28. septembra 2024

Kajúcnik Paksi vypovedal na D. Kováčika, Milana Lučanského

Advokát Ivan Kochanský a Norbert Paksi (zdroj: pir)

Zdielajte....
  • Obnova konania: Norbert Paksi, bývalý zástupca Úradu zvláštnych policajných činností, sa domáhal zrušenia trestu prepadnutia majetku. Súd mu obnovu konania povolil a zrušil celý výrok o treste.
  • Priznanie a spolupráca: Paksi sa priznal k spolupráci s mafiou a usvedčoval viacerých vysokopostavených úradníkov vrátane bývalého špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika.
  • Nový trest: Súd schválil nový trest odňatia slobody na tri roky, sedem mesiacov a sedem dní, spolu s peňažným trestom vo výške 50-tisíc eur. Paksi sa už do väzenia nevráti, keďže si celý trest odsedel.

Kajúcnik Norbert Paksi vypovedal na Dušana Kováčika, Milana Lučanského aj svojho niekdajšieho šéfa Jozefa Reháka.

V stredu na verejné zasadnutie na Špecializovaný trestný súd do Banskej Bystrice bývalý zástupca Úradu zvláštnych policajných činností (ÚZPČ) docestoval na červenom luxusnom BMW z domu vo Vajnoroch aj spolu s advokátom Ivanom Kochanským. Samosudca Roman Púchovský rozhodoval o obnove konania.

Priznal sa k spolupráci s mafiou

V jeho prípade sa dokazovanie na súde nikdy nevykonávalo, v máji 2021 ho totiž odsúdili na základe dohody o vine a treste. Za založenie, zločineckej skupiny, zneužívanie právomoci verejného činiteľa, ohrozenie dôvernej skutočnosti a vyhradenej skutočnosti, prijímanie úplatku mu  uložili úhrnný trest odňatia slobody päť  rokov, zároveň aj  trest prepadnutia majetku a tiež ochranný dohľad na dva roky. Po odsúdení prešiel z väzby priamo do výkonu trestu.

Norbert Paksi sa stal kajúcnikom. Usvedčoval bývalého špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika aj exprezidenta policajného zboru Milana LučanskéhoNa základe jeho svedectva sa bývalý viceprezident finančnej správy Daniel Čech priznal a súd schválil dohodu o vine a treste, ktorú uzavrel s prokurátorom. Vypovedal aj proti svojmu niekdajšiemu šéfovi Jozefovi Rehákovi.

Bojoval iba o majetok

V návrhu  na povolenie obnovy konania sa bývalý policajný funkcionár domáhal len zrušenia výroku o treste prepadnutia majetku s poukazom na nedávny nález Ústavného súdu SR. Súd mu obnovu konania povolil, zrušil však celý výrok o treste (odňatia slobody, ochranný dohľad, prepadnutie majetku – pozn. autorky) , výrok o vine ponechal. Zároveň rozhodol, že nebude stíhaný vo väzbe. Z výkonu trestu ho tak prepustili na slobodu.

Exzástupca policajných odposluchov sa už do väzenia nevráti, majetok mu ostane. Zaplatí peňažní trest 50 – tisíc eur

„Aký má obžalovaný zdroj príjmu a aký má majetok v súčasnosti?,“ pýtal sa na verejnom zasadnutí prokurátor Ján Hrivnák. “Mám pozemok , ktorý som získal darom od rodičov manželky a na ňom je rodinný dom, ktorého výstavba bola financovaný z predaja bytu, mám byt v Bratislave a mám apartmán na ostrove Pag v Chorvátsku, tento majetok nebol speňažený ( v rámci pôvodného trestu – pozn. autorky). Mám výsluhový dôchodok, doposiaľ mi bol krátený a od tohto mesiaca poberám dôchodok vo výške tritisíc eur,“ odpovedal Norbert Paksi.

Odsedel si tri roky, sedem mesiacov a sedem dní

 Norbert Paksi si spolu doposiaľ odsedel  tri roky a sedem mesiacov a sedem dní. Ešte lete v roku 2021 začal v prípade Norberta  Paksiho majetku konať konkurzný správca, upozornili na to Hospodárske noviny

Advokát Ivan Kochanský a Norbert Paksi (zdroj: pir)

Podľa registra ide o majetky a peniaze na účte v hodnote viac ako 1,2 milióna eur. Keďže konkurz ešte nebol ukončený, právoplatný rozsudok o uložení trestu prepadnutia majetku nie vykonaný. 

Nový trest

Prokurátor sa s obžalovaným dohodol na novom výroku o treste. Navrhli súdu, aby schválil úhrnný trest odňatia slobody tri roky, sedem mesiacov a sedem dní a peňažný trest vo výške 50 – tisíc eur. Ak by bol výkon peňažného trestu úmyselne zmarený, navrhli, uložiť náhradný trest šesť mesiacov odňatia slobody.

Samosudca takúto dohodu o treste schválil. Rozsudok je právoplatný. Znamená to, že Norbert Paksi sa už do väzenia nevráti, keďže si celý trest už odsedel.  Zaujímavosťou je, že po tom, ako nadobudla účinnosť novela Trestného zákona, mohol dostať aj nižší trest odňatia slobody a to vo výške tri roky a štyri mesiace, za zvyšné tri mesiace a sedem dní, ktoré už vykonal, mohol žalovať štát.

Niekdajší šéf policajných odposluchov sa pre prítomných novinárov vyjadrovať nechcel.

KONTEXT: Iba pripomeniem, že Norberta Paksiho zadržali a obvinili naši chlapci so správnym morálnym kompasom bojujúci s temnými silami z Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) v októbri 2020 spolu s vtedajším špeciálnym prokurátorom Dušanom Kováčikom.

ÚZPČ, na ktorom celé roky dotyčný pôsobil, sa zaoberá odpočúvaním a sledovaním. Ide o jediný útvar polície, ktorý môže zákonným spôsobom používať spravodajskú techniku na získavanie informácií. Okrem toho vykonáva odpočúvanie aj pre iné zložky štátu. V podstate ide o servisné pracovisko. Zhromažďuje citlivé informácie, o ktoré je záujem v podsvetí, biznise aj v politike.

  • Celý pôvodný rozsudok si môžete prečítať tu, nájde v ňom skutky, z ktorých je vinný.
  • Uznesenie Špecializovaného trestného súdu o povolení obnovy konania si môžete pozrieť tu.
  • Uznesenie Najvyššieho súdu SR o povolení obnovy konania si môžete prečítať tu.

Júlia Piraňa Mikolášiková



Dovoľujeme si Vás osloviť s prosbou o pomoc. Náš obsah nezamykáme.  Boj s liberálnou chobotnicou o právny štát po voľbách 2023 nekončí, práve naopak. Každý finančný príspevok sa ráta a pomáha nám pokračovať v našej práci. Ďakujeme



Discover more from Jednotné nezávislé Slovensko

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.