20. mája 2024
[apvc_embed type=“customized“ border_size=“2″ border_radius=“5″ background_color=““ font_size=“14″ font_style=““ font_color=“0f9ff2″ counter_label=“Videlo“ today_cnt_label=“Today“ global_cnt_label=“Total“ border_color=“rgba(361242330.83)“ border_style=“solid“ padding=“5″ width=“200″ global=“false“ today=“false“ current=“true“ icon_position=““ widget_template=“None“ ]

Krehká nenápadná a liečivá rastlinka ktorú možno máte aj vy.Rastlinka do ovzdušia neustále vypúšťa malé množstvo silíc, čím priaznivo vplýva na dýchanie. Pri dotyku uvoľňuje intenzívnejšiu arómu pripomínajúc vôňu zmesi eukalyptu, mäty a medovky.

Takže je v prvom rade expert na dýchanie

  • uplatňuje sa najmä pri chrípke a nachladnutí
  • pri zápale prínosových dutín
  • uvoľňuje dýchacie cesty
  • uvoľní aj upchaté dutiny spôsobené alergiami
  • priaznivo pôsobí aj pri astme

Pri nádche alebo inom probléme s nosom – stláčaním listu medzi prstami sa pusti intenzívnejšie uvoľňovanie silice v podobe vône, túto vdychujte, pôsobí podobne ako nosový sprej. Výhodou je čisto prírodné zloženie.

Nakoľko sa jej darí aj v kvetináči, ako izbovej rastline, mali sme bohatú úrodu.

Má množstvo použití, od čaju, korenia ,repelentu, aj ako prvá pomoc pri poraneniach ( také naše aloe vera ). My sme si vybrali na tentokrát sirup vyrobený za studena.

Postup je úplne jednoduchý. Nastrihané listy opláchneme.

Nakrájame na drobno, aby sa nám uvoľnili silice.

A začneme vrstviť do pohára. Dáme vrstvu nádchovníka, nasleduje kryštálový cukor, môžeme pridať na plátky nakrájaný citrón, pomaranč, limetku, alebo citrónku. Postup opakujeme.

Necháme postáť na svetlom mieste, cca 20dní. Sirup následne scedíme. Môže sa použiť aj samostatne pri chorobe, ale aj ako sladidlo do čaju, príchuť do vody. My si ešte musíme na poslednú fázu počkať.

Chcem prispieť na chod stránky Jednotné nezávislé Slovensko

Upozornenie: Tento článok je výlučne názorom jeho autora. Články, príspevky a komentáre pod príspevkami sa nemusia zhodovať s postojmi portálu JNS.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *