nejakému urovnaniu, obnoviť mier v regióne a potom sa môžeme baviť o prípadnom ukrajinskom členstve.

-Takže sa domnievate, že by Ukrajina mala teraz rokovať s Ruskom? Viete, aby sa pokúsila ukončiť tento konflikt, pokiaľ sa obe strany dohodnú?

-Musíme byť realisti a myslím, že by bolo naivné tvrdiť, že Ukrajina môže v dohľadnej dobe úplne obnoviť kontrolu nad svojim územím. Rusko sa nevzdá územia, ktoré teraz okupuje. To, čo potrebujeme, je zastaviť vojnu a potom začať rokovať o budúcom usporiadaní. Mohlo by dôjsť k nejakému kompromisu, ale taký kompromis sa nezaobíde bez Ukrajiny, bez Ruska a bez krajín, ktoré by boli garantom takejto dohody.

-Peter Pavol-

Rozhovor na Sky News pokračoval ďalšími otázkami na iné témy, ale z týchto reakcií na tému Ukrajiny je jasne viditeľný brutálny posun rétoriky a naratívu o tom, že západ bude vyzbrojovať Ukrajincov až do úplného víťazstva a tak dlho, ako bude treba, ale vzápätí druhý deň po uvedení ekonóma Andreja Belousova do čela Ruskej armády máme pred sebou vystúpenie bývalého šéfa vojenského velenia NATO Petra Pavla, ktorý hovorí o prospektoch a perspektívach Ukrajiny a zrazu počujeme slová, že musíme byť realisti, že Rusko obsadené územia nevráti, a dokonca počujeme , čo potrebujeme, je zastavenie vojny.

Budanov pre New York Times už bez servítkov o tom, že ukrajinská armáda je v kríze na pokraji kolapsu

Nerobí náhodou Pavlovi teraz poradca niekto od Fica alebo od Orbána?

Ako totiž Pavol potvrdil, prijatie Ukrajiny do NATO je nepochybné, je to v pláne, pokiaľ ale na Ukrajine nebude prebiehať vojna. Všetko to do seba úplne dokonale zapadá ako skladačka. Putin nainštaloval do čela armády  účtovného atramentu  a ekonóma, aby transformoval skostnatený a sovietsky koncipovaný štátny vojenský zbrojný komplex na moderný kapitalizovaný vojensko-priemyselný komplex podľa amerického modelu.

A ten musí byť schopný generovať rast HDP z dlhodobých vojen. Situácia je pre Ukrajinu kritická, pretože AFU je na pokraji krachu.  Šéf ukrajinskej vojenskej rozviedky GUR Kyrylo Budanov totiž v rozhovore pre New York Times narovinu vykreslil [ 3 ] desivú situáciu ukrajinskej armády.  Poďme si ocitovať pár odsekov, pretože to doslova stojí zato:

Budanov: Situácia je na hrane

Ukrajinská armáda čelí na severovýchode krajiny „kritickej“ situácii a nedostatku vojakov, pretože sa snaží odraziť ruskú ofenzívu, ktorá postupuje už niekoľko dní, uviedol v pondelok jeden z najvyšších ukrajinských generálov. Ruské jednotky minulý týždeň prekročili hranicu a začali novú útočnú líniu neďaleko Charkova, druhého najväčšieho ukrajinského mesta po Kyjeve, obsadili najmenej deväť osád a dedín a donútili tisíce civilistov k úteku.  “ Situácia je na hrane, “ povedal generál Kyrylo Budanov, šéf ukrajinskej vojenskej rozviedky , vo videohovore z bunkra v Charkove.

Každou hodinou sa táto situácia posúva ku kritickej. Jeho chmúrne hodnotenie sa zhoduje s hodnotením ďalších ukrajinských  dôstojníkov z posledných dní, podľa ktorých sa vojenské vyhliadky krajiny zhoršujú. Okrem toho, že sa Ukrajinci stretávajú s presilou, majú kritický nedostatok zbraní, najmä delostreleckej munície, a zbrane v hodnote 60,8 miliardy dolárov od Spojených štátov – schválené pred troma týždňami po mesiacoch patovej situácie v Kongrese – sotva začali prichádzať. Rovnako ako väčšina ukrajinských predstaviteľov a vojenských expertov sa generál Budanov domnieva, že cieľom ruských útokov na severovýchode krajiny je vyčerpať už aj tak tenké rezervy ukrajinských vojakov a odviesť ich od bojov inde.

Presne to sa teraz deje, priznal. Povedal, že ukrajinská armáda sa snaží presmerovať vojakov z iných oblastí frontu, aby posilnili jej obranu na severovýchode, ale že je ťažké nájsť personál. “ Všetky naše sily sú buď tu, alebo v Chasiv Jare, “ povedal s odkazom na ukrajinskú pevnosť vzdialenú asi 120 kilometrov na juh, ktorú ruské jednotky v posledných týždňoch napadli.  “ Použil som všetko, čo máme. Bohužiaľ nemáme nikoho ďalšieho v zálohe. Budanov  neskrýval svoje obavy.

Chýba munícia a hlavne ľudí do zákopov. Ale na Charkovskom smere vlastne chýbajú aj zákopy na mnohých miestach…

Presne to isté som predpovedal v článku minulý piatok po začatí Charkovskej ofenzívy, že jedným z dôvodov invázie je práve odčerpanie ukrajinských vojakov z iných miest frontu, čím dôjde ku kritickému prerednutiu obranných pozícií AFU na mnohých miestach viac ako 1 000 km dlhej bojovej línie. A presne toto potvrdil Budanov v rozhovore, že musel stiahnuť vojakov z iných smerov k obrane Charkova.

Ďalej v článku New York Times uvádza, že Rusi chystajú ďalší front a prienik na severe od Charkova do Sumskej oblasti, čím by došlo k ešte väčšiemu prerednutiu ukrajinského frontu, pretože Budanov uviedol, že už nemá odkiaľ brať. Nezmienil ale, že Ukrajina má na hranici s Bieloruskom skoro 120 000 vojakov  4 ] . Lenže tie zatiaľ AFU stiahnuť nemôže, pretože tým by došlo k ohrozeniu Kyjeva zo severu.

Západ nemá žiadnu cestu, ako situáciu na Ukrajine ustáť. Preto sa pokúsi o jedinú vec, o predĺženie vojny. A Rusko sa na to pripravuje

Takže presunutie týchto 120 000 vojakov AFU je jediná možnosť, ako Ukrajina môže vojnu predĺžiť a oddialiť porážku. Nestačí to ale na porážku Rusov, ani omylom. Preto je zjavné, že západ vlastne nevie, ako teraz ďalej s Ukrajinou. Ukrajina vyhrať nemôže, ale Rusko vstup Ukrajiny do NATO po podpise mieru jednoducho nedovolí, veď vlastne snaha Zelenského o vstup do NATO bola jedným z dôvodov ruskej invázie vo februári 2022.  Takže, čo vlastne západ teraz chce získať? Nemá v rukách žiadne karty a Rusi vedia, že absolútna a drvivá porážka Koza aliancie na Ukrajine je na dohľad.  Rusko však vojnu nedovolí zastaviť, ak Ukrajina nevyhlási neutralitu.

Zdroj:
(1) Český prezident: Je potrebné zastaviť vojnu a rokovať. Rusko sa …. https://tvnoviny.sk/zahranicne/clanok/894979-cesky-prezident-je-potrebne-zastavit-vojnu-a-rokovat-rusko-sa-okupovanych-uzemi-nevzda.
(2) Najskôr musíme vojnu na Ukrajine zastaviť a potom vyjednávať, vyhlásil …. https://spravy.rtvs.sk/2024/05/najskor-musime-vojnu-na-ukrajine-zastavit-a-potom-vyjednavat-vyhlasil-cesky-prezident/.
(3) Česká ministerka obrany pripustila mierové rokovania: Vojna sa nevyvíja dobre, ale Ukrajinu nemôžeme obetovať. https://hnonline.sk/svet/96149297-ceska-ministerka-obrany-pripustila-mierove-rokovania-vojna-sa-nevyvija-dobre-ale-ukrajinu-nemozeme-obetovat.
(4) Český prezident Pavel vyjadril podobný názor ako Fico: Je potrebné zastaviť vojnu a rokovať. https://hnonline.sk/svet/96149193-cesky-prezident-pavel-vyjadril-podobny-nazor-ako-fico-je-potrebne-zastavit-vojnu-a-rokovat.

[monsterinsights_popular_posts_widget]



Dovoľujeme si Vás osloviť s prosbou o pomoc. Náš obsah nezamykáme.  Boj s liberálnou chobotnicou o právny štát po voľbách 2023 nekončí, práve naopak. Každý finančný príspevok sa ráta a pomáha nám pokračovať v našej práci. Ďakujeme



Discover more from Jednotné nezávislé Slovensko

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *