20. mája 2024

Jeden a pol tisíca ton ukrajinskej pšenice sa musí zničiť. Náklady ponesie firma Mlyn Kolárovo

0

Dočasne poverený minister pôdohospodárstva Samuel Vlčan vyzval všetkých spracovateľov obilia, aby boli obozretní pri nákupe poľnohospodárskych produktov z krajín mimo EÚ

Jeden a pol tisíca ton ukrajinskej pšenice, v ktorej sa potvrdil výskyt nadlimitného množstva rezídua pesticídu sa musí zničiť. Testy totiž potvrdili, že by bola nebezpečná pre zdravie ľudí. Náklady ponesie firma Mlyn Kolárovo, ktorá pšenicu nakúpila, informuje Denník E.

Dočasne poverený minister pôdohospodárstva Samuel Vlčan zároveň vyzval všetkých spracovateľov obilia, aby boli obozretní pri nákupe poľnohospodárskych produktov z krajín mimo EÚ, aj tých, ktoré sú legálne dovážané na územie SR. Takisto vyzval spracovateľov obilia, aby neriskovali svoju dobrú povesť.

„Odobrali sme vzorky naozaj veľkej šarže, až 1 500 ton ukrajinského obilia, ktoré bolo legálne dovezené na Slovensko. Ide o približne 65 plne naložených, veľkých kamiónov. V súlade s európskou legislatívou, po tom, čo sme v našich laboratóriách potvrdili výskyt nadlimitného množstva rezídua pesticídu, vykonali sme následne aj druhý krok – analýzu dopadu na zdravie,“ cituje S. Vlčana televízia Joj.

„Žiaľ, sa potvrdilo, že ide o nebezpečnú koncentráciu. Dnes už vieme, že ide o látku chlór-pyrifos, ktorá je v EÚ zakázaná,“ doplnil.

Dočasne poverený minister pôdohospodárstva S. Vlčan preto vydal súhlas na vydanie usmernenia ústredným riaditeľom Štátnej veterinárnej a potravinovej správy na zákaz spracovania a uvádzania akýchkoľvek produktov z tejto pšenice na slovenský trh.

„Od piatku budeme intenzívne vykonávať kontrolu všetkých vzoriek ukrajinskej pšenice na Slovensku a následne aj kontrolu akýchkoľvek produktov, ktoré boli vyrobené z ukrajinskej pšenice,“ priblížil S. Vlčan v TV Joj.

Chcem prispieť na chod stránky Jednotné nezávislé Slovensko

Upozornenie: Tento článok je výlučne názorom jeho autora. Články, príspevky a komentáre pod príspevkami sa nemusia zhodovať s postojmi portálu JNS.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *