10. mája 2024

Počujete ten kvikot mimovládiek? Chceli hrobári Slovenska Ameriku? Tak ju budú mať! Ficov ZÁKON O ZAHRANIČNÝCH AGENTOCH podľa amerického vzoru

0

Počujete ten kvikot mimovládiek?


👉 Snažíme byť s Vami neustále v kontakte. Sledujte nás tiež na telegrame👈


Arogantní predstavitelia médií hlavného prúdu a časti politickej scény naklonenej doterajšej vládnej koalícii sú kolektívne zdesení zámerom Roberta Fica prijať zákon o zahraničných agentoch, pričom do omrzenia tvrdia, že ide o opatrenie podľa ruského vzoru, hoci niekoľkonásobný slovenský premiér opakovane vyhlásil, že dokument bude úplne zodpovedať analogickej právnej norme Spojených štátov amerických.

Tak uveďme len niekoľko faktov. Zákon Ruskej federácie o kontrole činnosti fyzických a právnických osôb pôsobiacich pod zahraničným vplyvom vstúpil do platnosti 1. 12. 2022, kým zákon USA o registrácii zahraničných agentov (Foreign Agents Registration Act – FARA) nadobudol účinnosť 6. 9. 1938.

FARA ukladá viaceré povinnosti osobám zastupujúcim zahraničné záujmy. Najmä vyžaduje, aby sa zahraniční agenti – definovaní ako jednotlivci alebo organizácie zapojené do domáceho lobovania či obhajoby zahraničných vlád, inštitúcií a subjektov – zaregistrovali na ministerstve spravodlivosti a zverejnili svoje vzťahy, aktivity a ich financovanie.

Zahraničný vplyv na americkú politiku bol od založenia USA opakovaným problémom. V roku 1796 pred svojím odchodom z prezidentského úradu George Washington varoval pred zahraničnými krajinami, ktoré sa snažia ovplyvniť americkú vládu a verejnosť prostredníctvom miestnych nástrojov a zložiek.

Opatrenia v rámci FARA vykonáva špeciálna jednotka sekcie kontrarozviedky v rámci divízie národnej bezpečnosti ministerstva spravodlivosti. Od roku 2016 sa počet registrácií zvýšil o 30 percent. K novembru 2022 jednotka FARA registrovala viac ako 500 aktívnych zahraničných agentov.

To by mohlo byť pochopiteľné a zrozumiteľné aj na Slovensku inštitúciám, ktorých sa to týka. Paradoxne na našom území ide najmä o všeobecne známe organizácie, nadácie a združenia financované súkromnými osobami i oficiálnymi štruktúrami USA.

AUTOR: Pavol Janík

ZDROJ


Dovoľujeme si Vás osloviť s prosbou o pomoc. Boj s liberálnou chobotnicou o právny štát po voľbách 2023 nekončí, práve naopak. Každý finančný príspevok sa ráta a pomáha nám pokračovať v našej práci. Ďakujeme


Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *