4. júla 2024

Pre Slovákov dobré správy. Pre „slovenské“ média asi ani nie

Pre Slovákov dobré správy. Pre „slovenské“ média asi ani nie

Zdielajte

  • Schválenie Fondu Obnovy: Európska únia schválila výplatu 800 miliónov eur pre Slovensko, čo odráža dôveru v schopnosť krajiny efektívne využívať prostriedky na hospodársky rast a obnovu.
  • Podpora Vedy a Výskumu: Dodatočných 55 miliónov eur bolo pridelených Slovenskej akadémii vied na podporu vedy a výskumu, čo je záväzok vlády podporovať vedu a inovácie.
  • Mediálna Prezentácia: Pozitívne správy sú často zatienené inými témami, ktoré sa zdajú byť atraktívnejšie pre médiá, vyvolávajúc diskusie o mediálnej slobode a politickom vplyve.
  • Zodpovednosť Médií: Je dôležité, aby médiá poskytovali vyvážené spravodajstvo a informovali verejnosť(STVR) o všetkých aspektoch života v krajine, vrátane úspechov a pokroku.

Schválenie výplaty 800 miliónov eur z fondu obnovy Európskou úniou pre Slovenskú republiku je významným krokom, ktorý odráža dôveru v schopnosť krajiny efektívne využívať poskytnuté prostriedky na podporu svojho hospodárskeho rastu a obnovy. Tento fond je určený na podporu projektov, ktoré sú zamerané na zelenú a digitálnu transformáciu a majú za cieľ posilniť odolnosť a konkurencieschopnosť ekonomiky. Navyše, dodatočných 55 miliónov eur pridelených Slovenskej akadémii vied (SAV) na podporu vedy a výskumu je dôkazom záväzku vlády podporovať vedu a inovácie, čo je kľúčové pre udržateľný rozvoj a zadržanie talentovaných vedcov a výskumníkov v krajine. Vláda SR sa snaží stimulovať rozvoj vedy a výskumu a udržať v SR talentovaných vedcov-výskumníkov. Dobrá správa. Ale prečo je tak striedmo oznamovaná ?

Mediálna prezentácia týchto pozitívnych správ je však často zatienená inými témami, ktoré sa zdajú byť atraktívnejšie pre televízne stanice a novinárov.

Zmeny vo vedení verejnoprávnej televízie a rozhlasu (RTVS), ktoré boli nedávno schválené parlamentom, vyvolali diskusie o mediálnej slobode a politickom vplyve na médiá. Nový zákon, ktorý mení spôsob výberu dozornej rady RTVS a zavádza nové meno – Slovenská televízia a rozhlas (STVR), bol predmetom verejných protestov a obáv o politickú kontrolu nad médiami.

Je dôležité, aby médiá poskytovali vyvážené spravodajstvo, ktoré reflektuje široké spektrum udalostí vrátane pozitívnych ekonomických a spoločenských vývojov. V kontexte demokracie je kritická a nezávislá žurnalistika nevyhnutná, ale rovnako dôležité je, aby verejnosť bola informovaná o všetkých aspektoch života v krajine, vrátane úspechov a pokroku. V tejto súvislosti je zodpovednosťou médií, aby poskytovali komplexný obraz reality, ktorý nezahŕňa len problémy, ale aj úspechy a príležitosti, ktoré môžu viesť k lepšej budúcnosti pre všetkých občanov Slovenska.

Miesto dobrých správ z ekonomiky, spoločnosti a zahraničných vzťahov sa naše médiá donekonečna rýpu v RTVS. Ale aj to veľmi selektívne. Ešte dnes doobeda v STV 24 zaznelo, že v STVR zavládne chaos, lebo staré vedenie bolo zbavené úradu a mená nových šéfov sú vo hviezdach. Nuž nie sú. Nový šéf p.Slanina bol do pozície štatutára menovaný obratom a dočasný riaditeľ SRo pán Bomboš bol známy ešte o niečo skôr. – Dobrá správa, či nie ? Pre Slovákov je to dobrá správa. Pre pánov zo „slovenských“ médií – zdá sa, ani veľmi nie…Ach, jaj.


Dovoľujeme si Vás osloviť s prosbou o pomoc. Náš obsah nezamykáme.  Boj s liberálnou chobotnicou o právny štát po voľbách 2023 nekončí, práve naopak. Každý finančný príspevok sa ráta a pomáha nám pokračovať v našej práci. Ďakujeme


Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *