20. mája 2024

Celé Video.Vesmírna raketa Starship spoločnosti SpaceX miliardára Elona Muska, ktorá vo štvrtok odštartovala na svoj prvý skúšobný let z kozmodrómu v Boca Chica v americkom Texase, po niekoľkých minútach vybuchla. Informuje Reuters

0

Dvojstupňová raketová loď, ktorá je s výškou 394 stôp (120 m) vyššia ako Socha slobody. SPoločnosť SpaceX dúfala, že to bude prinajlepšom 90-minútový debutový let do vesmíru.

Priamy prenos zo štartu na webe spoločnosti SpaceX zachytil raketovú loď, ako stúpa zo štartovacej veže na oblohu a ako motory raptor Super Heavy ožívajú v záplave plameňov a mračnách výfukových plynov a vodnej pary.

Po necelých štyroch minútach letu sa však horný stupeň Starshipu neoddelil od dolného stupňa tak, ako to bolo naplánované. Niektoré motory  vypadli, na čo raketa stratila rýchlosť a viackrát sa pretočila. Krátko po štarte sa raketa sama zničila z bezpečnostných dôvodov.

“Keďže skúšobný let nebol príliš vzrušujúci, prebehla rýchla neplánovaná demontáž Starshipu pred jeho plánovaným odpojením (od prvostupňovej rakety),” napísala na Twitteri spoločnosť SpaceX.

Napriek tomu predstavitelia spoločnosti SpaceX v internetovom vysielaní neskrývali nadšenie nad tým, že sa im podarilo dostať plne integrovanú raketu Starship a nosnú raketu zo zeme na čistý štart, a krátku epizódu označili za úspešný skúšobný let.

Starship je najväčšou a najsilnejšou raketou, aká bola kedy postavená. Systém je určený nielen pre lety na obežnú dráhu Zeme, ale aj pre lety ľudí na Mesiac či Mars.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *