18. októbra 2024

KAM KRÁČAJÚ HLAS A NÁRODNÁ KOALÍCIA?

KAM KRÁČAJÚ HLAS A NÁRODNÁ KOALÍCIA?

Zdielajte....
  • KAM KRÁČAJÚ HLAS A NÁRODNÁ KOALÍCIA?: Hlas sa vnútorne člení na dve skupiny, ktoré sa dajú označiť ako Smer Light a PS Light. Toto rozdelenie môže ovplyvniť stabilitu vládnej koalície.
  • Konsolidačný balíček: Hlasovanie o konsolidačnom balíčku ukázalo koaličnú jednotu, ale kritika prezidenta Pellegriniho môže posilniť odpor v rámci Hlasu.
  • Situácia v SNS: Rebélia troch poslancov Národnej koalície v klube SNS bola krátkodobá, ale klub čelí problémom, najmä kvôli správaniu Rudolfa Huliaka.
  • Koaličná rada: Rudolf Huliak stratil prístup na rokovania koaličnej rady, čo môže ovplyvniť financovanie regionálnych projektov Národnej koalície.

Dnes niekoľko poznámok o stabilite Hlasu a poslaneckého klubu SNS. Vychádzam len z verejne dostupných informácií. Neviem, čo sa deje v zákulisí, aj preto beriem vlastné úvahy s rezervou.

Mám dojem, že Hlas sa vnútorne člení na dve skupiny. Dali by sa onálepkovať ako Smer Light a PS Light. Nie je to žiaden prevratný objav. Vidí to azda každý.

Už menej je jasné, aký vplyv to bude mať na zvyšné tri roky aktuálneho volebného obdobia. Určite to nejaký vplyv bude mať. Ide len o to, akú intenzitu budú mať interné procesy v Hlase, či sa podpíšu pod zmenu slovenskej politickej mapy a či s blížiacimi sa voľbami nedôjde aj k vážnemu otraseniu stability vládnej koalície.

KAM KRÁČAJÚ HLAS A NÁRODNÁ KOALÍCIA?

Hlasovanie o konsolidačnom balíčku bolo zatiaľ demonštráciou koaličnej jednoty. Kritika prezidenta Petra Pellegriniho na adresu balíčka a vyjadrenie nespokojnosti s odchodom ministerky zdravotníctva Zuzany Dolinkovej môže posmeľovať najmä predstaviteľov PS Light krídla Hlasu k odvážnejším prejavom odporu.

Rebélia troch poslancov Národnej koalície v klube SNS nemala dlhé trvanie. Prehrmela v priebehu dvoch dní. Aj oni počas lámania chleba zahlasovali za konsolidačný balíček. Neznamená to však, že poslanecký klub SNS je v pohode. Dôvodom na pochybnosti sú dve okolnosti.

Po prvé, Rudolf Huliak má tendenciu správať sa ako ortuť. Vedie to občas k iracionálnym výlevom. Jedným bola vojna o pomlčku. Skončila sa skôr, ako stihla začať, pretože o zmenu názvu poslaneckého klubu nejavil nikto záujem. Rudolf Huliak jednoducho nenašiel spojencov. Ešte trápnejšou epizódou bolo obviňovanie ministra Tomáša Tarabu z prepúšťania nominantov Národnej koalície, z čoho sa vykľul totálny hoax.

Po druhé, Rudolf Huliak stratil prístup na rokovania koaličnej rady. Práve tam sa rozhoduje o tom, aké projekty budú prioritné a či dostanú aj adekvátne financovanie zo štátneho rozpočtu. Členovia a funkcionári Národnej koalície budú frflať na predsedu, ak sa dostanú ich regionálne projekty na vedľajšiu koľaj. A ak budú nespokojní členovia a funkcionári strany, predseda Rudolf Huliak bude musieť búchať päsťou aspoň o poslaneckú lavicu, ak už nebude môcť o stôl koaličnej rady.

Žiadne vládnutie nie je selanka. Prečo by to malo byť inak v prípade štvrtej vlády Roberta Fica?

Peter Tóth & Ďateľ



Dovoľujeme si Vás osloviť s prosbou o pomoc. Náš obsah nezamykáme.  Boj s liberálnou chobotnicou o právny štát po voľbách 2023 nekončí, práve naopak. Každý finančný príspevok sa ráta a pomáha nám pokračovať v našej práci. Ďakujeme



Discover more from Jednotné nezávislé Slovensko

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.