18. októbra 2024

KONSOLIDOVAŤ áno, ale nie „ZDRAŽOVAŤ“!

KONSOLIDOVAŤ áno, ale nie „ZDRAŽOVAŤ“!

Zdielajte....
  • Ekonomická situácia: Slovensko čelí vážnym ekonomickým problémom vrátane vysokého dlhu, slabej ekonomiky a zlej infraštruktúry.
  • Konsolidácia vs. Zdražovanie: KONSOLIDOVAŤ áno, ale nie „ZDRAŽOVAŤ“! Namiesto skutočnej konsolidácie štátnych výdavkov zvyšuje ceny a prenáša bremeno na občanov.
  • Návrhy na zlepšenie: Zníženie počtu úradníkov, zrušenie nepotrebných ministerstiev a zníženie výdavkov na vojenskú techniku.
  • Zdravotníctvo: Autor navrhuje odstrániť súkromné spoločnosti z nemocníc a zlepšiť riadenie zdravotníctva bez korupcie.

Slovensko na tom nie je dobre. Sme zadĺžení, ekonomika je slabá, cestná infraštruktúra sa rozpadá, vlaky a trate sú pomalé a nebezpečné,  zdravotníctvo nefunkčné, máme problémy so školstvom, máme jedny z najdrahších potravín, malé zárobky, ……. skutočne nič kde sa pozrieme poriadne nefunguje, proste tragédia. Musíme len obdivovať ľudí, ktorí v takomto marazme dokážu, či sú ochotní žiť! Ani jedna vláda nikdy nič poriadne nespravila pre ľudí a za každej boli len spreneverované, či rozkrádané milióny. To je jediná oblasť v ktorej sme skutočne neprekonateľní majstri!

No ale poďme k tej „KONSOLIDÁCII“. Štát je veľmi zadĺžený a daný dlh potrebujeme znížiť! Vláda k tomu použila pekné slovo „KONSOLIDOVAŤ“. To, že je to potrebné musí pochopiť každý tiezvo uvažujúci človek.

Lenže. Áno lenže!

KONSOLIDÁCIU by sme mali dosiahnuť tým, že štát bude konsolidovať! Áno konsolidovať a nie „ZDRAŽOVAŤ“! To značí, že pri KONSOLIDÁCII by mal štát znižovať svoje výlohy a neprenášať toto bremeno na ľudí! Napríklad znížiť počet „nepotrebných“ úradníkov na ministerstvách, nekupovať drahú vojenskú techniku ktorú momentálne nepotebujeme (napr. automobily pre armádu ….), zrušiť nepotrebné ministerstvo športu, nie zvýšiť platy vláde o takmer 100%, ale naopak znížiť, zrušiť nájmy nepotrebných priestorov, ……. atď.  To by bola skutočná konsolidácia!

Čo sa však deje v skutočnosti pod legendou KONSOLIDÁCIE? V skutočnosti neprebieha žiadna konsolidácia, ale ZDRAŽOVANIE!  Zdražovanie, ktoré bolo hodené na obyčajných ľudí, ktorí to zo svojich platov budú musieť denno-denne platiť.

Takto si vláda predstavuje konsolidáciu, že to hodí na ľudí a ona šetriť nebude vôbec? Ba práve naopak, výdavky každého ministerstva oproti minulému roku podstatne stúpli! No a ak náhodou na túto tému nabehne diskusia, tak vláda to veľmi pekne odôvodní tzv. „oprávnenými nákladmi“, ktoré sú nutné, nakoľko vznikli v dôsledku navýšenia financií z dôvodu zdražovania. Pekné odôvodnenie, že?

KONSOLIDOVAŤ áno, ale nie „ZDRAŽOVAŤ“!

Záver je jednoduchý. Aj keď vláda musí vykonávať opatrenia smerujúce k znižovaniu štátneho deficitu verejných financií, nerobí to tak, ako to propaguje, teda prostredníctvom KONSOLIDÁCIE štátnych výdavkov, ale naopak, štátne výdavky ešte navyšuje a v skutočnosti to všetko vykrýva prostredníctvom ZDRAŽOVANIA cestou navyšovania DPH, teda hádže to na plecia obyčajných ľudí, ktorí to všetko majú zaplatiť.

Z toho vyplýva, že vláda NEKONSOLIDUJE, ale naopak ZVYŠUJE svoje výdavky a platiť to budú ľudia.

Jedna poznámka bokom. Dnes som pozeral v TV diskusiu v ktorej oponent ministra financií uviedol, ako nelogicky je v niektorých prípadoch menené DPH. Konkrétne „olivy“ boli zaradené ako základná potravina do „5%“ DPH a cvikla do „19%“ DPH. Tak to potom neviem kto to robil.

No a ešte jedna poznámka. Keď som počul v danej relácii min. financií Kamenského ako uviedol, že nakoľko je zdravotníctvo dlhodobo v zlej ekonomickej situácii on by uvítal keby sa riadenia tohto rezortu ujal „KRÍZOVÝ MANAŽÉR“, tak som len zaškrípal zubami. Prečo? Na riadenie zdravotníctva nie je potrebné žiadneho „krízového manažéra“, ale stačil by „normálny neskorumpovaný triezvo uvažujúci človek so základným, či stredným vzdelaním“, ktorý by nebol napojený na súkromný sektor! Myslím si, že aj triezvo uvažujúci človek so základným vzdelaním dokáže nájsť to čo ťahá zdravotníctvo do mínusových čísel.

Sú to ziskové činnosti v zdravotníctve, ktorých sa štát a nemocnice vedome vzdávajú v prospech súkromných spoločností (no a to že to nie je bez príslušných protislužieb sa dá domyslieť). Napríklad len tak v stručnosti: na nákupe a distribúcii liekov zarábajú súkromné spoločnosti miliardy a pritom sú len „nepotrebným“ medzičlánkom, ktorý je potrebné vyradiť. Prečo tak nik doposiaľ nespravil? No prečo asi? Zrušiť súkromné lekárne v nemocniciach a na ich pozemkoch, zrušiť prenájmy CR, MR, laboratórií, dialýz,  …. v priestoroch nemocníc a ak im už boli stroje predané vypovedať im nájmy a dať tam vlastné stroje. Neodkazovať s jednodňovou chirurgiou na súkromné kliniky, ale si zriadiť v nemocničných priestroch vlastné. ………………. . No ale z nejakého dôvodu sa to nerobí a len sa nahráva súkromníkom a potom sa sťažujeme, že to nemocniciam nevychádza.

eduard



Dovoľujeme si Vás osloviť s prosbou o pomoc. Náš obsah nezamykáme.  Boj s liberálnou chobotnicou o právny štát po voľbách 2023 nekončí, práve naopak. Každý finančný príspevok sa ráta a pomáha nám pokračovať v našej práci. Ďakujeme



Discover more from Jednotné nezávislé Slovensko

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.