20. mája 2024

ČO NÁJDEŠ NA DNE PROGRESÍVNEHO ŠERBLÍKA?

0

ČO NÁJDEŠ NA DNE PROGRESÍVNEHO ŠERBLÍKA?


👉 Snažíme byť s Vami neustále v kontakte. Sledujte nás tiež na telegrame👈


Progresívny šerbeľ Aktuality má takú rubriku, čo sa honosne nazýva Výber investigatívy. Fíha! To musí byť niečo výnimočné, povedal som si, keď je to výber a ešte si aj škrabáci tlačiaci na šerblíku vymysleli slovo, aké slovenčina nepozná: vraj „investigatíva“.

Nemohli by to radšej nazvať Čo šerbeľ dal? No nič, vrátim sa k veci.

Hodil som očkom na ten výber fajnovostí a čítam nasledovný titulok: „Poďte montovať motory tankov, núkajú ženám v Rusku. Sústružníkom dávajú kráľovský plat 2 600 eur“.

Teda! To musia byť ťažkí vyšetrovací novinári, keď vypátrali takú zásadnú a nepochybne strašne tajnú informáciu. Inak mohli sa spýtať napríklad na Katedre všeobecných dejín Filozofickej fakulty Univerzity Komenského a nemuseli ani „investigovať“, tam by im povedali, že v čase vojny a mobilizácie národného hospodárstva zvyknú štáty platiť slušné mzdy profesiám vyžadovaných v obrannom či vojenskom priemysle. Alebo mohli poslať na ambasádu otázku, aké mzdy mali americkí robotníci produkujúci muníciu v čase vrcholiacich kampaní v Afganistane a Iraku. Či teraz, keď Američania nestíhajú dopĺňať zásoby streliva, lebo všetko posielajú na Ukrajinu a do Izraela.

Relatívne vysoké mzdy robotníkov (akiste špecialistov) dočasne prevyšujúce platy inžinierov nemôžu byť v priebehu vojny veľkým prekvapením. Vlastne môžu byť, ale iba ak máte mozoček podpriemerného progresívneho škrabáka. Keď je štát vo vojne (bez ohľadu na to, aké má politické zriadenie), ekonomické priority sa neraz stavajú z nôh na hlavu a naopak. Aj taká je logika vojny.

Mimochodom, Vladimir Putin síce nie je žiaden útlocitný liberál, ale našim škrabákom akosi uniká, že v súčasnom Rusku nie je možné ľudí násilím alebo pod hrozbou násilia nahnať tam, kde si vláda práve zmyslí, ako to bolo zvykom za továrišča Stalina alebo báťušku cára. Naopak, Rusko síce má svojrázne civilizačné špecifiká (akoby sme ich my nemali…), ale v porovnaní s ruským kapitalizmom sú súčasné pomery napríklad v takom Nórsku rajom Karla Marxa.

Nech sa na Rusko pozeráme akokoľvek, jedno je nesporné. V Kremli chápu, že finančné stimuly sú efektívnejšie ako znásilňovanie más. Nehovoriac o tom, že v priebehu vojnového úsilia je búriaci sa proletariát to posledné, či si môže vláda želať. Napokon, s nabrúseným proletariátom a ich politickým predvojom majú Rusi bohaté a bolestivé historické skúsenosti, aké si bezpochyby nechcú zopakovať.

Podčiarknuté a spočítané: „Výber investigatívy“ Aktualít vypátrala výberové hovno, ale čo iné by mal človek o šerblíka čakať?

A čerešnička na skysnutej torte na záver. Aktuality naozaj vyšetrili nula celá nula, pretože to, čo vydávajú za „investigatívu“, len opísali z ruského portálu Istories. To nevymyslíš, to exkluzívne a výhradne nájdeš len na dne šerblíka.

Ďateľ


Dovoľujeme si Vás osloviť s prosbou o pomoc. Náš obsah nezamykáme.  Boj s liberálnou chobotnicou o právny štát po voľbách 2023 nekončí, práve naopak. Každý finančný príspevok sa ráta a pomáha nám pokračovať v našej práci. Ďakujeme


Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *