20. mája 2024

Vie sa o tom roky! Akože náhodné prideľovanie súdnych spisov?

0

Vie sa o tom roky! Akože náhodné prideľovanie súdnych spisov?


👉 Snažíme byť s Vami neustále v kontakte. Sledujte nás tiež na telegrame👈


V otázke spravodlivosti a transparentnosti súdneho systému je jednou z kľúčových tém náhodné prideľovanie súdnych spisov. Tento proces je základom pre zabezpečenie nestrannosti a spravodlivého pojednávania prípadov bez ohľadu na ich povahu. V Slovenskej republike sa táto téma stala predmetom verejnej diskusie a kontroly.

Podľa informácií zverejnených občianskym združením Slovensko.Digital, nie je potrebné vidieť obsah súdnych spisov na to, aby bolo možné posúdiť správnosť náhodného prideľovania. Združenie poukazuje na to, že dôležité je skôr preveriť správnu činnosť a procesné fungovanie informačných systémov, ktoré tento proces zabezpečujú. Tento postoj zdôrazňuje potrebu transparentnosti a dôvery v súdny systém, ktorý by mal byť založený na objektívnych a neovplyvniteľných mechanizmoch.

Elektronické prideľovanie spisov, ktoré je v Slovenskej republike realizované pomocou technických a programových prostriedkov, má za cieľ zabezpečiť náhodný výber prípadov a tým predchádzať akýmkoľvek podozreniam z manipulácie alebo zaujatosti. Ústavný súd Slovenskej republiky poskytuje informácie o výsledkoch elektronického prideľovania, čím prispieva k väčšej transparentnosti procesu.

Diskusia o náhodnom prideľovaní súdnych spisov je súčasťou širšieho úsilia o modernizáciu a digitalizáciu súdneho systému, ktorý by mal byť efektívny, spravodlivý a prístupný pre všetkých občanov. Zdôrazňuje sa tiež význam ochrany osobných údajov a citlivých informácií, ktoré súdne spisy obsahujú. V tejto súvislosti je dôležité, aby boli prijaté vhodné bezpečnostné opatrenia, ktoré zabezpečia, že prístup k údajom bude obmedzený len na nevyhnutný rozsah a že celková bezpečnosť údajov nebude ohrozená.

V konečnom dôsledku je dôležité, aby verejnosť mala dôveru v súdny systém a jeho schopnosť spravodlivo a nestranné rozhodovať. Transparentnosť procesov, ako je náhodné prideľovanie súdnych spisov, je preto nevyhnutná pre udržanie tejto dôvery a pre zabezpečenie, že právo a spravodlivosť budú vždy na prvom mieste.

Martin Daňo / GINN

Vypočutie ministra spravodlivosti Slovenskej republiky a predsedu Najvyššieho súdu Slovenskej republiky v súvislosti s kontrolou, ktorej súčasťou bola aj snaha o získanie prístupov k celej databáze informačného systému týkajúcej sa všetkých súdnych spisov Najvyššieho súdu

JNS


Dovoľujeme si Vás osloviť s prosbou o pomoc. Náš obsah nezamykáme.  Boj s liberálnou chobotnicou o právny štát po voľbách 2023 nekončí, práve naopak. Každý finančný príspevok sa ráta a pomáha nám pokračovať v našej práci. Ďakujeme


Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *