20. mája 2024

Svobodná sociální síť Nostr znemožňuje omezení svobody slova

0

Nová služba Nostr slibuje nahradit snadno cenzurovatelné sociální sítě, jako je Twitter nebo Facebook, ale také třeba emailovou komunikaci nebo messengerové aplikace typu Telegram.

Nostr (Notes and Other Stuff Transmitted by Relays) je otevřený komunikační protokol odolný vůči cenzuře. Jméno Nostr je současně odvozeninou od latinského slova „noster“, které znamená „náš“.

Nostr podporují Edward Snowden a Jack Dorsey

Popularita Nostru prudce vzrostla poté, co se bývalý generální ředitel a spoluzakladatel Twitteru Jack Dorsey pro tento projekt nadchnul a věnoval tvůrcům na financování vývoje přibližně 245 000 dolarů v bitcoinech (v té době 14 BTC). Hlavním tvůrcem Nostru je společnost Fiatjaf vývojáře Williama Casarina.

Whistleblower Edward Snowden o Nostru prohlásil, že má potenciál do budoucnosti bez cenzury.

„Problém je, že většina velkých států tlačí na korporace, aby omezovaly projev. Řešením je odebrat možnost omezovat projev z rukou korporací. Přesunutím obsahové vrstvy internetu na neutrální protokol bez vlastníka nikdo nebude moci mazat věci, které sdílíte. Nikdo nemůže zničit věci, které vytvoříte. Mám pocit, že se dívám do budoucnosti.“

Aplikace, které běží na protokolu Nostr

William Casarin je současně autorem aplikace Damus, která běží právě na decentralizovaném protokolu Nostr. Bez klientské aplikace není možné protokol Nostr používat. Kromě iOS aplikace Damus je možné se k Nostru připojit také pomocí aplikací Iris.to nebo pomocí pohodlné aplikace českých vývojářů nazvané Plebstr. Aplikací běžících na protokolu Nostr je ale celá řada.

Jak začít používat Nostr

Vývojáři českého Plebstru také vytvořili video tutoriál, jak začít Nostr skrze jejich aplikaci používat. Uživatel si registrací do klientské aplikace vytvoří účet vygenerováním dvojice klíčů – jednoho veřejného a jednoho soukromého. Veřejný klíč je „ID“ uživatele v protokolu Nostr, zatímco soukromý klíč je uživatelovo heslo. Vzhledem k tomu, jak Nostr funguje, není nutné se registrovat pomocí telefonního čísla, e-mailu nebo jména.

Vzhled i funkce klientských aplikací se podobají sociální síti Twitter. Lze sledovat uživatele, číst příspěvky na hlavní zdi, zasílat soukromé zprávy, ale také podporovat vybrané uživatele zasláním příspěvku v kryptoměně Bitcoin. To je umožněno prostřednictvím sítě Lightning Network. Navíc na rozdíl od Twitteru mohou příspěvky přesáhnout délku 280 znaků.

Vše pod kontrolou

Příslibem aplikací běžících na protokolu Nostr je otevřená sociální síť bez centrálního orgánu, který by rozhodoval o obsahu sítě nebo o tom, kdo síť smí používat, jako to dělají Facebook nebo Twitter. Místo toho „máte vše pod kontrolou“, sděluje domovská stránka aplikace Damus. Na protokolu Nostr neexistuje žádná platforma, která by „vás mohla zakázat nebo cenzurovat. Vy máte kontrolu nad svými daty“.

Jak to funguje na pozadí

Všechny zprávy či příspěvky, které uživatel odešle, jsou automaticky podepsány soukromým klíčem uživatele. Zprávy zasílané nikoli na zeď příspěvků, ale konkrétnímu uživateli, jsou šifrovány veřejným klíčem cílového uživatele, což zajistí, že zprávu může dešifrovat pouze příjemce.

Tato dynamika je podobná bitcoinu. Transakce Bitcoin zajišťuje, rovněž prostřednictvím asymetrického šifrování, že pouze oprávněný příjemce může „dešifrovat“ přijaté prostředky. End-to-end šifrování zpráv je právě něco, co například Twitter nemá. Absence tohoto šifrování a možnost cenzury proto způsobila odliv některých uživatelů na otevřený protokol Nostr.

Hlavní konkurenční výhoda Nostru

Návrh nařízení Evropské komise z června 2021 cílí na propojení tzv. evropské digitální peněženky s možností přihlásit se na sociální sítě. To v praxi znamená, že všichni občané, kteří budou používat digitální peněženku pro uchovávání digitální měny CBDC, by se měli v budoucnu přihlašovat na sociální sítě typu Facebook nebo Twitter pouze prostřednictvím této aplikace.

Státy EU mají být v budoucnu povinny nabízet software nazvaný Evropská digitální identifikační peněženka (Wallet App), který by umožňoval online i offline identifikaci občanů a obyvatel a zároveň by umožňoval ověřovat atributy, jako je věk, řidičský průkaz, očkovací průkaz nebo studentský průkaz.

Návrh nařízení Evropské komise se snaží zajistit rozšíření této nové evropské peněženky s digitální identitou tím, že oslovuje velmi velké online platformy, jako jsou Facebook a Google, aby tuto evropskou peněženku podporovaly jako prostředek pro přihlašování ke svým službám.

V době celosvětového rozmachu digitální měny CBDC, kdy na vlastních digitálních měnách pracuje v současnosti více než sto zemí, je Nostr nadějí na svobodnou sociální síť bez tohoto omezení a současně nabízí alternativu k státním digitálním měnám centrálních bank, protože podporuje kryptoměnu.

ZDROJ



Upozornenie: Tento článok je výlučne názorom jeho autora. Články, príspevky a komentáre pod príspevkami sa nemusia zhodovať s postojmi portálu JNS.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *