27. júla 2024

Parlament odsúhlasil, že Sulík má zaplatiť 634-tisíc eur za Expo Dubaj

Parlament odsúhlasil, že Sulík má zaplatiť 634-tisíc eur za Expo Dubaj

Zdielajte

👉 Snažíme byť s Vami neustále v kontakte. Sledujte nás tiež na telegrame👈

👉Sledujte nás tiež na X. com 👈


Vutorok sa začala sa mimoriadna schôdza Národnej rady SR v súvislosti s pochybeniami okolo výstavy Expo Dubaj 2020. Za otvorenie schôdze hlasovalo 76 poslancov Národnej rady. Zvolali ju koaliční poslanci. Chcú na nej požiadať lídra opozičnej SaS a exministra hospodárstva Richarda Sulíka, aby nahradil vzniknutú škodu, ktorú v súvislosti s výstavou konštatoval Najvyšší kontrolný úrad (NKÚ).

Ministerstvo hospodárstva pri príprave a organizácii Svetovej výstavy Expo Dubaj 2020 na základe kontroly NKÚ viackrát zlyhalo. Podľa NKÚ bolo 634 500 eur zo štátneho rozpočtu použitých nehospodárne z toho Úrad identifikoval, že suma 164 200 eur bola vynaložená na bezdôvodné obohatenie. Poslanci chcú v uznesení kategoricky odmietnuť mimosúdne vyrovnanie sporu medzi ministerstvom a fyzickými osobami, ktorým umožnilo bezdôvodné obohatenia.

Sulík sa vyjadril, že na výstave hospodárili hospodárne a efektívne. Podľa jeho slov štátnemu rozpočtu ušetrili jeden milión eur. Pôvodne totiž vláda schválila na výstavu 8,74 milióna eur, skutočné čerpanie ale bolo 7,75 milióna eur. Sulík trvá na tom, že on ako minister hospodárstva nepochybil. Zároveň priznal, že nebolo všetko riadne zaúčtované a neboli dodržané všetky úradnícke postupy.

15:08 Poslanci schválili uznesenie

Poslanci Národnej rady vyzvali predsedu opozičnej SaS a bývalého ministra hospodárstva Richarda Sulíka, aby nahradil škodu, ktorú v súvislosti so slovenskou účasťou na svetovej výstave Expo Dubaj 2020 konštatoval Najvyšší kontrolný úrad (NKÚ). Vyplýva to z uznesenia, ktoré v utorok na záver mimoriadnej schôdze parlamentu k tejto téme odhlasovalo 77 poslancov.

V schválenom uznesení vyzvala poslanca Richarda Sulíka zaplatiť ministerstvu hospodárstva sumu 634 500 eur, ktorú NKÚ identifikovalo ako nehospodárne vynakladanie verejných zdrojov, z toho 164 200 eur ako umožnenie bezdôvodného obohatenia. Zároveň parlament požiadal rezort hospodárstva, aby odmietlo návrh Sulíka na mimosúdne vyrovnanie medzi MH a fyzickými osobami, ktorým podľa zistení NKÚ umožnil bezdôvodné obohatenie.

Poslanci pri hlasovaní nepodporili uznesenie, ktoré predložil opozičný zákonodarca Gábor Grendel (hnutie Slovensko). Ním mala NR SR zobrať na vedomie správu o výsledku kontroly NKÚ a vyjadriť znepokojenie nad každým nehospodárnym nakladaním s verejnými prostriedkami. Zároveň mala požiadať vládu o vyjadrenie podpory návrhu poslaneckej novely zákona o hmotnej zodpovednosti politikov, o ktorom má parlament rokovať na nadchádzajúcej decembrovej schôdzi.

12:36 Matovič: Venujme sa každej správe NKÚ, nielen tej o Expo Dubaj

Parlament by mal prikladať rovnakú dôležitosť každej správe NKÚ, nielen tej o pochybeniach okolo výstavy Expo Dubaj 2020, o ktorej rokuje Národná rada na aktuálnej mimoriadnej schôdzi. Aj keď Richard Sulík ako minister hospodárstva v súvislosti s výstavou pochybil, je to iba zlomok „zlodejín“ strán súčasnej vládnej koalície, vyhlásil počas rozpravy predseda opozičného hnutia Slovensko Igor Matovič.

„Pripadá mi to nefér z vašej strany. Keď chcete byť féroví, nech sa páči, aj všetky správy NKÚ, kde hovoria o vašich zlodejinách, by sa tu mali rovnako prerokovať a rovnako by sa mala pýtať zodpovednosť od ľudí, ktorí to spáchali,“ konštatoval vo svojom vystúpení.

Takisto je podľa neho správne povedať, čo touto schôdzou vládna koalícia sleduje práve v čase, keď plánuje zrušiť Úrad špeciálnej prokuratúry. „Idete zobrať ten základný výdobytok, že sme si pred zákonom rovný. A idete si sami sebe de facto nadeliť amnestie. Touto schôdzou chcete len prekryť zločin voči spravodlivosti, ktorý idete spáchať,“ vyhlásil Matovič.

Domnieva sa, že Sulík by mal v slovenskej politike skončiť, ale sú na to podľa neho oveľa závažnejšie dôvody, ako zistenia okolo svetovej výstavy. Vymenoval viaceré zlyhania, ktoré vnímal počas spoločného vládnutia v predchádzajúcom volebnom období. „Sulík si myslí, že je Boh na zemi, zjedol všetku múdrosť sveta, pomaly riaditeľ zemegule. Ale skutočné výsledky pre tento štát je povalenie troch demokratických vlád a dvakrát červený koberec pre mafiu, ktorá nám vládne,“ dodal Matovič.

11:54 Vážny: Schôdza by mala zdynamizoval proces, ktorí sa pretaví do trestnoprávnej roviny.

Poslanec Ľubomír Vážny (Smer) reagoval vo faktickej poznámke, že mimoriadna schôdza Národnej rady má význam, čo viacero poslancov spochybnilo. Uviedol, že sa zdynamizoval proces, ktorí sa pretaví do trestnoprávnej roviny. Prokuratúra a orgány činné v trestnom konaní sa podľa neho budú „s väčším apetítom“ prípadom zaoberať.

Národná rada rokuje o uznesení, že Richard Sulík má zaplatiť sumu vyše 634-tisíc eur. To však nemá právnu záväznosť. Ministerstvo hospodárstva podalo na Okresný súd v Banskej Bystrici žaloby a návrhy na vydanie platobných rozkazov v súvislosti s Expo Dubaj 2020.

11:35 Sulík poprial poslancom plodnú debatu a odišiel

Richard Sulík na konci svojho vystúpenia avizoval, že s kolegami z poslaneckého klubu SaS sa už na „tomto divadle zúčastňovať nebudú“. Ostatným poslancom v pléne Národnej rady poprial „plodnú debatu“ a odišiel. „Pán Sulík kde utekáte?“ reagoval Ľuboš Blaha (Smer), ktorý sa prihlásil s faktickou poznámkou. V sále sa momentálne nenachádza väčšina opozičných poslancov poslaneckých klubov.

11:30 Sulík: Za výstavu Expo Dubaj 2020 som ušetril milión eur

Líder opozičnej strany SaS Richard Sulík vyhlásil, že namiesto 8,7 milióna eur stála Slovensko výstava Expo Dubaj v roku 2020 7,7 milióna eur. Uviedol to s tým, že oproti rozpočtu ušetril jeden milión eur. Zároveň prebral politickú zodpovednosť za zmätok v evidencii.

„Správa Národného kontrolného úradu (NKÚ) SR konštatuje 634-tisíc eur, ktoré mali byť nehospodárne vynaložené. Keby som mal možnosť vyjadriť sa k tejto správe vopred, tak by som NKÚ SR upozornil na to, že síce sme museli doplácať nájomné 329-tisíc eur a 25-tisíc eur za oneskorené preclenie, lebo boli exponáty na Slovensko dovezené o štyri mesiace neskôr, ale nakoniec sme za tú prepravu platili omnoho menej,“ objasnil Sulík.

Predbežná hodnota zákazky na dovezenie exponátov bola podľa neho za 704-tisíc eur. Uviedol, že nakoľko ceny preprav vyleteli do astronomických výšok, bolo výhodné, že spätný dovoz tovaru sa realizoval o štyri mesiace neskôr. „Dovoz stál nakoniec 249-tisíc eur. Podarilo sa ušetriť 450-tisíc eur. Áno, 329-tisíc eur bolo skladné, ale stále to bolo pre štát výhodnejšie. Túto informáciu NKÚ nemal, lebo mi nedal možnosť vyjadriť sa k veci,“ dodal líder opozičnej strany.

Zároveň priznal a prebral politickú zodpovednosť za zmätok v evidencii. V súvislosti s prenájmom ôsmich apartmánov sa obhajoval tým, že dohliadal na primerané ceny, aby tam neboli žiadne predražené nájmy. „To neznamená, že peniaze boli nehospodárne minuté. Výsledkom môjho konania je, že som vždy dbal na to, aby sme veci kúpili čo najhospodárnejšie,“ doplnil.

Na otázku prečo išlo 500.-tisíc eur z tržieb reštaurácie prevádzkovateľovi z účtu rezortu hospodárstva odpovedal, že registračnú kasu mohlo mať iba Ministerstvo hospodárstva (MH) SR. „Áno, on nejaké peniaze nevyplatil, ale ani MH SR mu nevyplatilo vyše 130-tisíc eur, musí tu dôjsť k urovnaniu sporu,“ uviedol Sulík.

„Keď som sa stal ministrom hospodárstva, tak sme na rezorte nenašli nič, okrem architektonickej štúdie za 115.-tisíc eur. V tom čase malo Expo Dubaj začínať o šesť mesiacov neskôr. Spojili sme sa s ľuďmi z Expo a dozvedeli sme sa, že rezort nekomunikoval v poslednej fáze, a že sme o pozemok slovenského pavilónu prišli. Táto štúdia bola úplne zbytočná,“ priblížil Sulík.

Na mimoriadnej schôdzi upozornil aj na kontroly NKÚ, ktoré sa na rezorte uskutočnili v posledných rokoch. „Prekvapuje ma, že strana Smer dala návrh na zvolanie mimoriadnej schôdze, lebo som dokopy našiel päť kontrol na rezorte hospodárstva a ani raz ste s ňou neprišli,“ uzavrel.

Richard Sulík. Foto: Jaroslav Novák/TASR

11:00 Erik Kaliňák: Štát v rukách Sulíka je naozaj zlý hospodár

Zistenia NKÚ o pochybeniach okolo účasti Slovenska na svetovej výstave Expo Dubaj 2020 sú exemplárnym príklad toho, prečo má Slovensko po troch rokoch predchádzajúcej vlády „totálne rozbité“ verejné financie a je druhou najchudobnejšou krajinou v Európskej únii. Uviedol to Erik Kaliňák (Smer) pri predkladaní návrhu uznesenia na začiatku utorkovej mimoriadnej schôdze Národnej rady.

Rokovanie parlamentu zvolali koaliční poslanci. Chcú na ňom požiadať lídra opozičnej SaS a exministra hospodárstva Richarda Sulíka, aby nahradil vzniknutú škodu, ktorú v súvislosti s výstavou konštatoval NKÚ.

„Richard Sulík postavil celú svoju politickú kariéru na tvrdení, že štát je zlý hospodár a hoci s ním ako sociálny demokrat ideologicky nesúhlasím, v prípade tohto Expa v Dubaji a jeho ministrovania mu musím dať za pravdu. Štát v rukách Richarda Sulíka je naozaj zlý hospodár,“ vyhlásil Kaliňák.

Pri svojej kritike sa odvolal na správu NKÚ, podľa ktorej ministerstvo hospodárstva pod Sulíkovým vedením nezabezpečilo v súvislosti s výstavou dostatočne funkčný a účinný systém základného finančného riadenia, čím porušilo zákon o finančnej kontrole a audite.

Erik Kaliňák. Foto: Jaroslav Novák/TASR

„Preložené do slovenčiny, keď sa NKÚ rozhodol skontrolovať, či Richard Sulík minul takmer 8 miliónov eur z peňazí daňových poplatníkov hospodárne zistil, že nie je veľmi čo kontrolovať. Naša výstava nemala žiaden cieľ a merateľné ukazovatele. Zmluvy, ak vôbec boli podpísané, boli extrémne všeobecné, bez vecného popisu plnenia, termínu dodania či vymedzenia výsledkov,“ opísal Kaliňák.

Neexistoval podľa neho ani systém výberu fyzických osôb, ktoré sa zúčastnili výstavy. Za účelom výberu podnikateľských subjektov zriadil minister odbornú komisiu, ktorú však ani raz nevyužil. Ministerstvo hospodárstva tiež neurčilo zamestnancov zodpovedných za vykonávanie základnej finančnej kontroly počas výstavy. Z tohto dôvodu sa finančná kontrola v mieste konania výstavy nevykonávala vôbec, prípadne bola vykonávaná zamestnancami, ktorí sa nenachádzali na mieste.

„Líder strany, ktorá tu viac ako 10 rokov dookola mudruje o transparentnom a efektívnom narábaní s verejnými financiami, si zobral z rozpočtu 8 miliónov eur a išiel taký voľný štýl, že dnes už ani boh nevie spätne zistiť, čo bolo, resp. nebolo hospodárne minuté,“ zhodnotil Kaliňák.

10:39 Do rozpravy sa prihlásilo päť poslancov

Do rozpravy na mimoriadnej schôdzi Národnej rady v súvislosti s pochybeniami okolo výstavy Expo Dubaj 2020 sa písomne prihlásilo päť poslancov, z toho traja za poslanecký klub. Ako prvý vystúpi predseda SaS Richard Sulík. Návrh za predkladateľov predniesol Erik Kaliňák (Smer).

Poslanci prihlásení písomne za klub môžu hovoriť podľa rokovacieho poriadku 30 minút. Zvyšní písomne prihlásení môžu rozprávať najviac 20 minút. Poslanci môžu reagovať faktickými poznámkami, jedna môže trvať najviac dve minúty. Kedykoľvek môžu požiadať o slovo členovia vlády, premiér, podpredsedovia a predseda NR SR. Predseda vlády a šéf parlamentu môžu rečniť bez obmedzenia, podpredsedovia parlamentu a členovia vlády najviac 20 minút.

Po písomne prihlásených poslancoch sa budú môcť zákonodarcovia do diskusie prihlásiť aj ústne.

09:46 Gestorský výbor odsúhlasil uznesenie

Výbor pre hospodárske záležitosti, odhlasoval uznesenie parlamentu k správe Národného Kontrolného Úradu (NKÚ) ohľadom financovania slovenského pavilónu na výstave Expo v Dubaji. V rozprave Richard Sulík nesúhlasil, že by mal prebrať zodpovednosť za pochybenia, ktoré opisuje správa NKÚ.

Prekladateľa Ľubomíra Vážneho (Smer) kritizoval aj za to, že v uznesení žiada, aby Sulík zaplatil sumu 164-tisíc eur, ktorá je tam zahrnutá dvakrát. Raz ako osobitá položka, ktorou sa mali nezákonne obohatiť fyzické osoby a druhýkrát je súčasťou celkových nehospodárne vynaložených financií z rozpočtu ministerstva hospodárstva. Vážny sa vyjadril, že si dané zistenie musí preveriť. Sedem poslancov vládnej koalície aj napriek tomu odsúhlasilo uznesenie.

09:35 Holečková: Nebudeme sa zúčastňovať divadla vládnej koalície

Ako uviedla predsedníčka poslaneckého klubu Kresťanskodemokratického hnutia Martina Holečková, KDH súhlasí s tým, aby bolo s verejnými financiami nakladané zodpovedne, no ak niekto pochybil, musia o tom rozhodnúť orgány činné v trestnom konaní, a nie Národná rada. „Nebudeme sa preto zúčastňovať divadla vládnej koalície, ktoré má len odpútať pozornosť od zvyšovania daní, účelového rušenie Špeciálnej prokuratúry, či nesplnených sľubov vládnych strán. Slovensko má oveľa vážnejšie problémy a preto sa v KDH radšej budeme sústrediť na prípravu opatrení, ktoré ľuďom pomôžu,“ uzavrela Holečková.

Martina Holečková. Foto: Jakub Kotian/TASR í mandáty zaèiatok nový zákonodarný zbor ústava

09:30 PS: Takýmito témami sa majú v prvom rade zaoberať príslušné orgány

Utorňajšia mimoriadna schôdza parlamentu k zisteniam Najvyššieho kontrolnú úradu o zlyhaniach pri organizovaní výstavy Expo Dubaj 2020 zo strany MH SR pod vedením Richarda Sulíka je na prvý pohľad jasným zastieracím manévrom Roberta Fica (Smer), ktorým chce prekryť, ako vládna koalícia unáša a demontuje právny štát. Vyhlásilo to hnutie Progresívne Slovensko (PS) s tým, že nová koalícia nemá plán, ako posunúť Slovensko vpred.

„Takýmito témami sa majú v prvom rade zaoberať príslušné orgány, a premiér či zodpovedný minister majú v rukách všetky nástroje na to, aby sa tak aj stalo,“ uviedlo PS. Ako uviedol predseda poslaneckého klubu PS Martin Dubéci, niečo také nepatrí do pléna NR SR. „Mimoriadna schôdza parlamentu v tomto prípade nie je ničím iným, ako obyčajným politickým divadlom Fica, a Progresívne Slovensko sa na ňom nemá dôvod podieľať,” vyhlásil Dubéci.

(ih, tasr, sita)



Dovoľujeme si Vás osloviť s prosbou o pomoc. Náš obsah nezamykáme.  Boj s liberálnou chobotnicou o právny štát po voľbách 2023 nekončí, práve naopak. Každý finančný príspevok sa ráta a pomáha nám pokračovať v našej práci. Ďakujeme



Discover more from Jednotné nezávislé Slovensko

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *