11. mája 2024

Matovičova atómovka 500 € za volebnú účasť sa už dočkala svojej kritiky z rôznych strán, väčšina ju berie ako nezmysel. Má však jeden atribút, ktorý je pre dnešnú dobu typický. Snaha meniť pravidlá počas hry

0

Čisto formálne vzaté, Matovič mal plné právo podobný nápad predložiť parlamentu na schválenie, keby… Keby už reálne neprebiehala volebná kampaň, ktorú si i regulérne pôvodná vládna štvorkoalícia predĺžila takmer na jeden rok. Aj Matovič však musí na svoj nápad predložiť plán akým spôsobom ho chce financovať. Jeho prvým plánom odkiaľ vziať zdroje, bolo financovanie virtuálnymi miliardami, ktoré Smer neukradne, lebo nevoliči, ktorí dostanú zaplatené za účasť, Smer voliť nebudú, a ak budú, tak je aj tak všetko v háji, po nás potopa.

Kritika jeho nápadu však obsahovala aj (a najmä) kritiku jeho financovania. Matovič si uvedomil, že virtuálne peniaze podhodené ako kosť voličom, národnej rade stačiť nebudú. Prišiel teda s niečím, čo neváhal nazvať daňou z vojny. Zdaniť zisky prameniace z rozdielu ceny ropy z Ruska a z iných zdrojov. Takýto nápad tu už bol a cez parlament neprešiel. Matovič zjavne dúfa, že s novým účelom vynaloženia takto získaných peňazí to tentokrát prejde.

Na posúdenie účelu je dobré si vziať k ruke kritiku Ladislava Kamenického, ktorú zverejnil dnes. Kamenický ju zhrnul v nadpise textu: “500 eur za účasť vo voľbách?! Nezmysel ako celý Matovič! Ak Matovič našiel v prázdnej špajzi 1,5 miliardy eur, prečo nepomohol dôchodcom resp. zdravotníctvu a prečo plánuje za štátne peniaze kriviť voľby!?”

“Som za to, aby k voľbám prišiel voliť každý kto chce a kto vie, komu chce dať svoju podporu,” píše Kamenický. “Matovič však tvrdí, že treba dať ľuďom 500 eur za účasť vo voľbách, aby prišli voliť aj nevoliči, ktorí by mali “demokraticky” zvoliť toho, koho si vyberú. Matovič asi nechápe význam slova – nevolič. Je to človek, ktorý v ponuke nemá politickú stranu, ktorú by chcel voliť. Ak takémuto voličovi niekto ponúkne 500 eur, tak príde k voľbám, niečo hodí do urny, vezme peniaze a niekde ich utratí. Tí zásadovejší voliť napriek 500 eurám nepôjdu, ale bude ich menšina. Výsledkom takýchto volieb bude podobný “mixér” aký má Matovič v hlave, ktorý nemá s demokraciou absolútne nič spoločné. Matovič sa proste spolieha (a možno mu to vychádza z nejakého prieskumu), že nevoliči/voliči to pravdepodobne hodia práve jemu, inak by to nerobil. Matovič totiž všetko robí s nejakým nekalým zámerom, ktorý sa ukáže až neskôr. 500 eur za voľby je proste Matovičova volebná korupcia, ovplyvňovanie volieb a zmena pravidiel tesne pred voľbami samotnými.”

Pokrivenú, ale hlavne úžasne plastickú predstavu Matoviča o demokracii, môže Slovensko splácať celé nasledujúce obdobie, ako tvrdí Kamenický, ktorý si všimol, že Matovič sa “vyhráža, že to pretlačí nasilu v parlamente, ako jeho iné nezmysly. Len sa obávam, aby to nepretlačil vydieraním, jeho koaličných kámošov. Je zaujímavé,” pokračuje Kamenický, “že “demokrat” Matovič napriek tomu, že v minulosti chcel robiť referendum skoro na všetko, posledné referendum o predčasných voľbách nielen nepodporil, ale úplne odignoroval. A teraz chce rozdávať 500-eurovky v mene jeho demokracie. Pár mesiacov pred voľbami prísť s takýmto nápadom sa odváži len skutočný duševný invalid. Predstavte si, čo by tu bolo, ak by si počas svojej vlády Smer (dokonca po tom, ako by jeho vláda padla) zmenil pravidlá volebnej súťaže, a to tesne pred voľbami a ešte by na to minul 1,5 miliardy eur zo štátneho rozpočtu! To by bola mela!”

Matovič straší Armagedonom, ktorý tu nastane, ak voľby vyhrá Smer SSD: “Použil dokonca paralelu, že napr. aj v takom demokratickom Holandsku si až 80% ľudí myslí, že sa Holandsko uberá zlým smerom a obdobne je to aj v iných európskych štátoch. Vraj to je blbá nálada, ktorú treba prekonať. Nie je to náhodou tým, že ak si 80% ľudí myslí, že vláda nerobí to, čo od nej ľudia očakávajú, tak by sa mala porúčať a čo najskôr by ju mala nahradiť iná vláda? Matoviča nechce 90% Slovákov, ale on si myslí, že je oprávnený meniť pravidlá volieb, podľa jeho predstáv. Aké demokratické! Demokracia podľa Matoviča je presadzovanie názoru menšiny a ešte lepšie názoru jeho samotného.” Inými slovami, kašľať na občanov…

“Pevne verím, že aj tí, ktorí v posledných voľbách volili Matoviča, po 3 rokoch jeho šialeného vyčíňania pochopili, že Matovič nielenže vládnuť nedokáže, ale Slovensku a jeho obyvateľom doslovne škodí,” apeluje Kamenický na voličov. “Je potrebné si však na to spomenúť najmä tesne predtým, ako vhodíme svoje volebné lístky do urny v predčasných parlamentných voľbách!”

Matovičova atómovka má skrytý zámer, Kamenický to však asi nechcel otvorene vysloviť. Ak by totiž nepomohla volebne poraziť Smer, aspoň by dokázala na jeho plecia preniesť finančné zaťaženie. Lebo práve to bolo špecialitou vlád, na ktorých sa on a jeho hnutie zúčastnilo. Vyrobiť štátny dlh, za ktorý sa však už politické a hospodárske dôsledky prenesú na vládu, ktorá vzíde z nasledujúcich volieb a takmer iste aj na niekoľko nasledujúcich vlád. Po nás potopa.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *