13. mája 2024

Predpoveď McKinsey Institute: do r. 2030 príde o prácu až 800 mil. ľudí

0

Andrej Fursov Predpoveď McKinsey Institute: do r. 2030 príde o prácu až 800 mil. ľudí

Zdielajte

👉 Snažíme byť s Vami neustále v kontakte. Sledujte nás tiež na telegrame👈


Postoj vyšších vrstiev sveta k biologickej fixácii sociálnych rozdielov až po dĺžku života a rozvoju rôznych špecializovaných a služobných druhov človeka pripomína obrázky z románu H. G. Wellsa „Stroj času“, kde je spoločnosť rozdelená na dva sociobiologické druhy – Eloi a Morlocks, a z románu Ivana Jefremova „Hodina býka“, kde na planéte Tormans žijú dve kategórie ľudí – „ji“ („dlhotrvajúci“) a „kzhi“ („krátkodobý“). ako aj z nie veľmi známeho románu Franka Herberta (aspoň v porovnaní s jeho sériou Duny) Hellstrom’s Hive (1973).

Dej je nasledovný. Určitá tajná služba (v románe sa nazýva „Úrad“) sa začala zaujímať o určitú farmu, ktorá patrila entomológovi Nilsovi Hellstormovi. Skupina agentov je poslaná do oblasti farmy, ktorí zistia, že farma je sociálny experiment. Vykonáva sa už dlhú dobu, od čias takmer kolonizácie Ameriky, a spočíva v chove špecializovaných funkčných druhov (alebo plemien) človeka podľa modelu mraveniska. Postupom času sa k tomuto „Projektu 40“ pripojilo mnoho silných myslí ľudstva. Väčšina obyvateľov Mraveniska sú pracovníci. Nemôžu (nemôžu) hovoriť, poslúchať inštinkty a sú ovládané feromónmi. Obyvatelia Mraveniska určujú svojich vlastných a cudzincov feromónmi; Ak niekto nemá feromónové bunky, potom sú zničené. Týmto spôsobom sú tí, ktorí náhodou vstúpia na územie Mraveniska, automaticky zničení ako neľudia. Existuje skupina špeciálne vychovaných intelektuálov, ich úlohou je pracovať s mozgom, ale sú fyzicky postihnutí – nemôžu chodiť, nesú ich špeciálne vyškolení asistenti so zníženou úrovňou inteligencie.

Vrchol žije dlhú dobu, živí sa nielen rastlinnými, ale aj živočíšnymi potravinami (doplnky sú iba rastlinné, ktoré poskytujú hydroponické farmy) a vyzerá skvele. Hellstorm má mnoho rokov, ale nevyzerá to na viac ako tridsať. Francey Calothermi, ktorá porodila osem detí, má 58 rokov, ale nemôže mať viac ako dvadsať. Ale iba tí, ktorí sú dôležití pre Mravenisko, žijú dlho. Obyčajný – 30-40 rokov a – do kotla. Niekedy sa pracovníci môžu vydať mimo mraveniska pri hľadaní mäsa, od zvierat po ľudí. Mravenisko má „strechu“: šerif miestneho mesta kvôli bezpečnosti, ale aj niektorí senátori. Už niekoľko storočí sa systém buduje. Herbert v podstate zobrazil vznik nového sociobiologického druhu, ľudského hmyzu (alebo hmyzu), biologicky ľudského, ale sociálne hmyzu, ktorý je postupne vtiahnutý do vnútrodruhového boja darvinovského typu s človekom.

McKinsey Institute predpovedá, že do roku 2030 príde o prácu 400 až 800 miliónov ľudí, väčšinou v jadre kapitálového systému. To povedie k prudkému poklesu príjmov robotníkov o 26 až 56 %. Ak hlavnými obeťami automatizácie budú predovšetkým robotníci, potom bude hlavný úder robotizácie o niečo vyšší – na „intelektuálnej“ časti strednej vrstvy: inžinieri, účtovníci, operátori strojov a mechanizmov. Výsledkom bude: a) prudké zhoršenie situácie, ochudobnenie určitých segmentov strednej vrstvy a robotníckej triedy, z ktorých niektorí zástupcovia sa nepochybne pripoja k radom prekariátu (trieda sociálne neusadených ľudí, ktorí nemajú plne zaručené zamestnanie); b) ochudobnenie už aj tak chudobných k chudobe; c) vznik nielen vrstvy, ale, ako zdôrazňuje správa MMF, kasty nezamestnaných.

Zažívame transformáciu svetového systému, v ktorom 90 % svetovej populácie bude znášať všetky ťažkosti. Svet exponenta skončí a začne svet asymptotu. Faktom však je, že svet asymptotov môže byť odlišný. Môže to byť návrat k represívnym formám raného kapitalizmu alebo predkapitalizmu pätnásteho a šestnásteho storočia. Môže byť založený na kaste. Ale môže to byť relatívne rovnostárske. A to je otázka sociálneho boja. Otázkou je, do akej miery to masy obyvateľstva budú schopné pochopiť.

Andrej Fursov


Dovoľujeme si Vás osloviť s prosbou o pomoc. Boj s liberálnou chobotnicou o právny štát po voľbách 2023 nekončí, práve naopak. Každý finančný príspevok sa ráta a pomáha nám pokračovať v našej práci. Ďakujeme


Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *