12. mája 2024

Eduard Chmelár: Na konci roka trochu bilancujem. A chcem sa vám všetkým hlavne veľmi pekne poďakovať za dlhodobú priazeň.

0

EDUARD CHMELÁR Krach mierových rokovaní spôsobil Zelenskyj


👉 Snažíme byť s Vami neustále v kontakte. Sledujte nás tiež na telegrame👈


Na konci roka trochu bilancujem. A chcem sa vám všetkým hlavne veľmi pekne poďakovať za dlhodobú priazeň. V tomto roku čítanosť mojich statusov, komentárov a analýz naďalej výrazne rástla. Obyčajne ma (celkom správne) nezaraďujú do rebríčka politikov, no televízia TA3 v lete urobila výnimku a zistila, že hneď za Robertom Ficom ľudia najviac vyhľadávali práve moje meno, no v mojom prípade „Google zaznamenal obrovský nárast“ a nechal som za sebou aj takých ostrieľaných politikov, akým je napríklad Peter Pellegrini. Tu však urobila TA3 poznámku, že kým Robert Fico investoval do reklamy na Facebooku mesačne 1 400 €, ja ani cent.
Mnohí z vás pri takýchto číslach ľutujú, že ma viac nepočuť v médiách alebo že o moje názory nemajú záujem noviny. Prepáčte, ale ja to vôbec neľutujem a vaša fixácia na klasické médiá vám môže poriadne skresľovať realitu. Moja popularita paradoxne najviac vzrástla v čase, keď som sa stal zakázaným autorom. Majitelia a prevádzkovatelia médií vrátane verejnoprávnej RTVS, ktorí sa ešte stále cítia byť „pánmi sveta“ a vytvárajú čierne zoznamy nepohodlných, zaspali dobu a ešte stále si neuvedomujú, že éra klasických médií sa chýli ku koncu a že dnes osobnosti nepotrebujú médiá, ale médiá potrebujú osobnosti.
Uvediem príklad. Náklady denníkov dlhodobo prudko klesajú. Posledné údaje Kancelárie pre overovanie nákladov tlače ABC SR, ktoré mám k dispozícii, hovoria jasnou rečou, že najčítanejší slovenský denník Nový čas nepredá denne viac ako 35 000 výtlačkov, Sme 15 000 a Pravda len čosi vyše 13 000. Čítanosť komentárov na internete nie je o nič lepšia. Priemerná čítanosť komentára v denníku Sme sotva kedy prekročí 20 000.
Porovnajte to s mojimi číslami. Priemerná čítanosť mojich statusov je 70 000 čitateľov (niekedy to býva aj cez 200 000 a môj doterajší rekord je takmer pol milióna). No povedzte mi, prečo by som sa mal viazať na klasické médiá, ktoré vás okrem toho obmedzujú rozsahom i témou? Navyše, moji čitatelia vyvrátili ešte jedno pravidlo politického marketingu: že statusy majú byť krátke a stručné, inak nebudú mať čítanosť. To znamená, že som si doslova „vychoval“ náročného verného čitateľa, a to bez akejkoľvek reklamy. Samozrejme, aj dnes sa nájdu takí, ktorí šomrú, že sa im to nechce čítať. Nech sa páči, ja nikoho nenútim, môžu si prezerať na iných stránkach infantilné videjká, reklamné obrázky alebo rovnako prostoduché statusy, kto mal čo na obed a kde dnes bol. No ak sa chcete dostať ku koreňu veci, poznať problém a pochopiť ho v súvislostiach, bez namáhania šedej kôry mozgovej to nepôjde. Máte to odo mňa zadarmo, ale nikomu sa nebudem podkladať ani štýlom, ani témou.
Myslím si, že to má zmysel. Trpezlivo vzdelávať národ, učiť ho rozumieť svetu okolo nás a na základe toho sa kompetentnejšie rozhodovať. Na tom, že sa tejto stránke darí, máte zásluhu vy všetci. Vy, ktorí tieto statusy čítate, ktorí ich rozširujete, zdieľate, odporúčate, hovoríte o nich, ba aj vy, ktorí ich vykrádate a zarábate na nich na iných sociálnych sieťach. Áno, vy všetci sa podieľate na tom, že moje myšlienky sa dostanú všade tam, kde sú potrebné, že ovplyvňujú a formujú aj tých, s ktorými som sa nikdy nestretol, že tak prudko rastie ich čítanosť a obľuba. Ak som vám nimi urobil radosť, je to pre mňa ten najkrajší honorár. Zo srdca vám za to ďakujem a želám vám úspešný nový rok plný súdržnosti a nových priateľstiev.


Dovoľujeme si Vás osloviť s prosbou o pomoc. Boj s liberálnou chobotnicou o právny štát po voľbách 2023 nekončí, práve naopak. Každý finančný príspevok sa ráta a pomáha nám pokračovať v našej práci. Ďakujeme


Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *