20. mája 2024

Inšpekcia kontroluje prípad z kauzy takáčovci, ktorý sa zastrelil.

0

Inšpekcia kontroluje prípad z kauzy takáčovci, ktorý sa zastrelil.


👉 Snažíme byť s Vami neustále v kontakte. Sledujte nás tiež na telegrame👈


V čase, keď bol ešte Matúš Šutaj Eštok (HLAS – SD) opozičným poslancom,  v júli 2023 sa na sociálnej sieti  vyjadroval  o vtedajšom funkcionárovi Úradu inšpekčnej služby (ÚIS)  Pavlovi Ďurkovi, „Osobne zlyhal pri stíhanom Františkovi Böhmovi, keď mu nezaistil zbrane, ktoré mal v legálnej držbe. A jednou z nich Böhm nakoniec postrelil svoju manželku a spáchal samovraždu. Za tento „prúser“ ho stíhala policajná inšpekcia. Pre podozrenie zo spáchania trestného činu marenia úlohy verejného činiteľa z nedbanlivosti,“ napísal.

Súčasný minister tak verejne kritizoval Pavla Ďurku, ktorý si ešte ako vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) nesplnil povinnosť, v čoho dôsledku sa obvinený bývalý príslušník spravodajskej služby František Böhm vo februári 2021 zastrelil vlastnou legálne držanou zbraňou. Dotyčný vypovedal v exponovaných kauzách ako svedok.

Nedávno vyšlo najavo, že iný obvinený, bývalý šéf SBS-ky, ktorého taktiež začala stíhať NAKA, sa takisto zastrelil vlastnou legálne držanou zbraňou a to aj napriek tomu, že mu mala byť zaistená. Pri obvinení zo založenia a zosnovania zločineckej skupiny je vyšetrovateľ totiž povinný zbrane zaistiť a oznámiť takúto vec policajnému útvaru v mieste bydliska dotyčného. Následne polícia zbrane takýchto osôb uloží na príslušnom oddelení zbraní a streliva. Smrť bývalého majiteľ SBS-ky vyšetruje  stupavské policajné oddelenie ako usmrtenie. No a práve exmajiteľ SBS-ky mohol byť dôležitým svedkom proti kajúcnikovi Matejovi Zemanovi alias Zemákovi, ktorý je podozrivý z rozsiahlej ekonomickej trestnej činnosti.

„Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok má základné informácie o prípade,“ povedal pre môj blog hovorca ministerstva vnútra Matej Neumann, s tým že prípadné bližšie informácie môže poskytnúť polícia.

Nuž, na policajnom prezídiu som sa však ešte skôr pýtala, či vyšetrovateľ NAKA postupoval v zmysle predpisov. Moje otázky ignorovali. Práve toto mlčanie a neschopnosť reagovať v krízovej situácii, vzbudzuje podozrenia.

Matúš Šutaj Eštok na otázku, že či takýto postup policajného prezídia podľa jeho názoru posilňuje dôveru verejnosti voči polícii, už nereagoval.

Z ÚIS, ktorý je zo zákona povinný vyhľadávať, objasňovať a vyšetrovať trestnú činnosť policajtov, sľúbili stanovisko, najskôr nič neposlali, napokon po urgencii reagovali až vo štvrtok (9. mája). „V danej veci bola začatá útvarom kontroly Úradu inšpekčnej služby kontrola v zmysle zákona o kontrole,“ uviedla hovorkyňa. Andrea Dobiášová.

Znamená to, že teraz preverujú či  príslušný vyšetrovateľ, ktorý vzniesol bývalému šéfovi SBS-ky obvinenie, žiadal príslušné oddelenie zbraní a streliva, aby mu zbrane zaistili a či následne toto oddelenie aj k tomu pristúpilo.

Spomínaného vtedajšieho vyšetrovateľa Pavla Ďurku, ktorý pracoval v tíme Očistec, v októbri 2021 vyšetrovateľ inšpekcie obvinil pre trestný čin marenia úlohy verejného činiteľa z nedbanlivosti za to, že v prípade Františka Böhma nezaistil jeho legálne držanú zbraň a zbrojný preukaz. Vtedy to trvalo osem mesiacov. Prípad exmajiteľa SBS-ky budem tak sledovať naďalej.

Júlia Piraňa Mikolášiková


Dovoľujeme si Vás osloviť s prosbou o pomoc. Náš obsah nezamykáme.  Boj s liberálnou chobotnicou o právny štát po voľbách 2023 nekončí, práve naopak. Každý finančný príspevok sa ráta a pomáha nám pokračovať v našej práci. Ďakujeme


Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *