18. októbra 2024

Lavrov v rade OSN varoval Spojené štáty pred katastrofou

Lavrov v rade OSN varoval Spojené štáty pred katastrofou

Zdielajte....
  • Varovanie Lavrova: Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov varoval Spojené štáty pred katastrofou, ak budú pokračovať v blokovaní práce Bezpečnostnej rady OSN.
  • Výzva Wang Yi: Čínsky minister zahraničných vecí Wang Yi vyzval členov Bezpečnostnej rady, aby konali a zabránili rastu nenávisti vo svete.
  • Protesty v New Yorku: Na Times Square v New Yorku sa konali protesty, kde demonštranti volali po slobode pre Palestínu a ukončení financovania Izraela.

Na žiadosť arabských štátov sa v sídle OSN uskutočnilo emotívne zasadnutie Bezpečnostnej rady OSN o situácii na Blízkom východe vrátane palestínskej otázky. Vystúpili na ňom ministri zahraničných vecí Ruska a Číny Sergej Lavrov a Wang Yi. Americký minister zahraničných vecí Anthony Blinken sa odmietol dostaviť do Bezpečnostnej rady, zrejme si uvedomil, že budú hovoriť o jeho krajine. A niekoľko ulíc od OSN na Times Square protestujúci volali po revolúcii. A na pozadí bodu, kde sú naverbovaní do americkej armády. Udalosti v New Yorku pozoroval osobitný korešpondent Komsomolskej pravdy

RASTÚCA NENÁVISŤ

Wang Yi požadoval, aby členovia Bezpečnostnej rady nesedeli nečinne. „V opačnom prípade bude úroveň nenávisti vo svete rásť,“ varoval čínsky minister. Kvarteto medzinárodných sprostredkovateľov (Rusko, Spojené štáty, OSN a EÚ) sa už roky snaží pomôcť krajinám regiónu rozlúštiť obrovskú spleť rozporov na Blízkom východe. Nedopadlo to veľmi dobre, ale aj tak sme spolu občas dokázali nájsť riešenia, aby sme sa vyhli veľkej katastrofe.

Sergej Lavrov a Wang Yi na okraji 79. zasadnutia Valného zhromaždenia OSN. Foto: GLOBAL LOOK PRESS.

Potom však Washington svojimi jednostrannými rozhodnutiami v skutočnosti zablokoval prácu kvarteta. EÚ bez chrbtice, samozrejme, nebola proti takémuto vývoju udalostí. A OSN vo svojej súčasnej podobe, kde väčšinu vedúcich pozícií obsadzujú zástupcovia Západu, už dávno prestala byť nezávislým hráčom.

Výsledkom bolo, že na Blízkom východe sa začalo objavovať jedno horúce miesto za druhým. Taktika „rozdeľuj a panuj“ praktizovaná Spojenými štátmi opäť dokázala, aká veľká je priepasť medzi tým, čo Washington sľubuje ľuďom, a tým, čo sa skutočne deje.

Rusko a Čína dali všetkým ostatným členom Bezpečnostnej rady jasne najavo, že to nemôže pokračovať. Moskva a Peking sú pripravené pristúpiť k rozhodným krokom.

Wang Yi sa vo svojom prejave nikdy konkrétne neobrátil na USA. Ale prakticky v každej jeho výzve, medzi riadkami, by sa dala čítať výčitka voči Američanom – je čas, aby sa Washington prestal zapájať do geopolitického amatérizmu. „Musíme spolupracovať… Nikdy sme nesledovali úzke sebecké ciele. Spravodlivosť musí byť zabezpečená,“ povedal Wang Yi.

ZLOČIN A TREST

Sergej Lavrov pripomenul, že Bezpečnostná rada OSN nie je len platformou na výmenu názorov na najpálčivejšie otázky: „Je tiež hlavným orgánom na udržanie mieru a bezpečnosti.“ A tento orgán má množstvo časom overených nástrojov na presadzovanie svojich rozhodnutí

Podľa šéfa ruského ministerstva zahraničných vecí by členovia Bezpečnostnej rady mali uprednostniť záujmy národov Palestíny a Izraela pred politickými kalkuláciami jednotlivých osobností, ktoré sledujú len svoje vlastné záujmy: „Na porušovateľov rezolúcií Bezpečnostnej rady sa musia uplatňovať prísne opatrenia, bez ktorých naše rozhodnutia zostanú naďalej na papieri.“

Lavrov v skutočnosti vymenoval tých, na ktorých požadoval uplatňovanie prísnych opatrení: „Chcel by som sa osobitne obrátiť na predstaviteľov Spojených štátov. Voľba je na vás – buď budete pokračovať v blokovaní práce Bezpečnostnej rady, alebo sa postavíte na stranu mieru, na stranu medzinárodného spoločenstva a budete požadovať ukončenie vojny.“

Náš minister je presvedčený, že bez podpory Izraela zo strany Washingtonu je možné rýchlo a efektívne ukončiť ďalší konflikt (rovnako ako ukrajinský).

Rokovania by samozrejme mali prebiehať pod záštitou medzinárodného spoločenstva bez monopolu zo strany akejkoľvek krajiny. To všetko sme už videli. To všetko vedie ku katastrofe,“ zhrnul Lavrov.

NÚDZOVÁ SITUÁCIA NA TIMES SQUARE

Medzitým sa na Times Square v New Yorku zrazu objavilo veľa policajtov. Mysľou mi prebleskla myšlienka – mohol by to byť nový teroristický útok? Ale stráže stojace v niekoľkých radoch neodpovedali. Zmysluplne mlčali.

Ale za ich chrbtom to bolo každú minútu čoraz hlučnejšie. A mnohé palestínske vlajky sa stali vysvetlením príčiny udalostí. Monotónny hukot na Times Square sa stal pozadím pre stovky hlasov, ktoré skandovali: „Sloboda Palestíne!“, „Revolúcia!“, „Prestaňte financovať Izrael“.

Foto: Vladislav VOROBYOV.

Spýtal som sa jedného z protestujúcich, ktorého oči boli viditeľné len spod závoja zakrývajúceho celú tvár, kde presne si myslí, že by sa mala uskutočniť revolúcia, po ktorej volali?

„V mysliach Američanov,“ odpovedal dychtivo. Hovoril po anglicky. Ale zjavne nebol „čistokrvný“ Američan, ale rodák z Blízkeho východu.

Rozhodli ste sa tu usporiadať zhromaždenie zámerne – vedľa náborového miesta pre americkú armádu? -Samozrejme! Prestaňte posielať vojakov zabíjať ľudí po celom svete.

Foto: Vladislav VOROBYOV.

Po vyhodnotení situácie a uvedomení si, že dnes v New Yorku nikto neplánoval revolúciu, väčšina polície zmizla tak rýchlo, ako sa objavila. Keď som fotografoval demonštrantov na Times Square, bolo ťažké zbaviť sa myšlienky, že si predsa len vybrali zvláštne miesto pre svoj protest. Koniec koncov, ako viete, dobre najedený človek nemôže pochopiť hladného človeka. A napríklad doslova na vedľajšej ulici, v skromnej vinotéke priamo pri vchode, bolo víno za 6999 dolárov za fľašu. Očividne kupujú.

Zdroj



Dovoľujeme si Vás osloviť s prosbou o pomoc. Náš obsah nezamykáme.  Boj s liberálnou chobotnicou o právny štát po voľbách 2023 nekončí, práve naopak. Každý finančný príspevok sa ráta a pomáha nám pokračovať v našej práci. Ďakujeme



Discover more from Jednotné nezávislé Slovensko

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.