8. septembra 2024

Víťazstvo Le Penovej sa nekoná. Vo voľbách dominuje ľavica

Víťazstvo Le Penovej sa nekoná. Vo voľbách dominuje ľavica

Zdielajte....

  • Výsledky Volieb: Ľavicová koalícia Nový ľudový front získala najviac kresiel v druhom kole francúzskych parlamentných volieb.
  • Predpovede Kresiel: Predbežné prieskumy predpovedajú, že Nový ľudový front by mohol získať 172 až 215 kresiel v parlamente.
  • Absolútna Väčšina: Žiadna strana nezískala absolútnu väčšinu 289 kresiel v Národnom zhromaždení.
  • Volebná Účasť: Volebná účasť bola vysoká, s odhadovanou celkovou účasťou okolo 67 percent.

Očakáva sa, že ľavicová koalícia Nový ľudový front získa najviac kresiel v druhom kole predčasných parlamentných volieb vo Francúzsku, vyplýva z predbežných prieskumov francúzskych agentúr a médií. Národné zhromaždenie (RN) Marine Le Penovej, ktoré zvíťazilo v prvom kole, a vládnuca koalícia francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona Spolu tesne súperia o druhý najvyšší počet kresiel. Prvé prieskumy verejnej mienky naznačujú, že ani jedna strana nezíska absolútnu väčšinu v Národnom zhromaždení. Ľavicový líder Jean-Luc Mélenchon už vyzval Macrona, aby vymenoval ľavicovú koalíciu Nový ľudový front na vytvorenie vlády.

Francúzska ľavicová koalícia Nový ľudový front získala v druhom kole parlamentných volieb najviac kresiel

, vyplýva z predbežných prieskumov verejnej mienky, o ktorých informovala agentúra Reuters.
Podľa odhadu IFOP pre televíziu TF1 by Nový ľudový front mohol v druhom kole volieb získať 180 až 215 kresiel v parlamente, zatiaľ čo prieskum agentúry Ipsos pre France TV predpovedal, že ľavicový blok získa 172 až 215 kresiel. Prieskum verejnej mienky pre C News TV uviedol, že Nový ľudový front by mohol získať 180 až 210 kresiel, zatiaľ čo prieskum Elabe pre BFM TV predpovedal rozsah 175 až 205 kresiel.

Blok prezidenta Emmanuela Macrona mohol podľa týchto prieskumov skončiť v súboji o druhé miesto s tesným náskokom pred RN Marine Le Penovej. Podľa denníka Le Monde by prezidentský tábor pod hlavičkou strany Spolu získal 150 až 170 kresiel. Národné zhromaždenie (RN) a jeho spojenci (republikánska frakcia) by získali 132 až 152 kresiel. Predpokladá sa, že samostatná Republikánska strana získa 57 až 67 kresiel.

Ak budú konečné výsledky, ktoré budú oznámené v najbližších hodinách

, v rámci týchto limitov, potom, ako zdôrazňuje Le Monde, žiadna strana nezíska absolútnu väčšinu 289 kresiel v Národnom zhromaždení, dolnej komore francúzskeho parlamentu.

Pred vyhlásením predbežných výsledkov druhého kola po uzavretí posledných volebných miestností o 20.00 h miestneho času sa francúzsky prezident Emmanuel Macron stretol s premiérom Gabrielom Attalom a lídrami jeho koalície Spolu. Pred druhým kolom predčasných parlamentných volieb sa vládnuca strana prezidenta Emmanuela Macrona spojila s koalíciou ľavicových strán, aby spoločne kandidovali proti Národnému zhromaždeniu (RN) Marine Le Penovej.

Francúzi mali nezvyčajne záujem o druhé kolo volieb a ministerstvo vnútra krajiny oznámilo na poludnie výraznú účasť, ktorá dosiahla 26,63%. Francúzsky denník Le Monde uvádza, že účasť voličov sa o 17.00 h SELČ blížila k 60 percentám a celková účasť sa odhaduje na 67 percent. Odhady celkovej účasti Elabe sú 67,1% a 67,5%. V prvom kole bola volebná účasť 66,7 percenta.

S takmer 60-percentnou účasťou do 17:00 Le Monde poukazuje na to

, že toľko Francúzov neprišlo voliť od parlamentných volieb, ktoré nasledovali po zvolení Françoisa Mitterranda do Elyzejského paláca v roku 1981. Víťaz prvého kola volieb, 28-ročný líder kandidátky Národného zhromaždenia (RN) Marine Le Penovej, Jordan Bardella, už pred vyhlásením výsledkov zdôraznil, že má šancu stať sa premiérom budúcej vlády, ak že RN získa väčšinu v dolnej komore parlamentu, najmenej 289 kresiel z 577. Pre denník Le Figaro povedal, že sú „skutočným republikánskym frontom“. Práve táto kombinácia odkazuje na koalíciu ďalších strán, ktoré sa po prvom kole volieb spojili proti RN.

„To je veľký rozdiel oproti všetkým ostatným voľbám. Pred Francúzskom sú dve jasné cesty. Buď koalícia vlastencov a republikánov, ktorú vediem a ktorá bráni Francúzsko, ale ktorá tiež chráni republiku pred tými, ktorí ju chcú poškodiť a ktorí v nej chcú spôsobiť problémy. Alebo spojenectvo najhorších – krajnej ľavice – s perspektívou Jeana-Luca Mélenchona ako premiéra,“ povedal Bardella a dodal, že krajne ľavicový Mélenchon by mohol zaujať jeho miesto francúzskeho premiéra, ak neuspeje.

Ľavicový líder Jean-Luc Mélenchon po zverejnení výsledkov povedal, že porážka prezidenta Emmanuela Macrona bola jasne potvrdená v druhom kole hlasovania a že Macron by mal vyzvať ľavicovú koalíciu Nový ľudový front, aby vytvorila vládu.

Prezident Macron, ktorého koalícia podľa predpovedí zlyhá

, neplánuje po prvých voľbách nič oznámiť. „V tejto fáze,“ povedal, neplánuje žiadny prejav. Macron vyhlásil predčasné parlamentné voľby vo Francúzsku po neúspechu jeho vládnej koalície vo voľbách do Európskeho parlamentu začiatkom júna. Prvé kolo volieb sa však neúspešne skončilo aj pre jeho stranu Spolu. Kde jej centristi skončili tretí s 20% hlasov Za Národným zhromaždením (RN) na prvom mieste (s 33%) a za Zjednotenou ľavicou na druhom mieste (s 28%).

Po výsledkoch prvého kola Macron naznačil, že je odhodlaný urobiť všetko, čo je v jeho silách, aby zabránil Národnému zhromaždeniu získať absolútnu väčšinu kresiel. Vo viacerých volebných obvodoch stiahol svojich kandidátov z pretekov, aby si voliči mohli vybrať len z dvoch možností. Kandidáta Národného zhromaždenia a kandidáta proti strane Marine Le Penovej. Jej RN už v prvom kole získala 39 kresiel. Teraz sa proti nej postavila v boji o viac ako 500 kresiel zjednotením väčšiny ostatných strán, zjednotených v Republikánskom fronte.

Zdroj



Dovoľujeme si Vás osloviť s prosbou o pomoc. Náš obsah nezamykáme.  Boj s liberálnou chobotnicou o právny štát po voľbách 2023 nekončí, práve naopak. Každý finančný príspevok sa ráta a pomáha nám pokračovať v našej práci. Ďakujeme



Discover more from Jednotné nezávislé Slovensko

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.