20. mája 2024

Aj druhý test americkej hypersonickej zbrane skončil neúspechom

0

Pokiaľ ide o vývoj hypersonických zbraní, Spojené štáty výrazne zaostávajú za Ruskom a Čínou. Svedčí o tom aj ich najnovší neúspech, na ktorý upozornil Bloomberg.

Z vyhlásenia amerického Ministerstva obrany vyplýva, že aj druhý test strely tohto typu skončil zlyhaním. K dispozícii však zatiaľ bohužiaľ nie je príliš veľa podrobností.

Rusko a Čína bodujú
Pripomeňme, že v októbri 2021 prototyp hypersonickej strely známej ako „Conventional Prompt Strike“ ani nedokázal vzlietnuť z odpaľovacej rampy. Len niekoľko dní predtým pritom podobnú zbraň úspešne otestovala Čína.

Prvenstvo v tejto oblasti však patrí Rusku. To sa v roku 2019 stalo prvou krajinou, ktorá úspešne realizovala vypustenie rakety novej generácie, údajne schopnej letieť až 27-krát rýchlejšie ako zvuk a vyhýbať sa všetkým obranným systémom, ktoré sa ju pokúsia zneškodniť.

USA sa doteraz podarilo odpáliť iba tzv. Hypersonic Air-breathing Weapon Concept vyrobený agentúrou DARPA. Ten však podľa dostupných informácií zďaleka nedokáže dosiahnuť takú rýchlosť.

Titulné ilustračné foto: PIXNIO Jiří Černý

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *