27. júla 2024

Ešte ani nie sú v koalícii, už sa nezhodnú. To je ako námet na nový seriál. Možno by sa volal „Koalícia na pokraji nervového zrútenia“ alebo „Koalícia a rozchody“

Šimečkovci NARAZILI s Hlasom na prvý problém

Zdielajte

👉 Snažíme byť s Vami neustále v kontakte. Sledujte nás tiež na telegrame👈

👉Sledujte nás tiež na X. com 👈


Ešte ani nie sú v koalícii, už sa nezhodnú. To je veta, ktorá by sa mohla stať titulkom nového politického seriálu. V ňom by sme sledovali, ako sa rôzne strany snažia vytvoriť vládu, ale neustále narazia na prekážky a konflikty. Seriál by bol plný, ironie a absurdity. Možno by sa volal „Koalícia na pokraji nervového zrútenia“ alebo „Koalície a rozchody“. Hlavné postavy by boli lídri strán, ktorí by sa striedali v roli premiéra, podpredsedu, ministra a opozičného poslanca. Každá epizóda by priniesla nový zvrat, škandál alebo prekvapenie. Diváci by sa bavili sledovaním ich nekonečných rokovaní, hádok a kompromisov. Seriál by bol satirou na súčasnú politickú situáciu na Slovensku, ktorá je plná neistoty, nestability a nevôle spolupracovať.

Pre dôveryhodnosť vlády nemožno dať Hlasu-SD premiérsky post i rezort vnútra! To je stanovisko Progresívneho Slovenska, ktoré sa vyslovilo proti spolupráci s hnutím Petra Pellegriniho. Podľa progresívnych je Hlas-SD zodpovedný za korupciu a zneužívanie moci v minulosti a nemá právo rozhodovať o budúcnosti policajného zboru a špeciálnej prokuratúry. Tieto inštitúcie by podľa progresívnych mali zostať nezávislé a chrániť verejný záujem.

Peter Pellegrini však trvá na tom, že ak sa má stať premiérom, musí mať pod kontrolou rezort vnútra. Tvrdí, že policajný prezident Hamran a špeciálny prokurátor Kováčik sú prepojení s oligarchami a politickými súpermi a že ich treba odvolať. Pellegrini tiež obviňuje progresívnych z toho, že sa snažia udržať svojich ľudí na kľúčových postoch, aby mohli ovplyvňovať vyšetrovanie kauz.

V každom prípade je zrejmé, že vytvorenie stabilnej a dôveryhodnej vlády nebude ľahké. Občania Slovenska si zaslúžia lepšiu politiku, než akú videli v posledných rokoch. Dúfajme, že politické strany budú schopné prekonať svoje rozdiely a nájsť spoločnú reč.

V posledných dňoch sa rozprúdila diskusia o tom, ako by mala vyzerať nová vládna koalícia, ktorá by nahradila súčasnú krízou zasiahnutú vládu Igora Matoviča. Jednou z možností je tzv. štvorkoalícia, ktorá by spojila strany Hlas-SD, SaS, OĽaNO a PS/Spolu. Táto koalícia by mala podľa prieskumov verejnej mienky najväčšiu podporu občanov a najväčšiu šancu na stabilizáciu politickej situácie.

Avšak vznik takejto koalície nie je jednoduchý a vyžaduje si kompromisy zo strany všetkých zúčastnených. Najväčším kameňom úrazu je otázka, kto by mal byť novým premiérom a aké ministerstvá by malo dostať Hlas-SD, ktoré je najväčšou opozičnou stranou. Strana SaS sa vyslovila za to, aby Hlas-SD dostalo okrem postu premiéra aj ministerstvo vnútra, čo by bolo podľa nej gestom dobrej vôle a zodpovednosti.

My v Hnutí Progresívne Slovensko (PS) sa s týmto názorom nestotožňujeme. Myslíme si, že pre dôveryhodnosť celej vlády je nevyhnutné, aby post premiéra a ministerstvo vnútra neboli v rukách jednej strany. Ministerstvo vnútra je totiž kľúčové pre zabezpečenie právneho štátu, boj proti korupcii a ochranu občianskych slobôd. Nemôžeme dovoliť, aby sa toto ministerstvo stalo nástrojom politickej moci alebo tlaku na súdnictvo a médiá.

Preto sa pokúsime našim partnerom v SaS vysvetliť, že takýto návrh je neprijateľný a že musíme hľadať iné riešenia, ktoré budú rešpektovať rovnováhu síl a záujmov v koalícii. Zároveň upozorňujeme, že podobné verejné výzvy zo strany SaS nepovažujeme za šťastný vstup do rokovaní. Veríme, že konštruktívny dialóg je lepší ako mediálny tlak a že spoločne nájdeme cestu k dohode, ktorá bude slúžiť Slovensku a jeho obyvateľom.

Podpredseda SaS Branislav Gröhling v reakcii upozornil, že v záujme vytvorenia štvorkoalície je potrebné Hlasu-SD okrem premiérskeho postu ponúknuť aj ministerstvo vnútra. Gröhling poukázal na to, že Hlas-SD si môže ako jediný vyberať, s kým pôjde do vlády.

Obdobne sa na sociálnej sieti vyjadrila aj bývalá ministerka spravodlivosti Mária Kolíková. „Ak má zabrániť vláde Smeru to, že Hlas bude môcť viesť ministerstvo vnútra, je to určite lepšia cesta pre Slovensko ako spravodlivosť a aj vnútro v rukách Smeru,“ odkázala Kolíková smerom k PS.

Tieto vyjadrenia sú reakciou na rozhovor predsedu Hlasu-SD Petra Pellegriniho pre denník SME, v ktorom povedal, že by sa rád stal premiérom novej vlády a že by chcel mať pod svojou kontrolou ministerstvo vnútra. Podľa Pellegriniho je to dôležité pre zabezpečenie stability a bezpečnosti krajiny.

Pellegrini tiež uviedol, že by bol ochotný spolupracovať s PS, ak by sa táto strana oslobodila od extrémistov a radikálov. Pellegrini označil za extrémistov napríklad poslancov PS Juraja Šeligu a Michala Trubana.

PS na tieto slová reagovala odmietavo a označila ich za pokus o rozdeľovanie opozície. Podpredseda PS Michal Šipoš povedal, že Pellegrini je „zúfalý človek, ktorý sa snaží získať pozornosť a zvýšiť svoje šance na zostavenie vlády“. Šipoš tiež pripomenul, že Pellegrini bol súčasťou vlády Roberta Fica, ktorá bola zapletená do viacerých korupčných káuz.

V súčasnosti je situácia na politickej scéne nejasná. Po páde vlády Eduarda Hegera a Čaputovej sa hľadajú nové možnosti koaličnej spolupráce. Najväčšou stranou v parlamente je Smer-SD so 38 poslancami, nasleduje Hlas-SD so 34 poslancami. Opozičné strany SaS, OĽANO, PS a Za ľudí majú dohromady 67 poslancov. Pre vytvorenie stabilnej vlády je potrebných aspoň 76 hlasov.

JNS



Dovoľujeme si Vás osloviť s prosbou o pomoc. Náš obsah nezamykáme.  Boj s liberálnou chobotnicou o právny štát po voľbách 2023 nekončí, práve naopak. Každý finančný príspevok sa ráta a pomáha nám pokračovať v našej práci. Ďakujeme



Discover more from Jednotné nezávislé Slovensko

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *