20. mája 2024

Vlastizradcovia z PS sľubujú vyriešiť problém, ktorý sami vytvorili…

0

Šimečkove drísty

PLÁN OBNOVY SÚČASŤ KAMPANE EUROVOLIEB? NEBLÁZNITE!

“4 miliardy eur z Plánu obnovy ohrozených Ficom,” znejú titulky červených denníčkov po tom, čo prehrali prezidentské voľby. Dva mesiace do eurovolieb a začína rozbeh kampane na ceste politických strán do Bruselu. Plán obnovy ako súčasť kampane? Nebláznite, ale naozaj!

Kedy začali byť miliardy z Plánu obnovy v ohrození? V deň keď prezidentka Zuzana Čaputová hodila 650-tisíc podpisov za vypísanie referenda o predčasných parlamentných voľbách do koša, čím podržala vládu Eduarda Hegera.

Vtedajším ministrom financií bol Igor Matovič a tu by pokojne mohol skončiť komentár, keďže týmto menom zhasínajú všetky možnosti Slovenska byť normálnym štátom, ale treba si pripomenúť, kto pri Pláne obnovy pomáhal a kto ho naopak kritizoval.

Nepochybne s takmer 100-percentnou určitosťou možno povedať, že hlavným problémom zle nastaveného Plánu obnovy, ktorý kritizovala vtedajšia opozícia a samosprávy, bol Matovič, lenže bez asistencie, ktorú mal počas tri a pol roka vždy po ruke by dávno skončil na psychiatrii, ale namiesto toho mu pri Pláne obnovy pomáhala napr. Lívia Vašáková, neskoršia podpredsedníčka vlády SR pre Plán obnovy a odolnosti a využívanie eurofondov v úradníckej vláde, na ktorej čele stál Ľudovít Ódor, dnes líder PS do eurovolieb.

Od začiatku prípravy Plánu obnovy sa vtedajšia vládna garnitúra k ponúkaným miliardám správala ako by sme ich nechceli a nepotrebovali, čo nekritizovala len opozícia, ale napr. aj majiteľ Železiarní Podbrezová Vladimír Soták. Do Plánu obnovy, nazývaný tiež Plán odolnosti, vkladala Vašáková želania ministrov – nachádza sa v ňom developerský projekt Márie Kolíkovej skrytý za Súdnu mapu, nesplniteľný sen o nových nemocniciach a iné nezmysly, na ktoré nebola pripravená legislatíva. O miliardy sa prišlo skôr ako sa na ne siahlo!

Samozrejme, je v záujme štátu, aby sa z tých miliárd vyčerpalo čo najväčšie množstvo peňazí, keďže rekonštrukcie nemocníc a nové nemocnice naozaj potrebujeme, obnovu rodinných domov, keď sú v Pláne zahrnuté, nepošle vláda do koša, ale čo s tým dokážu urobiť europoslanci?

V prvom rade by nemali bonzovať a zvolávať zasadnutia europarlamentu vyzývajúce k zastaveniu toku peňazí z Bruselu! Toto paradoxne robí PS, ktoré si na ohrození miliárd robí kampaň, teda oni sľubujú vyriešiť problém, ktorý sami vytvorili…

V druhom rade vláda musí promptne reagovať na problémy so zle nastaveným Plánom obnovy, kde v niektorých prípadoch sme na začiatku celého procesu, najmä čo sa týka výstavby nových nemocníc o ďalších “mínach” zatiaľ nevieme.

V treťom rade je na mieste otázka akú spojitosť má Plán obnovy a zrušenie Úradu špeciálnej prokuratúry? Čo má koniec Daniela Lipšica s rezortom zdravotníctva? A či na konci dňa najmä PSkári a ich odnože od KDH, cez SaS až po Demokratov, neklamú ako keď tvrdili, že premiér Robert Fico bude sedieť v kúte? Ide o ďalšie vydieranie z ich strany?

Komicky pôsobí kritika ministerky zdravotníctva Zuzany Dolinkovej, ktorá vraj Pente sľúbila peniaze aj v prípade, že nemocnicu nestihne postaviť za peniaze z Plánu obnovy. Áno, rozhodnutie padlo vhod Pente, ale potrebuje štát nemocnicu od Penty alebo nie? Alebo nemocnica je dôležitá len za peniaze z Bruselu a ak sa má stavať za naše, tak ju nepotrebujeme?

Z Bruselu PS naozaj miliardy nezachráni, pričom záchranné práce mohol rozbehnúť ich líder kandidátky Ódor, lenže vtedy uprednostnil diskusie s Veronikou Cifrovou Ostrihoňovou, ktorá bola v tom čase moderátorkou RTVS a teraz si spolu hovia na jednej kandidátke. Kde boli PSkári v čase keď súčasná koalícia kritizovala prípravu Plánu obnovy? Žeby v tichosti dojili štátny rozpočet?

Roman Martiška


Dovoľujeme si Vás osloviť s prosbou o pomoc. Náš obsah nezamykáme.  Boj s liberálnou chobotnicou o právny štát po voľbách 2023 nekončí, práve naopak. Každý finančný príspevok sa ráta a pomáha nám pokračovať v našej práci. Ďakujeme


Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *