20. mája 2024

EÚ sa chystá po hmyze schváliť ako novú potravinu…Hádajte čo

0

Možno ste už počuli o tom, že najdrahšia káva je z výkalov cibetky, ktorá – kŕmené kávou – vylučuje zrná, ktoré už prešli jej tráviacim traktom. Z výkalov sa potom extrahuje káva, ktorá je zároveň tou najdrahšou na svete.

Avšak o týchto výkaloch v prípade nového počinu EÚ nehovoríme. Ide o výkaly zvieracie, ktoré by naopak mali byť lacnou zložkou rôznych potravín.

Tak ako sa zbierajú napríklad sliepky či netopierie guáno na výrobu hnojiva, teraz tieto príslušne upravené exkrementy nájdete aj v niektorých pokrmoch. Pokiaľ je vtáčí trus výživný pre rastliny, mal by vraj byť výživný aj pre ľudí.

Napokon, hmyz, ktorý nám teraz ponúka EÚ už v mnohých rôznych potravinách, bol doteraz výživou najmä pre niektoré vtáctvo. Teraz sa naň teda máme v záujme záchrany planéty preorientovať tiež.

Zoznam schválených nových potravín Európskej komisie bude v máji rozšírený, uvádza sa na stránkach Európskej komisie. Okrem iného budú ako zložka potravín schválené výkaly niektorých zvierat.

V prvom kroku je schválený vtáčí trus z menšieho vybraného počtu druhov vtákov.

Trus bude klasifikovaný ako „bezpečná potravina“ za predpokladu, že bol podľa rozhodnutia Komisie pred použitím v potravinárskych výrobkoch zahriať na najmenej 145 stupňov, čím sa zamedzí prípadnému šíreniu patogénov, vrátane vtáčej chrípky.

Komisia dúfa, že týmto rozhodnutím prispeje k ekologickejšiemu a udržateľnejšiemu potravinárskemu priemyslu.

Vtáčí trus a časom aj výkaly rôznych ďalších zvierat sa dostanú do potravinového reťazca a do istej miery tak môže byť skrátená príliš dlhá uhlíková stopa, ktorú zanechávajú ako chovy hydiny, tak aj chovy okrasného vtáctva.

Vedci pracujúci pre riaditeľstvo Európskej komisie pre záležitosti potravín vykonali prísne testovanie, aby sa uistili, že nové prísady sú bezpečné pre konzumáciu.

K testovaniu sa prihlásila aj eurosúdružka Ursula von Lejno, ktorá si chuť nových výrobkov nebývalo pochvaľovala. Sú vraj nielen chutné, ale aj úplne bezpečné, udržateľné a dopomôžu rýchlejšie dosiahnuť klimatickú neutralitu EÚ.

Testy vedené samotnou šéfkou EK teda ukázali, že trus niektorých vtákov je nielen bezpečný, ale môže tiež zlepšiť chuť a štruktúru širokej škály pokrmov.

Výrobcovia potravín po celej Európe sa teraz pripravujú na uvedenie radu nových produktov s vtáčím trusom do predaja. Trus sa môže skrývať v mnohých rôznych pokrmoch – od pečiva cez cestoviny, pizzu, slané aj sladké pochutiny až po nápoje.

Existujú dokonca plány na použitie trusu ako prírodného zosilňovača chuti v mnohých populárnych potravinách a nápojoch.

Obsah trusu by mal byť deklarovaný na obale, kde môže byť uvedený latinským názvom daného druhu, ktorý exkrement vyprodukoval… Slovanka

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *