20. mája 2024

Oklamali Heger a Naď zase celé Slovensko??? Za MiG-29 a Kuby nedostaneme ani cent?

0

Za MiG-29 a Kuby nedostaneme ani cent? Bola to vaša národná iniciatíva a nie priorita pre Ukrajinu, odkazujú z Bruselu. „Pravdepodobne je problém s preplatenim poskytnutej časti vojenského materiálu Ukrajine, konkrétne lietadiel MiG-29 a systému KUB cestou Európskeho mierového nástroja EPF( European Peace Facility ). EPF nechce preplatiť Slovensku finančnú čiastku za dodávku lietadiel MiG-29 a systému KUB UKRAJINE.

Dôvod EPF uviedla, že ani lietadlá ani systém KUB neboli a nie sú na zozname prioritného materiálu pre Ukrajinu, ktorý vytvorila EPF na základe požiadaviek Ukrajiny a preto Slovensko nemá žiadny nárok na ich preplatenie…SR chcelo – dúfalo v refundáciu od EPF vo výške 50-60% z účtovnej hodnoty darovaných lietadiel a systémov PVO. Zoznam prioritného materiálu pre Ukrajinu je zostavovaný v Bruseli na základe požiadaviek, ktoré posiela do Bruselu UKRAJINA a tá nikdy neposlala požiadavku na lietadlá MiG-29 a KUB ako celok, ale len na jednotlivé náhradné diely a časti. Z Bruselu EPF odkázali Ministerstvu obrany SR, že neexistuje aby o finančných prostriedkoch a o financovaní EU rozhodovala Ukrajina! Preto bol premiér Heger a minister Nad‘ (obaja odvolaní)v Kyjeve, aby Zelenský požiadal EU a komisiu EPF o doplnenie spätne do požiadaviek Ukrajiny aj lietadlá MiG-29 a systém PVO KUB,… A naviac našej strane vznikli podľa dvojstrannej dohody náklady na dopravu a palivo, ktoré sme sa im zaviazali venovať.Spätne sa nedá nič do požiadaviek doplniť, uviedol Brusel.

Dokonca premiér Heger bol aj na rokovaní s pánom Borellomm ale ten ho odporučil na komisiu EPF. Tá má však na toto jasný pohľad. Nebolo v požiadavkách Ukrajiny, nemôžeme nič preplatiť. Bola to len Vaša (SR) iniciatíva, dohoda je podpísaná len medzi SR a Ukrajinou bez zásahu EU, takže náklady musí znášať SR sama.Na Sliači sú údajne už len posledné 2 MiGy naložené na autách a údajne bol vydaný zákaz ich nepustiť na kamiónoch von, kým sa záležitosti okolo preplatenia nevyriešia. Asi niekto zabudol, že darovacia zmluva nadobudla platnosť a tieto lietadlá už nie sú naše.Minister Nad‘ tie milióny z EU chcel použiť na zaplatenie 340 miliónov za bojové vrtuľníky Bell AH-1Z Viper, ktoré preto chcel nakúpiť v rozpore s plánom rozvoja armády do roku 2035, ktorý bol schválený v lete roku 2022 a narýchlo dopracovaný o útočné vrtuľníky teraz na jar. Tvrdil že tú splátku vykryjeme prostriedkami z EU za MiGy Kuby, zbytok bude zadarmo.

JNS

Chcem prispieť na chod stránky Jednotné nezávislé Slovensko

Upozornenie: Tento článok je výlučne názorom jeho autora. Články, príspevky a komentáre pod príspevkami sa nemusia zhodovať s postojmi portálu JNS.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *