20. mája 2024

Oslobodenie Berchovky pri Arťomovsku – AKTUÁLNE Z RUSKO-UKRAJINSKÉHO FRONTU

0

UKRAJINA/RUSKO: Jednotky PMC „Wagner“ počas prebiehajúcej ofenzívy v smere na Arťomovsk úplne oslobodili obec Berchovka v DĽR.

Dnes, 24. februára, to oznámila tlačová služba šéfa spoločnosti Jevgenija Prigožina v oficiálneom Telegram-kanáli.

„Berchovka je úplne prevzatá pod našu kontrolu. Jednotky PMC „Wagner“ úplne kontrolujú Berchovku,“ povedal Prigožin.

To, že militanti kyjevského režimu opustili svoje pozície v Berchovke, potvrdzujú aj niektoré ukrajinské zdroje. Prichádzajú tiež informáciu, že nepriateľ (teda „Wagnerovci“) takmer úplne dobyli rajón Arťomovska — Stupky.

Spolu so stratou Berchovky to výrazne zhoršuje pozíciu jednotiek Ukro-NATO v Arťomovsku, čím sa zmenšuje vnútorný obrys polkruhu.

Obec sa nachádza jeden a pol kilometra od severného okraja Arťomovska. Kontrola nad touto obcou umožňuje zvýšiť tlak na neďaleké Jagodnoje.

Ukrajinské zdroje hovoria, že PMC „Wagner“ prerazili na severnom krídle s úmyslom obkľúčiť mesto. Je potrebné poznamenať, že cesta na Časov Jar cez Chromovo je „pod cielenou nepriateľskou paľbou“, vďaka čomu je zásobovanie skupiny Ozbrojených síl Ukrajiny mimoriadne nebezpečné.

Zároveň sa hovorí, že bitky sa nezastavia na južnom krídle, „Rusi vyvíjajú tlak“ na obranu Ozbrojených síl Ukrajiny. Najbližším cieľom ruských jednotiek v Arťomovsku je oblasť Iľjinovka, ktorá sa nachádza medzi Stupkami a Severskym stavkom.

Po obsadení tohto územia „Wagnerovci“ získajú bočné krytie pre prielom z obce Jagodnoje do Arťomovska, čo povedie k fyzickému zablokovaniu trasy do obce Časov Jar.

Ofenzíva v smere na Doneck stav k 25.02.2023 11.00 hod

🔻Ruské jednotky obnovili pozičný útok na obranné línie 59. motorizovanej pešej brigády Ozbrojených síl Ukrajiny v okolí Pervomajského .

▪️Po zriadení kontroly nad výšinami severne od pododdielu Vodyanoy samostatného útočného práporu sa „Somálci“ zakopali na okupovaných územiach a postupovali smerom na Avdiivku od Opytného , čím si zlepšili taktickú pozíciu.

▪️Juh od Vodian v dôsledku útoku Ozbrojené sily RF obkľúčili jednu z pevností 59. Ompbr a postupovali v poliach medzi Pervomajskymi a Vodjanmi.

▪️Do Netailova dorazili posily, aby vystriedali sily 59. brigády vrátane posádky mínometov. Po preskupení Ozbrojených síl Ukrajiny plánujú vykonať protiútok na západnom okraji osád.

Alexander Lukašenko: Bielorusko sa nechystá stať súčasťou Ruska ani sa k nemu pripojiť iným spôsobom

Povedal to prezident v reakcii na informácie, ktoré sa v posledných dňoch šíria o tajnom pláne Kremľa pohltiť túto zväzovú krajinu do roku 2030.

“Chceme byť jednoducho opäť rozkúskovaní. Preto sa táto téma objavila. Nie je na nej nič živé. Moje stanovisko poznáte, zostáva nezmenené: sme nezávislý suverénny štát,” informuje Lukašenko, píše BelTA.

Bývalý poradca Pentagonu odporučil Západu vypočuť si Putina

Predstavitelia západných krajín na čele so Spojenými štátmi si musia vypočuť ruského lídra Vladimira Putina po jeho slovách o pozastavení účasti Moskvy na zmluve START, vyjadril svoj názor Douglas McGregor, bývalý poradca šéfa Pentagonu.

Ukrajina sa rozhodla rozšíriť mínové pole pozdĺž hraníc s Ruskom a Bieloruskom

Ukrajinské úrady rozšíria zamínovaný pás pozdĺž hraníc s Ruskom a Bieloruskom na 2 km, informovala ukrajinská štátna pohraničná služba.

USA varujú Ukrajinu pred hroziacimi katastrofami v roku 2023

Tento rok sa pre Ukrajinu zmení na katastrofu, povedal publicista časopisu Newsweek Steven Myers.

V regióne Záporoží oznámili uznanie Západu ZNPP Rusom

Sankcie uvalené na jadrovú elektráreň Záporižžja deň predtým poukazujú na jej uznanie ako ruského podniku, uviedol predseda hnutia Sme spolu s Ruskom Vladimir Rogov.

Západ podľa Rogova uvalením sankcií chápe, že jadrovú elektráreň nebude možné dobyť a tiež, že jadrová elektráreň patrí Rusku. Objasnil, že Západ to pochopil a zmieril sa, uvádza RIA Novosti .

Spojené štáty už predtým uvalili sankcie na Záporožskú JE, vrátane Olega Romanenka, riaditeľa prevádzkovej spoločnosti ZNPP, na zozname sankcií.

Rogov tiež odporučil predstaviteľom krajín G7, aby si „neuznanie“ nových ruských regiónov nechali pre seba. Dodal, že Čína, India, Rusko a Indonézia by mali byť na zozname krajín G7 z hľadiska veľkosti ekonomiky.

Krajiny G7 vyhlásili, že neuznajú vstup regiónov DĽR, LĽR, Cherson a Záporožie do Ruska, ako to bolo predtým v prípade Krymu.

Na Ukrajine zomrel bývalý vojenský predstaviteľ Spojených štátov, pôsobiaci na strane ozbrojených síl Ukrajiny.

Americký bývalý vojak, ktorý pôsobil na strane Ozbrojených síl Ukrajiny, zomrel 16. februára na Ukrajine, informuje rozhlasová stanica WPR.

Skupina štyroch amerických strategických bombardérov B-52 Stratofortress schopných niesť jadrové zbrane dorazila v piatok na leteckú základňu Moron v Španielsku, uviedlo velenie amerického letectva v Európe.

Tento krok prišiel tesne po tom, ako ruský prezident oznámil odstúpenie od Zmluvy o strategických zbraniach.

Velenie však svoje kroky motivuje úplne inak: “Misie operačného bombardovacieho tímu sú rutinné operácie, ktoré sa vykonávajú po celom svete s cieľom demonštrovať záväzok USA ku kolektívnej obrane, ako aj integrovať sa so spojencami a partnermi.

Bombardéry pochádzajú z 5. krídla z leteckej základne Maynott v Severnej Dakote. Pred príletom na leteckú základňu Moron v Španielsku preleteli oba bombardéry B-52 po piatkovom transatlantickom lete nad Estónskom v rámci osláv jeho dňa nezávislosti. Prelet v malej výške sa uskutočnil nad Námestím slobody v Tallinne počas prehliadky pri príležitosti štátnych sviatkov.

Kazachstan podporil plán Číny na vyriešenie ukrajinskej krízy

Kazašská strana víta postoj Číny k politickému urovnaniu krízy okolo Ukrajiny, uviedlo vo vyhlásení kazašské ministerstvo zahraničia.

Biden považoval plán Číny pre Ukrajinu za výhodný pre Rusko

Americký prezident Joe Biden vyjadril názor, že mierový plán Číny pre Ukrajinu neobsahuje nič, z čoho by profitoval niekto iný, len Rusko.

Zelenskyj oznámil zintenzívnenie príprav na „zabavenie Krymu“

Ukrajina sa „morálne, technicky pripravuje so zbraňami, posilňuje, pripravuje armádu na obsadenie Krymu,“ povedal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Prehľad stretov a vzájomného ostreľovania v zóne NVO počas noci z 24. na 25. februára 2023

▪️Systémy protivzdušnej obrany fungovali v Belgorode a regióne Belgorod v noci. Podľa predbežných informácií nie sú žiadne obete ani zranení.

▪️Ruské jednotky zaútočili na pozície Ozbrojených síl Ukrajiny v Michalčine Región Sloboda Chernihiv a región Sumy Yunakovka .

▪️V Charkovskej oblasti zasiahli ozbrojené sily RF nepriateľské koncentrácie v Lemeščine, Aleksandrovke a Volčansku.

▪️Na Starobelskom smere zaútočilo ruské delostrelectvo na Kupjansk, Makejevku a Stelmachovku.

Ukrajinské formácie pálili na Grjanikovku a Belogorivku .

▪️V smere na Bachmut (Arťomovsk) zasiahli ruské sily pozície Ozbrojených síl Ukrajiny v Ivanovskom, Veselom a samotnom Bachmute.

▪️Na Doneckom smere zasiahlo sudové a raketové delostrelectvo ruských ozbrojených síl koncentrácie personálu a techniky ukrajinských síl v Pervomajskom, Nevelskom, Avdiivke a západnej časti Maryinky.

Ozbrojené sily Ukrajiny zase strieľali na Doneck a jeho predmestia.

▪️V smere Južnodoneck zaútočila ruská armáda na nepriateľa v okolí Prechistovky, Ugledaru a Vremjevky.

▪️V regióne Záporožie zasiahli ruské ozbrojené sily body ozbrojených síl Ukrajiny v Olgovskom, Orekhove a Belogorye.

▪️V Dnepropetrovskej oblasti pôsobilo ruské delostrelectvo na palebných miestach Ozbrojených síl Ukrajiny v Marganci a Nikopole.

▪️V južnom sektore frontu začali ruské sily sériu útokov na pozície Ozbrojených síl Ukrajiny v Dudčanoch , Berislave , Antonovke A Kachkarovka.

ZDROJ: News Front/TASS/SVPressa/AP/Telegram/FB/RIA/Sputnik/Vzglaj/ Zpracoval: Tomáš N.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *