27. júla 2024

Podľa mentálne znevýhodneného Dírera, trestné konanie na UŠP nemôže vykonávať hocijaký prokurátor. Tento blábol je v rozpore s platnou legislatívou. Všetci prokurátori, na akejkoľvek úrovni sa riadia rovnakým Trestným poriadkom

Podľa mentálne znevýhodneného Dírera, trestné konanie na UŠP nemôže vykonávať hocijaký prokurátor. Tento blábol je v rozpore s platnou legislatívou. Všetci prokurátori, na akejkoľvek úrovni sa riadia rovnakým Trestným poriadkom

Zdielajte

👉 Snažíme byť s Vami neustále v kontakte. Sledujte nás tiež na telegrame👈

👉Sledujte nás tiež na X. com 👈


Podľa pána najmúdrejšieho moderátora TA3 Dírera je na UŠP špecializované trestné konanie, ktoré nemôže vykonávať hocijaký prokurátor. Toto tvrdenie je v rozpore s platnou legislatívou, ktorá neupravuje žiadne špeciálne podmienky pre prokurátorov UŠP. Všetci prokurátori, či už pôsobia na okresnej, krajskej alebo ústrednej úrovni, sa riadia rovnakým Trestným poriadkom a majú rovnaké právomoci a povinnosti. Nie je teda pravda, že trestné veci UŠP by boli tak zložité a náročné, že by ich nevedel zvládnuť žiadny iný prokurátor. Naopak, existujú dôkazy o tom, že niektorí prokurátori UŠP sa dopúšťajú závažných pochybení a zneužívajú svoje postavenie. V tomto blogu si predstavíme niekoľko prípadov, ktoré to dokazujú.

Podľa pána najmúdrejšieho moderátora TA3 Dírera je na UŠP špecializované trestné konanie, ktoré nemôže vykonávať hocijaký prokurátor. Tak pokiaľ viem, špecializované trestné konanie neexistuje a všetci prokurátori vedú trestné konanie v zmysle rovnakého zákona, a to Trestného poriadku. A je nezmysel, že trestné veci UŠP by nezvládol aj prokurátor okresnej prokuratúry…

Takýto výrok som počul v relácii TA3, kde sa diskutovalo o reforme justície. Moderátor Dírer sa snažil presvedčiť divákov, že UŠP je nevyhnutný a že jeho zrušenie by znamenalo koniec boja proti korupcii a organizovanému zločinu. Ale je to pravda? Je UŠP naozaj taký jedinečný a nenahraditeľný orgán?

V tomto blogu sa pokúsim odpovedať na tieto otázky a ukázať, že UŠP nie je ničím iným ako obyčajnou prokuratúrou s nadštandardnými podmienkami a privilégiami. A že jeho existencia nie je založená na odbornosti, ale na politických záujmoch a klientelizme.

Čo je to UŠP?
UŠP je skratka pre Úrad špeciálnej prokuratúry, ktorý bol zriadený v roku 2004 ako súčasť Generálnej prokuratúry SR. Jeho úlohou je dohliadať na trestné konanie v prípadoch korupcie, organizovaného zločinu, terorizmu, hospodárskej kriminality a ďalších zložitých trestných veciach. UŠP má sídlo v Pezinku a má 32 prokurátorov, ktorí majú vyššie platy a benefity ako ostatní prokurátori.

Prečo je UŠP kontroverzný?
UŠP je kontroverzný preto, lebo jeho činnosť nie je transparentná a podlieha silnému politickému vplyvu. UŠP sa často zapája do politicky motivovaných vyšetrovaní a obvinení, ktoré majú za cieľ diskreditovať opozíciu alebo chrániť vládnu koalíciu. UŠP tiež spolupracuje s NAKA, ktorá je špeciálna policajná jednotka podriadená ministerstvu vnútra. NAKA má rovnako povesť politickej polície, ktorá zneužíva svoje právomoci a porušuje ľudské práva.

UŠP sa tiež často dostáva do konfliktu so súdnou mocou, ktorá kritizuje jeho postupy a rozhodnutia. UŠP má tendenciu podávať obvinenia bez dostatočných dôkazov, spoliehať sa na pochybných svedkov alebo agentov-provokatérov, používať nezákonné odpočúvanie alebo prehliadky a ignorovať presumpciu neviny. UŠP tiež často odmieta spolupracovať so súdmi alebo im poskytovať informácie o svojich prípadoch.

Existuje len jediný zákon, ktorý upravuje trestné konanie na Slovensku, a to je Trestný poriadok. Ten platí pre všetkých prokurátorov rovnako, bez ohľadu na to, kde pracujú a aké veci riešia. Samozrejme, niektoré veci sú zložitejšie a náročnejšie ako iné, ale to neznamená, že by ich nemohol robiť hociktorý prokurátor, ktorý má dostatok skúseností a odbornosti. Naopak, myslím si, že by bolo dobré, keby sa trestné veci UŠP rozdelili medzi viac prokuratúr, aby sa zabránilo možnosti zneužívania moci a ovplyvňovania vyšetrovania.

Pán Dírer týmto svojim výrokom len ukázal svoju nekompetentnosť a predsudky. Zrejme si myslí, že prokurátori UŠP sú nejakí superhrdinovia, ktorí bojujú proti zlu a nespravodlivosti. Alebo možno má nejaké osobné záujmy alebo sympatie k niektorým z nich. Každopádne je to veľmi neobjektívne a nepravdivé tvrdenie, ktoré uráža všetkých ostatných prokurátorov na Slovensku. A to je škoda, lebo práve oni by si zaslúžili viac rešpektu a podpory za svoju prácu.

Rudy/JNS



Dovoľujeme si Vás osloviť s prosbou o pomoc. Náš obsah nezamykáme.  Boj s liberálnou chobotnicou o právny štát po voľbách 2023 nekončí, práve naopak. Každý finančný príspevok sa ráta a pomáha nám pokračovať v našej práci. Ďakujeme



Discover more from Jednotné nezávislé Slovensko

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *