20. mája 2024

Slovo mier je dnes už takmer sprostým slovom, povedal Klaus

0

Nielen o mieri, ale aj o príčinách súčasnej energetickej krízy sa rozhovoril bývalý prezident Václav Klaus. A ohľadom sankcií uvalených potom vyhlásil, že zásadným spôsobom ruskú ekonomiku napriek očakávaniam nepoškodili.

„Aktuálnu šialenú a zbytočnú energetickú krízu zavinila zelená politika,“ zdôraznil v stredajšej debate Do kríža slovenskej verejnoprávnej televízie RTVS 2 bývalý český prezident Václav Klaus a odmietol, že by sa energetická kríza objavila až s vypuknutím ruskej agresie na Ukrajine. Ku konfliktu podľa neho nezaznieva, že ide „de facto o vojnu Západu, a najmä Spojených štátov, s Ruskom“.

Ukrajina je vraj toho všetkého akurát obetí a podľa Klausa tak nemožno čakať, že by k mieru viedlo rokovanie Zelenského s Putinom. Česko so Slovenskom sa podľa neho má pripraviť na pád životnej úrovne. „Je to naša vina,“ zaznelo. Exprezident ukázal smerom k vláde.

Zatiaľ čo v Česku vo februári cenová hladina medziročne vzrástla o 16,7 %, na Slovensku o 15,5 % a vysoká inflácia tak značne trápi obe krajiny bývalého Československa. Niekdajší český prezident upozornil, že sa aktuálna situácia s vysokou infláciou vymyká všetkému, na čo boli v uplynulých desaťročných oba štáty zvyknuté.

„My máme inflácie, ktoré sme na našom území Česko-Slovenska nemali už sto rokov. Od začiatku prvej svetovej vojny to je niečo úplne neznáme a myslím, že strašne podceňovaného,“ začal a kritizoval českú vládu, ktorá sa podľa neho tvári, že jej to nevadí.

„Ono to vládam väčšinou nikdy nevadí. Najväčším dlžníkom sú vlády, tak im väčšinou tá inflácia vyhovuje,“ podotkol Klaus s tým, že sa teraz k vysokej inflácii nakopilo hneď viacero problémov, medzi ktorými je napríklad energetická kríza a bude tak zložité sa z toho dostať von.

Zhrnul, že zatiaľ čo menová politika „zabrzdila“ za bývalého guvernéra Českej národnej banky (ČNB) Jiřího Rusnoka u nás ako jedna z prvých v celej Európe, fiškálna rozpočtová politika „nezabrzdila do dnešného dňa“ a podobná má byť podľa Klausa aj situácia u našich východných susedov.

„Je to výzva na to, aby inflácia bežala ďalej. Neodvažujem sa hodnotiť slovenskú vládu, ale tá česká robí evidentne proinflačnú, nie protiinflačnú, politiku,“ zaznelo z ústa exprezidenta v slovenskej verejnoprávnej televízii. Zdôraznil tiež, že ani energetická kríza nespadla z neba.

„Tú urobili ľudia. A urobili to svojou absurdnou, nezmyselnou, šialenou zelenou politikou a Green Dealom Európskej únie,“ povedal bývalý prezident Klaus a odmietol, že by bola energetická kríza až záležitosťou po ruskom napadnutí Ukrajiny. Klaus potom spomenul ešte jeden zásadný problém.

„Keď sme my, ekonómovia za komunizmu nemohli prežiť, čo sa vtedy dialo za nezmysly, tak sme hovorili, že politika predbieha ekonomiku. Politika robí riešenie bez toho, aby brala do úvahy ekonomické možnosti, dôsledky, následky. To bola definícia komunizmu. Mysleli sme, že keď sa uskutočnil 17. november, tak tieto nezmysly zmiznú, ale znovu sme sa dostali do fázy, keď politika predbieha ekonomiku,“ varoval Klaus a povedal pár slov k ruskej rope. Česko sa bez nej podľa jeho vyjadrenia zaobíde, hoci to nebude bez obetí.

„Možné to je, ale za akú cenu a za aké náklady. Samozrejme, že môžeme doviezť ropu z celého sveta, ale bude to stáť neskonale viac, než to stojí dnes. Ceny poletí hore, nebude udržateľná životná úroveň väčšiny ľudí, dôjde k prudkému poklesu ekonomiky, ale možné to určite je. A už sa to v dejinách zaiste stalo. Nebudeme prví v dejinách, keď to urobíme,“ uviedol bývalý prezident, podľa ktorého je teraz otázkou to, či to bude rozumné.

Sankcie uvalené na Rusko podľa Klausa zásadným spôsobom ruskú ekonomiku napriek očakávaniam nepoškodili.

„Tudy cesta asi nevedie cez tie sankcie. Myslím, že my tú vojnu skrze nich obchádzame,“ povedal na to s tým, že namiesto sankcií by bolo vraj vhodnejšie urobiť kroky vedúce ku koncu vojny na Ukrajine.

„Myslím, že je na čase urobiť niečo zásadné s tou vojnou. Slovo mier je už dnes takmer sprostým slovom, ktoré sa nemá používať, pretože to znamená, že sa implicitne fandí jednej strane. Rokovania musia začať, a ak nie je šanca niečo zásadné dojednať, a to možno nie je, tak predstupňom výsledných dojednaní vo vojnách býva nejaké zastavenie vojny na bojisku a nejaké prímerie, ktoré by odsunulo tie veci. A ak sa to v našich zemepisných šírkach nesmie vysloviť, tak myslím, že robíme veľmi nerozumné veci,“ vyhlásil exprezident Klaus.

Posteskol si však, že keďže politici chcú predovšetkým vydržať do budúcich parlamentných volieb, tak chcú dané nepopulárne témy otvárať. A to je podľa neho cesta do záhuby celého západného sveta.

Záverom potom podotkol, že by sa Česko so Slovenskom malo dať do riešenia vlastných problémov a odlíšiť zahranično-politickú dimenziu.

„Venujme sa sami sebe. Venujme sa tomu, čo robíme zle. Čo robia naše krajiny zle. To, že sme si my u nás rozpútali infláciu, to je naša vina. Inflácia sa nedá zbaviť bez následnej recesie, čiže bez pádu životnej úrovne. Takže hľadajme chybu pri sebe a hľadajme, čo my môžeme urobiť. My nezmeníme politiku v Nemecku ani vo Francúzsku ani kdekoľvek inde v EÚ, aj keď si to niektorí naši politici stále nahovárajú,“ povedal Klaus a dúfal, že sa opäť spoja všetky krajiny Visegrádskej štvorky a nájdu opäť cestu k spoločnej spolupráci.

Václav Klaus

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *