8. mája 2024

Kajúcník tvrdí, že ho vydierajú policajti z NAKA

0

ilustračné fotp


👉 Snažíme byť s Vami neustále v kontakte. Sledujte nás tiež na telegrame👈


Najskôr advokáta Martina Ribára dostal do väzby, po tom ho žiadal o pomoc a písal mu stovky správ. Kajúcnik Pavol Kmeťo vypovedal v prípravnom konaní v kauze takzvaných takáčovcov pred vyšetrovateľmi NAKA v období od  júla 2019 do júna 2020 až 14 krát. Naši chlapci so správnym morálnym kompasom bojujúci s temnými silami ho medzi sebou volali mozgový makač. Na základe výpovedí tohto kľúčového svedka obvinili v roku 2019 spolu 25 osôb a 13 ľudí vzali do väzby. Okrem iných aj advokáta Martina Ribára.

Pavol Kmeťo

Pavol Kmeťo (zdroj: archív pir)

Kauza sa dostala na Špecializovaný trestný súd a začal ju pojednávať senát zložený  z predsedu Jána Buvalu a členov senátu Mariána Mačuru a Pamely Záleskej.  Pred súdom vypovedal Pavol Kmeťo trikrát.

Podľa obžaloby  spolu s ďalšími mužmi, považovanými za šéfov skupiny, mal advokát Martin Ribár usmerňovať Pavla Kmeťa, aby zamlčal na polícii informácie, ktoré sú o čine, ktorý sa stal v roku 2009. Išlo o  podpálenie domu Dionýza Riga a tiež, aby zámerne zamlčal osoby, ktoré čin vykonali a aj tých, ktorí čin prikázali urobiť a na polícii mal povedať, že nevie kto to urobil. Jeho výpoveď napokon viedla k obvineniu advokáta Martina Ribára, ktorého nezákonne stíhali  vo väzbe 565 dní. Prípad Martina Ribára sa stal mediálne známy.  

Podpálenie domu a výpalné

Trestná činnosť Pavla Kmeťa súvisí aj  so spomínaným Dionýzom Rigom, ktorého napádali muži zo zločineckej skupiny sýkorovcov.  Keď sa to dozvedel Pavol Kmeťo, zašiel za jedným z vyššie postavených členov údajnej skupiny takáčovcov. Dionýz Rigo bol ochotný platiť Pavlovi Kmeťovi 20 – tisíc slovenských korún ( viac ako 600 eur ) mesačne, pričom vraj išlo o štvornásobne vyššiu sumu, ako v tom čase platili iní. Údajní takáčovci mu tak vraj začali poskytovať ochranu. Peniaze odovzdával Kmeťovi od februára 2009 až do mája 2009 v pizzeri v Senci, vždy štvrtý deň v mesiaci. Celkovo mal zaplatiť spolu 120 504 slovenských korún (štyritisíc eur).

Medzi Dionýzom Rigom a Pavlom Kmeťom došlo k sporu. Prvý menovaný mal totiž zobrať zálohu od na výstavbu domu, nič však neurobil, odmietol mu vrátiť peniaze a chcel Pavla Kmeťa udať za platenie výpalného na polícii.

Pavol Kmeťo vypovedal, že vedenie údajných takáčovcov vraj rozhodlo, že mu podpália dom. Urobiť to mali jeho traja „kolegovia“, v čase, keď on bude na dovolenke. V júli 2009, keď sa Pavol Kmeťo vrátil z Egypta, sa mu pochválili, že dom v dedine Nový Život –Tonkovce podpálili. Dionýz Rigo  kvôli plateniu výpalného podal na Pavla Kmeťa trestné oznámenie a Pavla Kmeťa  následne aj obvinili.

Prípad vyberania výpalného od Dionýza Riga sa dostal na Okresný súd v Dunajskej Strede. Obžalovali ho z hrubého nátlaku a po vykonaní dokazovania na hlavnom pojednávaní ho dvakrát oslobodili. Od roku 2011  ho v súdnom konaní zastupoval spomínaný advokát Martin Ribár. Krajský súd v Trnave však rozsudok dvakrát zrušil a prípad vrátil späť na súd do Dunajskej Stredy.

Napokon ho v januári 2020 odsúdil  na tri roky s podmienečným odkladom na štyri roky, zohľadnili jeho spoluprácu s orgánmi činnými v trestnom konaní. Lobovali za neho naši chlapci z NAKA a aj zo špeciálnej prokuratúry.

Za hrubý nátlak však nebol stíhaný ako člen zločineckej skupiny – hrozil by mu trest 20-25 rokov až doživotie. Prokurátor z už zrušenej špeciálnej prokuratúry a aj vyšetrovatelia NAKA, iných z tohto skutku obvinili ako členov zločineckej skupiny. Ńuž a za všeobecné ohrozenie, teda podpálenie domu Rigovcov nebol Kmeťo nikdy stíhaný.

Zločinecká skupina

Zvláštne je, že Pavol Kmeťo tvrdil, že ho vydierali takáčovci, aby na súde v Dunajskej Strede nevypovedal, že to spáchala zločinecká skupina a konkrétni ľudia z nej, mal strach a vraj  z tohto dôvodu to zamlčal.  Keď však boli tí, čo ho mali údajne vydierať vo väzbe, tak Pavol Kmeťo síce na súde vyhlásil, že je vinný, ale trikrát odmietol vypovedať.

Paradoxne, poškodený Dionýz Rigo, preukázateľne podviedol Pavla Kmeťa a jeho matku ohľadom pomníka pre jeho nebohého otca, a za to bol aj právoplatne odsúdený. Dionýz Rigo tiež podviedol Pavla Kmeťa a istého Borisa Kaisera, alias Indiána (ďalší kajúcnik – pozn. autorky), ktorí mu dali zálohy za rôzne stavebné práve, niekoľko násobne vyššie ako im Dionýz Rigo platil za ochranu. Práve toto sa javí ako skutočný dôvod podpálenia domu Rigovcov. Žiadne výpalné pre takáčovcov, ale to, že Dionýz Rigo oklamal, podviedol a obral o peniaze Pavla Kmeťa a jeho kamaráta s prezývkou Indián.

Na súde

Po výsluchu na pojednávaní v septembri 2022 Pavol Kmeťo kontaktoval už obžalovaného advokáta Martina Ribára a žiadal ho o pomoc. Tvrdil, že ho  vydierajú policajti z NAKA, aby vypovedal nie len na advokáta ale tiež na údajných takáčovcov. Z telefonátu existuje nahrávka. Okrem toho  Pavol Kmeťo poslal  advokátovi Martinovi Ribárovi v období od septembra 2022 do januára 2023 asi 100 mailov a SMS.

Pavol Kmeťo vydal policajtom z NAKA aj svoj mobil a jeho obsah je viac ako zaujímavý, sú v ňom dôkazy o jeho stretnutiach s policajtmi z NAKA pred jeho výsluchom a aj to, že bol nimi inštruovaný ako by mal vypovedať.

Dokonca vypovedal aj ako svedok na Úrade inšpekčnej služby. Neskôr bol na súde s takzvanými takáčovcami k tomu všetkému vypočutý a uviedol, že volal Martinovi Ribárovi, aj posielal správy,  ale bol vraj nafetovaný a lieči sa.

Ďalší advokát

Prokurátor Michal Šúrek z bývalej špeciálnej prokuratúry pri kolúznej väzbe aj ďalšieho advokáta Juraja Almášiho. Argumentoval tým, že mal zastupovať  Pavla Kmeťa na polícii v Dunajskej Strede v rovnakom konaní ako Martin Ribár. Tvrdenie prokurátora si osvojil aj sudca pre prípravné konanie Špecializovaného trestného súdu Ján Hrubala a aj viacerí sudcovia Najvyššieho súdu. Napokon sám Pavol Kmeťo na hlavnom pojednávaní na Špecializovanom trestnom súde v kauze takáčovci vyhlásil, že ho  advokát Juraj Almáši nikdy nezastupoval.

V tomto kontexte je dôležité pripomenúť, že advokát Martin Ribár začal Pavla Kmeťa zastupovať až v novembri 2011. Policajti z NAKA a prokurátor Michal Šúrek však tvrdia, že Martin Ribár ho zastupoval už v roku 2009 a počas vyšetrovania prípadu ho mal zastupovať Juraj Almáši.

Kokaín a príprava vraždy ostali bez záujmu

Orgány činné v trestnom konaní úplne prehliadli jeho výpovede na Špecializovanom trestnom súde o tom, že  mu istý Kamil Haršány (ďalší kajúcnik- pozn. autorky) sľuboval milión slovenských korún za vraždu Martina Mikulca (tiež obvinený v kauze, našli ho mŕtveho v Zlíne v Českej republike) a Pegyho a po zákonnom poučení s následkami krivej výpovede a krivého obvinenia, uviedol aj to, že spolu s Kamilom Haršánym ukradli Balkáncom 10 kilogramov kokaínu.

Prípad takáčovcov sa na súde bude však pojednávať od začiatku, keďže člen senátu Marián Mačura odišiel na stáž na Najvyšší súd SR a nahradí ho nový sudca.

Júlia Piraňa Mikolášiková


Dovoľujeme si Vás osloviť s prosbou o pomoc. Boj s liberálnou chobotnicou o právny štát po voľbách 2023 nekončí, práve naopak. Každý finančný príspevok sa ráta a pomáha nám pokračovať v našej práci. Ďakujeme


Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *