27. júla 2024

ODKAZ PÁPEŽA UA JE JASNÝ: NEHANBITE SA VYJEDNÁVAŤ

ODKAZ PÁPEŽA UA JE JASNÝ: NEHANBITE SA VYJEDNÁVAŤ

Zdielajte

👉 Snažíme byť s Vami neustále v kontakte. Sledujte nás tiež na telegrame👈

👉Sledujte nás tiež na X. com 👈


Eduard Chmelár

Ukrajina by mala mať odvahu na vyvesenie bielej vlajky a rokovať o ukončení vojny s Ruskom. Tieto šokujúce slová vyriekol pápež František v rozhovore pre švajčiarsku televíznu stanicu RSI. Hlava katolíckej cirkvi naznačila, že konflikt sa pre Ukrajinu nevyvíja dobre a hoci už v minulosti často vyzdvihoval potrebu rokovaní, po prvý raz hovoril o porážke. „Keď vidíte, že ste porazený, že veci sa nevyvíjajú dobre, musíte mať odvahu na rokovanie,“ povedal pápež a pokračoval: „Najsilnejší je ten, kto zhodnotí situáciu, myslí na ľudí, nájde odvahu na bielu vlajku a koná.“ Na otázku, či je pripravený takéto rokovania sprostredkovať, František odpovedal: „Som tu.“

Tieto výroky hlavy katolíckej cirkvi si priam pýtajú otázku, či by Česko nemalo prerušiť aj kontakty s Vatikánom, veď na rozdiel od prípadu Slovenska by sa mohlo oprieť o svoju husitskú tradíciu… ale situácia je príliš vážna na to, aby sme dnes vtipkovali. Som naozaj zvedavý, ako sa k týmto slovám postavia „veľkí katolíci“ v KDH alebo na Matovičovej Lodi bláznov. Uposlúchnu slová Svätého otca? Alebo nám opäť predvedú svoje kresťanstvo karpatského typu? Pritom pápež František je v otázkach mieru neobyčajne konzistentný. Zvýšeným hlasom protestoval proti zbrojeniu, od začiatku nabáda obe strany na diplomatické rokovania a aj na slovenských politikov počas svojej návštevy v Bratislave apeloval, aby sa Slovensko stalo poslom mieru v srdci Európy. Nikto ho nepočúval, no každý ho zneužíval, vrátane Zuzany Čaputovej.

Dnes je však situácia iná. Pápež hovorí vlastne to, na čo upozorňuje čoraz viac expertov, no politici si pred trpkou pravdou zatiaľ zapchávajú uši: Ukrajinci už fakticky prehrali, no dôležitejšie ako fanaticky bojovať do posledného muža je zachrániť čo najviac ľudských životov. Ak sa to západným politikom vrátane našej opozície nepáči, mali si spytovať svedomie, lebo táto vojna sa vôbec nemusela uskutočniť, keby Západ rešpektoval ruské bezpečnostné záujmy a netlačil Ukrajinu do NATO, keby Spojené štáty nestavali vojenské a spravodajské základne v bezprostrednej blízkosti hraníc Ruska, keby britský premiér a americký prezident netorpédovali obojstranne výhodnú mierovú dohodu spred dvoch rokov. Všetky tieto kľúčové aspekty ľudia ako Joe Biden, Emmanuel Macron, Donald Tusk, Petr Fiala, ale aj obskúrne postavičky zo Slovenska typu Michal Šimečka, Martin Dubéci, Branislav Gröhling, Milan Majerský a podobní buď obchádzajú alebo zamlčiavajú, ale pred pravdou sa nedá unikať donekonečna.

Takže ak niečo slovenskej diplomacii vyčítam, tak to rozhodne nie je to, že prijala pozvanie na stretnutie od ruského ministra zahraničných vecí, ale fakt, že nie je v presadzovaní mieru aktívnejšia. Minimálne tak ako turecký prezident, ktorý sa ponúkol ako sprostredkovateľ mierových rokovaní. Tým, že slovenská vláda zatiaľ odmieta predložiť vlastný mierový plán, sa nielenže oberá o medzinárodnú prestíž, ale zároveň očividne tápe v konkrétnej predstave dosiahnutia mieru, ako to dnes v RTVS nevedel vysvetliť ani šéf diplomacie Juraj Blanár. Ten síce argumentačne rozstrieľal absolútne nekompetentného Martina Dubéciho, ale najslabším článkom jeho obhajoby bola práve otázka našej vlastnej vízie mierového riešenia.

Tu si treba všimnúť reakciu ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Ten po stretnutí s Recepom Erdoganom vyhlásil, že nie je pripravený na rokovanie s Vladimírom Putinom a že na „mierový summit“ do Švajčiarska Rusov rozhodne nepozve. V tom prípade treba už vopred povedať, že je to neúprimná fraška. Ukážte mi mierové rokovania, ktoré sa uskutočnili bez prítomnosti druhej strany. Veď je to na smiech. Od začiatku zdôrazňujem, že celý „Zelenského mierový plán“ je neúprimné divadlo, pretože ak si vopred nadiktujete, že Rusi musia opustiť územie Ukrajiny, vydať vojnových zločincov, zaplatiť vojnové reparácie a až potom si s nimi sadnete za jeden stôl, tak to nie je ponuka mieru, ale obyčajné ultimátum. Inak povedané, tento „mierový plán“ bol naformulovaný náročky tak, aby ho Moskva odmietla. A namiesto toho, aby krajiny EÚ a NATO presvedčili Zelenského, že takto nič nezíska, povzbudzujú ho v jeho bludnom postoji.

V čase, keď Rusi drvia ukrajinskú armádu a navyše americké denníky zverejnili všetky dôkazy, že CIA viedla s Ruskom tichú vojnu už desať rokov a že Západ prekazil možnosť dosiahnutia dohody, ktorú si Ukrajinci želali, je úplným nezmyslom klásť si podmienky, ktoré deklaruje Kyjev. Putin už viackrát zdôraznil, že je pripravený na okamžité rokovania bez počiatočných podmienok, ale ukrajinské ultimátum neprijme a nesplní. „Nehanbite sa vyjednávať, kým sa veci nezhoršia,“ múdro varoval Ukrajincov pápež František. No naši papieroví kresťania počúvajú radšej Pentagon ako hlavu svojej cirkvi. Mimochodom, tvrdiť, že sme sa dostali do medzinárodnej izolácie, lebo nás nepozvali na telekonferenciu ministrov obrany ochotných pripustiť vyslanie vojakov na Ukrajinu (ako to verklíkujú politici Progresívneho Slovenska), je rovnaká hlúposť ako tvrdiť, že Francúzsko a Nemecko sa dostali do medzinárodnej izolácie, keď odmietli účasť v koalícii ochotných, ktorá zaútočila na Irak.

V tejto súvislosti mi dovoľte povedať ešte jednu poznámku. Včera sa režisér Peter Bebjak ponižujúco ospravedlňoval na odovzdávaní českých filmových cien v Prahe za slovenskú vládu, že šíri nenávisť, hoaxy a adoruje zločineckú veľmoc… prosím vás, pán Bebjak, keď už musíte každý takýto filmový sviatok zasviniť vaším politickým príhovorom, keď už musíte zneužívať verejný priestor na ventilovanie pocitov, pre ktoré tam ľudia neprišli, aspoň neklamte.

Keď tu vládli hulváti non plus ultra ako Matovič, Naď a Káčer, šíriaci nenávisť a urážky voči bežným ľuďom ako na bežiacom páse, vtedy ste ani nehlesli. Keď tieto vaše obľúbené centristické vlády rozširovali hoaxy o zbraniach hromadného ničenia v Iraku, Russiagate alebo že na Ukrajine nie sú žiadni americkí vojaci, keď Jaroslav Naď oklamal národ, že za to, že na naše letiská vpustíme Američanov, dostaneme 100 miliónov eur (kde sú?), že za darovanie nášho protivzdušného systému dostaneme ďalšie stámilióny (kde sú?), ani ste nepípli. Keď tu v minulosti vami protežované liberálne vlády adorovali najväčšiu „zločineckú veľmoc“, ktorá protiprávne vtrhla do Juhoslávie, protiprávne vtrhla do Iraku, protiprávne vtrhla do Afganistanu, protiprávne vtrhla do Líbye, protiprávne vtrhla so Sýrie, vojensky a finančne podporovala vražednú humanitárnu katastrofu v Jemene, bombardovanie Libanonu a najnovšie (už ako opozícia) genocídu v Gaze, pričom po všetkých týchto zverstvách ostali státisíce mŕtvych, krajiny sa zmenili na ruiny a vrátili sa vo vývoji o päťdesiat rokov dozadu – všetky tieto zločiny ste prešli mlčaním.

Vy nie ste žiadna morálna autorita, ktorá nám tu môže kázať, v zahraničí špiniť svoju vlasť a tváriť sa, že hovoríte za Slovákov. Vy si robte svoju robotu, v ktorej sa vyznáte, ale keď chcete politizovať, založte si na to videokanál alebo politickú stranu, a nezneužívajte verejný priestor na takúto prvoplánovú propagandu. Tí diváci sú zvedaví na filmové umenie, nie na váš demagogický politický exhibicionizmus. Rozoštvávania tu máme aj bez toho viac než dosť.

A keď už chcete robiť nejaké posolstvá urbi et orbi, skúste také, na ktoré treba naozajstnú odvahu a pri ktorých nebudete vyzerať ako progresivistická Jiřina Švorcová. Dnes totiž nepotrebujete odvahu na to, aby ste po vládnucich kruhoch opakovali propagandu o hoaxoch. To je skôr dosť trápne. Umelcom viac svedčí, keď bojujú za slobodu prejavu. Napríklad tak, ako populárny čínsky umelec a disident Aj Wej-wej, ktorý po šiestich rokoch v európskom exile vyhlásil, že politická cenzúra na Západe je dnes presne rovnaká ako v Číne za Maa Ce-tunga. „Spoločnosť sa stáva takou bojazlivou, že sa naozaj vyhýba akémukoľvek druhu otázok alebo hádok. Stretávam čoraz viac ľudí, ktorí sú cenzúrovaní a vyhadzovaní z práce za svoje základné názory. Stáva sa to úplne bežným,“ varoval v rozhovore pre britskú televíznu stanicu Sky News a dodal: „Ja som v tom vyrastal a teraz vidím, že v západných médiách, na univerzitách, na každom mieste sa deje to isté.“ Na otázku, či si myslí, že západní umelci robia dosť pre obranu slobody prejavu, Wej-wej odpovedal, že ich skazil kapitalizmus. „Hľadajú iba peniaze a slávu. Ja obhajujem hodnoty, ktoré sú prínosom pre všetkých. Ako umelec mám za to zodpovednosť,“ povedal oceňovaný umelec, ktorému zrušili výstavu v londýnskej galérii Lisson za to, že kritizoval izraelské masakrovanie civilistov v Gaze…

Za čo majú zodpovednosť naši politizujúci herci a umelci ako Peter Bebjak, ktorí zasa a znova idú s mocnými tejto planéty, šíria ich propagandu a nemajú odvahu bojovať za to, čo je oveľa horšou hrozbou ako ich fóbia z Fica? Znova a znova ako v každom režime sú zneužívaní na špinavú propagandu a sú natoľko zbabelí, že sa nevedia postaviť nebezpečnému trendu, ktorý ohrozuje západnú civilizáciu viac ako čokoľvek iné. Preto je varovanie popredného čínskeho disidenta, ktorý na vlastnej koži zažil premenu najväčšej krajiny sveta na totalitárny štát, oveľa autentickejšie ako ideologicky účelové politikárčenie slovenského režiséra, ktorý pred pravdou dáva prednosť potlesku elít.

Eduard Chmelár FB


Discover more from Jednotné nezávislé Slovensko

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *