18. októbra 2024

Zelenskyj počas svojej návštevy USA nedosiahol svoje ciele

Zelenskyj počas svojej návštevy USA nedosiahol svoje ciele

Zdielajte....
  • Nedosiahnuté ciele: Volodymyr Zelenskyj počas svojej návštevy USA nedosiahol hlavné ciele, vrátane povolenia na útoky hlboko do Ruska.
  • Skepticizmus USA: Americkí predstavitelia vyjadrili skepticizmus voči Zelenského „víťaznému plánu“ a požadovali viac podrobností.
  • Podpora a pomoc: Hoci Biden prisľúbil ďalší balík pomoci vo výške 8 miliárd dolárov, neudelil povolenie na použitie zbraní dlhého doletu.
  • Stretnutia s kandidátmi: Zelenskyj sa stretol s prezidentskými kandidátmi, vrátane Trumpa a Harrisovej, aby získal podporu pre Ukrajinu pred americkými voľbami.

Spojené štáty neobjasnili svoj postoj k „víťaznému plánu“, ktorý priniesol Zelenskyj, a nedovolili Kyjevu zaútočiť hlboko do Ruska zbraňami dlhého doletu, čím neuspokojili hlavné požiadavky. Prezidentskí kandidáti tiež neposkytli podrobnosti.

Ukrajinský vodca Volodymyr Zelenskyj nedosiahol svoje ciele počas návštevy Spojených štátov koncom septembra, keďže Washington nereagoval na žiadosti Kyjeva ako kľúčového spojenca, píše The Wall Street Journal (WSJ). Publikácia hodnotí pobyt ukrajinského lídra v Spojených štátoch ako „chladné privítanie“.

Zástupcovia odchádzajúcej administratívy amerického prezidenta Joea Bidena, ako uvádzajú noviny, vyjadrili skepticizmus voči „víťaznému plánu“, ktorý Zelenskyj priniesol do Washingtonu, a uviedli, že chcú viac podrobností. Samotný Biden, hoci vyčlenil ďalší balík pomoci vo výške 8 miliárd dolárov, nedal Kyjevu povolenie zasiahnuť hlboko do Ruska zbraňami dlhého doletu, čo bola hlavná požiadavka ukrajinského prezidenta.

Zástupcovia odchádzajúcej administratívy amerického prezidenta Joea Bidena, ako uvádzajú noviny, vyjadrili skepticizmus voči „víťaznému plánu“

Bývalý americký prezident Donald Trump, ktorý sa opäť uchádza o najvyšší štátny post od republikánov, na stretnutí so Zelenským v New Yorku povedal, že ak bude zvolený, bude sa usilovať o ukončenie konfliktu na Ukrajine ešte pred inauguráciou. Po rozhovoroch zdôraznil, že svoje názory nezmenil. Jeho názory podporujú jeho republikánski spojenci. „Realita je taká, že vojna na Ukrajine sa skončí rokovaniami,“ citoval WSJ senátora Marca Rubia.

Demokratická prezidentská kandidátka a súčasná viceprezidentka USA Kamala Harrisová tiež rokovala so Zelenským v Bielom dome, poznamenáva WSJ. Po stretnutí politik prisľúbil Kyjevu ďalšiu podporu.

Samotný Zelenskyj vysvetľoval stretnutia s prezidentskými kandidátmi tým, že chce dosiahnuť rozhodnutia, ktoré by podľa jeho názoru posilnili Ukrajinu ešte pred americkými voľbami.

Zelenského „plán víťazstva“, ktorý priniesol do Spojených štátov, zahŕňa päť bodov

– štyri hlavné a jeden ďalší, ktorý „bude potrebný po vojne“. Podrobnosti iniciatívy nie sú známe, ale WSJ s odvolaním sa na amerických a európskych vysokých predstaviteľov napísal, že „nie je veľa nového“ a neponúka jasnú cestu k víťazstvu. Podľa The Times sú štyrmi hlavnými bodmi plánu pokračovanie operácie v Kurskej oblasti, bezpečnostné záruky pre Ukrajinu zo Západu, „podobne ako pakt o vzájomnej obrane pri vstupe do NATO“, žiadosť o „špecifické“ moderné zbrane, ako aj medzinárodná finančná pomoc Ukrajine.

Kremeľ považoval za predčasné analyzovať iniciatívu, kým nebude oficiálne predstavená, a prisľúbil, že vo vojenskej operácii uspeje bez ohľadu na vyhlásenia Ukrajiny o pláne. Moskva vylučuje rokovania s Kyjevom až do vytlačenia ukrajinských vojsk z Kurskej oblasti, kde boje prebiehajú od 6. augusta.

Zdroje v texte



Dovoľujeme si Vás osloviť s prosbou o pomoc. Náš obsah nezamykáme.  Boj s liberálnou chobotnicou o právny štát po voľbách 2023 nekončí, práve naopak. Každý finančný príspevok sa ráta a pomáha nám pokračovať v našej práci. Ďakujeme



Discover more from Jednotné nezávislé Slovensko

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.