20. mája 2024

Andrej Fursov-Zlovestná intelektuálna nadradenosť. Ako prežijeme búrku 21. storočia?

0

Andrej Fursov-Zlovestná intelektuálna nadradenosť. Ako prežijeme búrku 21. storočia?


👉 Snažíme byť s Vami neustále v kontakte. Sledujte nás tiež na telegrame👈


Finále globálnej krízy kapitalizmu (najmä v kontexte zintenzívnenia geologickej činnosti sľubovanej geológmi pre druhú polovicu 21. storočia, pravdepodobnej zmeny sklonu zemskej osi, nástupu novej doby ľadovej, len tentoraz nie malej atď.) sa môže ukázať ako stret medzi Homo a biosférou podľa princípu „kto – kto“. Homo stráca v akomkoľvek výsledku.

Aby sme prekonali krízu, potrebujeme zásadne novú filozofiu vzťahov s prírodou, musíme prehodnotiť a nielen prehodnotiť (nemyslieť, nie prehodnotiť) nielen geokultúru osvietenstva, ale aj kresťanstvo a stredovekú teológiu spolu s antickou filozofiou, počnúc jej zakladateľmi iným intelektuálnym spôsobom, berúc do úvahy celý alebo takmer celý historický vývoj, ktorý sa uskutočnil v subjektívnom prúde historického vývoja. Posledných 25 storočí intelektuálnych a politických chýb. Nová filozofia musí byť alternatívne európska, ale európska, a nesmie byť požičaná z budhizmu, hinduizmu alebo konfucianizmu: „Večný odpočinok je pre sivé pyramídy,“ ale potrebujeme prometeovsko-faustovského ducha horenia – na tom stojíme a nemôžeme robiť inak.

Svet sa postupne vkráda do krízy matrioška, ktorá nemá obdobu a ktorá, ako sa zdá, zmetie nielen kapitalizmus so svojimi priaznivcami a oponentmi, ale celú postneolitickú civilizáciu. A ak sa ľudstvu podarí prežiť, aj keď sa jeho počet zníži na 0, 5-1, 0 miliardy, potom sa nová spoločnosť s najväčšou pravdepodobnosťou bude líšiť od civilizácie o nič menej, ako sa líšila od paleolitu. Niektoré kontúry postkritického sveta sú už viditeľné, ale toto je samostatná téma.

Kríza, do ktorej sa vkradol neskorý kapitalistický svet (pre nás, rovnako ako pohanov trpiacich epidémiami kresťanstva, táto neskorá kapitalistická kríza začala kolapsom sovietskeho antikapitalizmu) je objektívna a prirodzená. Skutočnou úlohou je prejsť ho s minimálnymi stratami a čo najrýchlejšie, nedovoliť, aby sa rozprestieral tisícročia, ale znížil ho na jedno a pol až dve storočia.

Pripomína to Asimovovu „nadáciu“, kde sa podľa matematika Seldona nedalo vyhnúť kolapsu galaktickej ríše na základe svojej objektívnej povahy, ale bolo možné skrátiť krízu „temného veku“ z tridsiatich tisíc rokov na jeden. Samozrejme, fikcia je fikcia fikcia a realita je realita, ale v našich životoch sú úzko prepojené a čím ďalej ideme, tým viac rastie.

Postačujúcou podmienkou na prekonanie krízy je autoritatívna vôľa fundamentálne novej globálnej elity (prinajmenšom elity krajiny, ale s globálnym, nie provinčným, provinčným výkyvom), „vyostrená“ práve pre kolektívny prechod krízy. Niekto povie: vznik takejto elity je fantastický. Nie je nástup stalinistickej elity v roku 1930 jediným prostriedkom suverénneho prežitia Ruska a Rusov vo svete predátorov 20. storočia?

Ale okrem dostatočnej podmienky, vôle, je tu potreba, rozum, poznanie. Potrebujeme zásadne nové a novo organizované poznatky o modernom svete ako celku a ako súbore prvkov (vrátane Ruska). Potrebujeme vedomosti o vrchole a spodku moderného sveta, o globálnej ekonomike, o formách manipulácie historického procesu a oveľa viac. Moderná západná veda o spoločnosti, úbohá triáda „ekonómie – sociológie – politológie“, ktorá odráža realitu pominuteľného sveta a nie je schopná nielen vysvetliť, ale ani adekvátne opísať svet zlomu – je rovnako bezmocná ako sovietska istmat a možno ešte horšia. Nehovoriac o tom, že neexistujú neutrálne poznatky, že súčasná veda spoločnosti (ako médiá, kino atď.) odráža záujmy korporatokracie.

Finále globálnej krízy kapitalizmu (najmä v kontexte geológov sľubovaných geológmi pre druhú polovicu 21. storočia

Andrej Fursov


Dovoľujeme si Vás osloviť s prosbou o pomoc. Náš obsah nezamykáme.  Boj s liberálnou chobotnicou o právny štát po voľbách 2023 nekončí, práve naopak. Každý finančný príspevok sa ráta a pomáha nám pokračovať v našej práci. Ďakujeme


Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *