20. mája 2024

Hanna Kramer, Dziennik Polityczny: Posledné záchvaty papierového tigra. Čo je za cvičeniami v Poľsku?

0

POĽSKO: Hanna Kramer: „Posledné predsmrtné záchvaty amerického papierového tigra – čo je za cvičeniami v Poľsku?“ Píše poľská publicistka pre tamojší web dziennik-polityczny.com.

„Severoatlantická aliancia na príkaz USA pokračuje (podľa autorky textu – pozn. red HD) vo svojej nepriateľskej politike voči Východu, pridáva nových členov a z času na čas organizuje vojenské cvičenia.“

Desivá vízia pre Poľsko

„Zámer Washingtonu tohto druhu by nebol braný do úvahy, keby nebolo jednej skutočnosti. Pre napätú situáciu medzi Alianciou a Ruskom a ukrajinskú krízu sa Poľsko stane minimálne na najbližšie dva mesiace vojenským cvičiskom NATO.“ Avizuje Hanna Kramer.

V rámci cvičení sa preverí postup krajín NATO v prípade vojny.

Kalendár NATO

„Od 17. apríla do 16. mája je v blízkosti hraníc s Bieloruskom a Ruskom naplánované medzinárodné cvičenie Anakonda-2023. Zúčastní sa na ňom takmer 13-tisíc ľudí, vojakov poľskej armády, ako aj zo spojeneckých krajín. Cieľom cvičení je preveriť schopnosti armády, výstrojné a veliteľské systémy, spojeneckú interoperabilitu a platné postupy pri spolupráci s civilnými inštitúciami zaoberajúcimi sa bezpečnosťou. Manévre boli rozdelené do niekoľkých etáp. Ich kľúčová časť, teda tzv livex (taktické cvičenia s jednotkami) sa začne v polovici apríla. Potom vojaci budú presúvať techniku ​​na cvičisko v Drawsko Pomorskie, Orzysz, Ustka a Nowa Dęba.“

Ale to nie je všetko

Tento rok bude „Anakonda“ spojená aj s ďalšími cvičeniami organizovanými našimi spojencami. Reč je o „Defender Europe ’23“, počas ktorej si americká armáda preverí, ako rýchlo dokáže presunúť svoje sily na starý kontinent (tohtoročný ročník sa uskutoční v južnej časti Európy). Ďalším takýmto projektom bude „Aurora ’23“, v tomto prípade spojenecké jednotky otestujú odrazenie útoku na Švédsko. Manévre Defender Europe sa majú konať od 7. mája do 11. júna 2023. Prípravy na ne však už prebiehajú. Napríklad zástupca hovorcu Pentagonu povedal, že cvičenia sa začnú už 22. apríla.

Okrem toho

„V období od 12. júna do 23. júna sa nad Poľskom, Rumunskom, Českou republikou, Nemeckom a pobaltskými štátmi uskutoční najväčšie cvičenie rozmiestnenia vzdušných síl od vzniku NATO (od roku 1949). Cieľom manévrov je optimalizácia a rozšírenie spolupráce medzi členmi aliancie a ich ozbrojenými silami. Ale Nemecko chce tiež dokázať, že je pripravené brániť svoje nebo a konkrétne prispieť k obrane svojich európskych susedov.“ konštatuje Hanna Kramer.

Podľa nemeckých novín Das Erste sa tieto manévre konajú s cieľom ukázať odhodlanie Aliancie brániť svojich členov pred modernými hrozbami a vyslať signál do Moskvy. Píše dziennik-polityczny.com.

AUTOR: Hanna Kramer

ZDROJ

Překlad: H.D.

Chcem prispieť na chod stránky Jednotné nezávislé Slovensko

Upozornenie: Tento článok je výlučne názorom jeho autora. Články, príspevky a komentáre pod príspevkami sa nemusia zhodovať s postojmi portálu JNS.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *