20. mája 2024

NOVÁ ROZVOJOVÁ BANKA BRICS POTÁPA AMERICKÝ DOLÁR PONÚKANÍM PÔŽIČIEK V NÁRODNÝCH MENÁCH

0

Nová rozvojová banka (NDB) založená päťčlennou skupinou štátov BRICS začala ponúkať pôžičky v miestnych menách ako súčasť svojho úsilia zbaviť sa používania amerického dolára vo svetovom obchode.

Prezidentka NDB Dilma Rousseffová tento krok potvrdila a dodala, že finančná inštitúcia plánuje poskytnúť 30 percent pôžičiek v miestnych menách členských krajín.

NDB bola založená už v roku 2014 skupinou BRICS – Brazíliou, Ruskom, Indiou, Čínou a Južnou Afrikou – ako konkurenta Svetovej banke ovládanej USA. Rousseffová, ktorá zastávala funkciu prezidentky Brazílie od roku 2011 do roku 2016, prevzala vedenie NDB v marci 2023.

„Je potrebné nájsť spôsoby, ako sa vyhnúť devízovým rizikám a iným problémom, ako je závislosť na jednej mene, ktorú dnes predstavuje americký dolár,“ povedala 14. apríla 2023 počas rozhovoru pre čínske médium CGTN.

„Dobrou správou je, že vidíme veľa krajín, ktoré sa rozhodli obchodovať pomocou svojich vlastných mien. Čína a Brazília sa napríklad dohodli na vzájomnom obchode v čínskom juane a brazílskom reale.“

Rousseffová zdôraznila, že NDB sa vo svojej stratégii zaviazala k tejto transformácii smerom k miestnym menám. V súlade s tým musí banka požičiavať až 30% v miestnych menách. Pre CGTN ďalej povedala, že 30% úverovej knihy NDB bude financovaných v menách členských krajín BRICS.

„Je mimoriadne dôležité, aby sme pomáhali našim členským krajinám vyhnúť sa kurzovým rizikám a nedostatku financií, ktoré bránia dlhodobým investíciám,“ povedala Rousseffová.

V súčasnosti úradujúci brazílsky prezident Luiz Inacio Lula da Silva navštívil ústredie NDB vo východočínskom meste Šanghaj, aby sa zúčastnil na slávnostnej prísahe Rousseffovej. Lula bol prvou hlavou štátu, ktorá navštívila sídlo inštitúcie.

Rousseffová nahradila Lulu po tom, čo v rokoch 2003 až 2010 pôsobil v dvoch prezidentských obdobiach.

Brazílsky líder počas svojej cesty do Číny spochybnil dominanciu amerického dolára. Zdôraznil, že cieľom NDB je vytvoriť „svet s menšou chudobou, menšou nerovnosťou a väčšou udržateľnosťou“ a vyzval banku, aby zohrávala „vedúcu úlohu pri dosahovaní lepšieho sveta bez chudoby a hladu“.

Rousseffová: Svet potrebuje „protikrízový mechanizmus“

„Svet je teraz pod hrozbou vysokej inflácie a reštriktívnej menovej politiky, najmä vo vyspelých krajinách,“ odpovedala Rousseffová na otázku o výzvach, ktorým čelia štáty BRICS a banka NDB.

„Takáto menová politika znamená vyššie úrokové sadzby, a teda vyššiu pravdepodobnosť zníženia hospodárskeho rastu a recesie,“ poznamenala.

„Toto predstavuje dôležitú otázku pre skupinu BRICS. Potrebujeme mechanizmus – takzvaný protikrízový mechanizmus – ktorý musí byť proticyklický a musí podporovať stabilizáciu.“

Juhoafrická ministerka zahraničných vecí Naledi Pandorová vlani v januári povedala, že skupina BRICS plánuje „vyvinúť spravodlivejší systém menovej výmeny“ s cieľom oslabiť „dominanciu dolára“.

„Súčasné systémy majú tendenciu privilegovať veľmi bohaté krajiny. Tiež majú tendenciu byť skutočnou výzvou pre krajiny, ako sme my, čo musíme vykonávať platby v dolároch, ktoré nás stoja oveľa viac po prepočítaní na domáce meny,“ vysvetlila.

„Takže si myslím, že treba vyvinúť spravodlivejší systém. Je to niečo, o čom diskutujeme s ministrami BRICS v rozhovoroch o hospodárstve.“

Vzniká nová „protizápadná“ aliancia sveta

Okrem piatich zakladajúcich krajín BRICS uvádza banka NDB ako ďalších svojich členov aj Bangladéš, Egypt a Spojené arabské emiráty (SAE). V procese vstupu do banky je aj Uruguaj a záujem prejavilo aj mnoho ďalších krajín.

Argentína, Irán a Alžírsko formálne tiež požiadali o vstup do rozšírenej skupiny BRICS+.

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov potvrdil aj ďalšie krajiny, ktoré prejavili záujem pripojiť sa. Patria medzi ne Egypt, Turecko, Saudská Arábia, Spojené arabské emiráty, Indonézia, Argentína, Mexiko a „niekoľko afrických národov“.

(Súvisiace: Argentína a Irán žiadajú o vstup do skupiny rozvíjajúcich sa ekonomík BRICS.)

Záver

Na stránke DollarDemise.com (úpadok dolára) nájdete viac príbehov o krajinách, ktoré prestali obchodovať s dolárom.

Pozrite si v nasledovnom videu (v angličtine), ako ministerka zahraničných vecí Juhoafrickej republiky Naledi Pandorová rozpráva o krajinách, ktoré sa chcú pripojiť k skupine BRICS+:

AUTOR: Ramon Tomey

ZDROJ



Upozornenie: Tento článok je výlučne názorom jeho autora. Články, príspevky a komentáre pod príspevkami sa nemusia zhodovať s postojmi portálu JNS.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *