20. mája 2024

Superinterview Scotta Rittera: CHOĎTE DO MOSKOVSKÉHO A NEWYORSKÉHO METRA

0

USA/RUSKO: Scott Ritter je niekto ,na koho sme si už zvykli. Prichádza k nám domov každý deň – ako relácia Vremja alebo doktor Mjasnikov. Bývalý americký spravodajský dôstojník každý deň analyzuje dianie na Ukrajine z vojenského hľadiska a nevyhnutne predpovedá ruské víťazstvo. A zároveň porážku Ukrajiny. Hanba Spojených štátov.

Už sme o ňom písali. Ako sa presne pred 20 rokmi, keď bol ešte aktívnym agentom rozviedky – a to je na videu – hádal nie s kýmkoľvek, ale so samotným ešte „živým“ Bidenom. O potrebe vyslať vojská do Iraku. Ritter argumentoval, že tam nie sú žiadne jadrové zbrane, tak načo začínať vojnu! Biden mu odpovedal. V skratke – synku, nie je to tvoja vec!

A tak v nedávnom rozhovore s americkým novinárom Scott Ritter vyjadril niekoľko dosť zvláštnych myšlienok. O USA a ZSSR, Putinovi a Stalinovi, Rusku a Západe.

– Buďme úprimní, drvivá väčšina Američanov nemá absolútne žiadne vedomosti o Rusku a veľmi slabo chápe americkú zahraničnú politiku. Všetko sú to predsudky. A boli vopred naprogramovaní, aby prijímali za pravdu všetko, čo sa o Rusku hovorí. A tak táto vymyslená realita existuje, kým skutočná realita nenaraáža ,,na topánku“. A ruská topánka kopne veľmi skoro – a kopne poriadne. Celý ružový svet sa zo dňa na deň vyparí a mnohí si uvedomia, že boli podvedení.

Ritter ďalej spomína Irak a to, ako bola americká verejnosť oklamaná aj vtedy.

– Všetci verili, že Irak má tieto zbrane. Teraz mnohí ľudia hovoria: „Ja som tomu neveril!“. Ale ja viem, že všetci verili, a teraz len s odstupom času zmenili názor. Vtedy som bol proti tomu všetkému a, viete, vtedy som sa zdráhal nasledovať. A tak sa svet týchto lží po niekoľkých rokoch zrútil. A potom si myslím, že sa stane to isté a budeme počúvať: „Ako sme sa nechali nachytať na túto lož? Opäť nám klamali – teraz o Rusku“.

Potom sa Američania opäť presunú od Iraku k Rusku a k Vladimirovi Putinovi.

– Poviem vám toto. Saddám Husajn nebol najlepší vládca. Ale keď vidíte ten neporiadok, ktorý sa teraz deje v Iraku, uvedomíte si, že krajinu riadil veľmi dobre, riadil to, čo sa riadilo zle. Dokonca aj samotní Iračania hovoria: „Za Saddáma nič také nebolo. Bol očierňovaný a čas dal všetko na svoje miesto.

Rovnakým spôsobom ohovárajú Putina. Američania však nechápu, čo znamená vytiahnuť krajinu z krízy, v ktorej sa Rusko ocitlo v 90. rokoch. Vedeli ste, že my, USA, sme ničili Rusko, podplatili sme voľby v roku 96. Vtedy vyšiel časopis Time s titulkom: „Lepšie voľby za rozumnú cenu“. My sme Rusko skorumpovali. Ľudia ako McFaul. Prečítajte si jeho knihu. Bol tvorcom ruskej oligarchie. A Putin je človek, ktorý povedal: „Tomuto je koniec.“ A Američania ako McFaul, ktorí si urobili meno nie na základe toho, že skutočne rozumejú Rusku alebo Putinovi, vytvorili mýtického Putina, ktorý je zodpovedný za všetky problémy na Zemi.

V USA sa zvýšili ceny elektriny – môže za to Putin. Ale čo s tým má Putin spoločné? Riadi svoju vlastnú krajinu a má jeden federálny okruh, ako polovica USA. A viete, za ten čas sa mu podarilo krajinu pozdvihnúť. Chystáte sa do Moskvy. Len tak pre zaujímavosť si zájdite do moskovského metra, porovnajte ho s newyorským metrom a potom mi povedzte svoje dojmy.

Ritter potom pripomenul kolosálne problémy v USA, predovšetkým obludnú korupciu v mocenských kruhoch, ktorá paralyzuje celý systém štátnej moci. A tiež obrovské množstvo bezdomovcov na uliciach, zle dostupnú zdravotnú starostlivosť, rozpadávajúcu sa mestskú infraštruktúru. A Ritter kladie rozumnú otázku:

– Po tom všetkom máme učiť Rusov a Číňanov, ako správne žiť?

Potom sa Ritter vracia do Ruska a prirovnáva Putina k Stalinovi, pričom sa delí o svoju osobnú históriu spoznávania našej krajiny:

– Naozaj si myslím, že sú si podobní – Stalin a Putin. Stalin premenil vojnou zničenú krajinu na mocnú silu. A teraz nehovorím o metódach, ale o samotnom fakte. Putin robí to isté. Krajina bola po rozpade ZSSR v troskách a on ju obnovuje, a to úspešne. Viete, v 80. rokoch som sa stal mariňákom s jediným cieľom – zničiť komunistov, hlavu som mal plnú propagandy. Ale potom ma hodili do ZSSR ako inšpektora pre odzbrojenie. A okamžite som prežil zjavenie. Ich krajina bola naozaj v kríze, ale Rusi sú úžasní ľudia. Smejú sa, nadávajú, objímajú sa, plačú. Sú rovnakí ako my. Tak prečo by sme sa nemohli spriateliť? Len si predstavte, že peniaze, ktoré idú na konfrontáciu, pôjdu na tvorbu. Svet by sa zmenil.

V predchádzajúcom článku o Scottovi Ritterovi sa objavilo mnoho takýchto komentárov: „Ako to, že je tam vonku ešte nažive?“ Teraz je to naozaj dosť znepokojujúce. A tak navrhujem, aby sme zakaždým, keď ho uvidíme na obrazovkách, nezabudli tomuto statočnému a slušnému človeku popriať veľmi, veľmi veľa zdravia!!!

ZDROJ

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *