20. mája 2024

Bruselská sebranka dnes a denne ukazuje svoju nesmiernu idióciu. Ďalšie hlasovanie, ktoré prebehlo tento týždeň, de fakto zakázalo vykurovanie, ktoré donedávna odporúčalo ako údajne „šetrné ku klíme.“

0

Jenže právě nové rozhodnutí by tepelná čerpadla náhle zakázalo. A to v době, kdy si je kvůli doporučení EU pořídily miliony občanů z celé EU v domnění, že tím naplňují regule EU a vyhnou se tak případné sankci.

Pokud tedy EU zakazuje vytápění na tuhá paliva i plyn a nyní sem podle nových regulí spadnou i tepelná čerpadla, měli by ti magoři také uvést, čím topit můžeme…

Ve jménu všudypřítomného klimatického šílenství EU udeřila znovu: Ve čtvrtek Evropský parlament schválil návrh svého výboru pro životní prostředí na snížení fluorovaných skleníkových plynů (F-plynů) ještě více, než bylo plánováno. V důsledku toho jsou nyní tepelná čerpadla ohrožena zákazem, i když mají být alternativou k vytápění ropou a plynem…

V rámci takzvaných cílů EU v oblasti ochrany klimatu mají být celoevropské emise F-plynů důležitých pro klima sníženy o 70 procent do roku 2030 ve srovnání s rokem 1990. To by znamenalo zákaz stacionárních chladicích systémů s F-plyny od roku 2025.

Co bruselští klimatičtí šílenci zjevně nevzali v úvahu nebo prostě ignorovali, je skutečnost, že F-plyny jsou také obsaženy v těchto systémech tepelných čerpadel, které jsou na druhé straně také nabízeny jako údajně nepostradatelná součást záchrany klimatu v průběhu povinné renovace domů s neutrálními emisemi CO2.

Několik sdružení neúspěšně poukazovalo na to, že další snižování F-plynů, které by omezilo dostupnost nebo výběr chladiv v dohledné budoucnosti, by výrazně zpomalilo tempo výměny zdrojů tepla a s tím spojený další růst trhu se systémy tepelných čerpadel.

Zákaz F-pohonných plynů by byl v rozporu s jiným usnesením EU, ve kterém se hovoří, že:

„….Je třeba s naléhavostí urychlit zavádění tepelných čerpadel, a to jak s ohledem na klimatické a energetické cíle EU do roku 2030, tak s ohledem na nedávný geopolitický vývoj.

EU proto byla nyní vyzvána k tomu, aby byly návrhy odpovídajícím způsobem upraveny, zejména proto, že stávající pravidla by dostatečně ztížila instalaci  50 milionů tepelných čerpadel, která jsou v EU potřebná k dosažení stanoveného cíle ochrany klimatu do roku 2030.

Modely také ukazují, že emise skleníkových plynů z F-plynů v systémech tepelných čerpadel jsou velmi nízké.

Na jedné straně EU sabotuje to, co požaduje, na druhé straně se neustále ohání udržitelností. V každém případě levné alternativy jsou v současné době v nedohlednu. Evropská komise a Rada nyní budou muset vypracovat kompromis.

Tato bezhlavá a nevyzpytatelná politika prohibice znovu ukazuje naprostou svévoli a bezmyšlenkovitost údajné záchrany klimatu: Nejprve jsou občané nuceni modernizovat topné systémy přechodem na tepelná čerpadla, a pak přijdou regule, které znesnadní již jejich výrobu.

Nakonec nejspíš dojde EU k jedinému závěru: Nejlepší je netopit vůbec, ale mrznout pro záchranu klimatu…..

ZDROJ

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *