20. mája 2024

Čína ostro reaguje na kroky Poľska: Prestaňte klamať a zasahovať do našich záležitostí!

0

ČÍNA/POĽSKO: Čína v piatok zareagovala na slová poľského premiéra Mateusza Morawieckeho, ktorými dal do súvislosti vojnu na Ukrajine a možný čínsky útok na Taiwan, a obvinila ho zo zasahovania do svojich vnútorných záležitostí. Správu priniesla tlačová agentúra Reuters.

Morawiecki poriadne prestrelil

Poľský premiér Morawiecki vo štvrtok v prejave pred expertnou skupinou Atlantická rada vo Washingtone povedal, že ak bude Ukrajina vo vojne s Ruskom porazená, Čína sa možno rozhodne krátko na to vpadnúť na Taiwan.

Čína reaguje

„Predstaviteľ poľskej vlády otvorene prirovnal záležitosti Taiwanu k Ukrajine. A vyslovil nepodložené tvrdenie, že ak Ukrajina vojnu prehrá, pevninská Čína na druhý deň zaútočí na Taiwan,“ uviedol hovorca čínskeho veľvyslanectva vo Varšave vo vyhlásení. A dodal:

„Každý pokus využiť ukrajinskú záležitosť ako zámienku na zavádzanie o vzťahu Číny s Taiwanom je politickou manipuláciou so skrytou motiváciou. A tiež nezmyselným šliapaním po princípe rešpektu voči národnej suverenite a územnej celistvosti. V neposlednom rade aj jasným zasahovaním do vnútorných záležitostí Číny.“

Poliakom vadí i Macron

Poľsku nevadí len Čína. poriadne v zuboch majú i francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona. Ten na návšteve v Číne vyhlásil, že „Európska únia by mala obmedziť svoju závislosť od Spojených štátov a stať sa „tretím pólom“ na svetovej scéne, popri Washingtone a Pekingu.“

Poľský prezident Andrzej Duda a premiér Morawiecki v posledných dňoch zdôraznili, že „spojenectvo s USA je základom pre európsku bezpečnosť. Obaja taktiež varovali pred „myšlienkou strategickej autonómie Európy.“

Potreba závislosti

Nuž, ako bezpečne je momentálne v Európe, a prečo by sme mali robiť všetko preto, aby sme prestali byť závislý od Ruska, a začali byť mietso toho vo všetkom závislý od Ameriky? Je Európe vôbec ešte na niečo projekt Európskej únie? Nebolo by Európanom lepšie, keby Európa prestala byť vazalom kohokoľvek a miesto toho bola silným hráčom?

ZDROJ

Chcem prispieť na chod stránky Jednotné nezávislé Slovensko

Upozornenie: Tento článok je výlučne názorom jeho autora. Články, príspevky a komentáre pod príspevkami sa nemusia zhodovať s postojmi portálu JNS.

Upozornenie: Tento článok je výlučne názorom jeho autora. Články, príspevky a komentáre pod príspevkami sa nemusia zhodovať s postojmi portálu JNS.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *