20. mája 2024

Nemilo šokovaní sudcovia: Čo piekol predseda Súdnej rady v SIS?

0
Kritizované správanie predsedu Súdnej rady SR z pohľadu nedodržiavania ústavných princípov

Kritizované správanie predsedu Súdnej rady SR z pohľadu nedodržiavania ústavných princípov

Čo piekol predseda Súdnej rady v SIS?

SLOVENSKO: Článok o cigarovom klube v SIS, ktorý mal navštevovať ešte ako advokát špeciálny prokurátor Daniel Lipšic, ale aj predseda Súdnej rady SR Ján Mazák, totálne prekvapil viacerých sudcov. Žiadajú vysvetlenie od Jána Mazáka.

Pred pár dňami sme zverejnili v PLUS 7 DNÍ text o tom, že špeciálny prokurátor Daniel Lipšic sa s dešpektom vyjadruje o cigarovom klube v tajnej službe, ale pritom tam sám posedával. Lipšic to potvrdil s tým, že ho zavolali ešte v roku 2020, aby s ním vedenie tajnej služby riešilo právne zastupovanie obvineného vtedajšieho námestníka SIS Borisa Beňu a z nejakého záhadného dôvodu exfunkcionára NAKA Bernarda Slobodníka.

My sme však mali informáciu, že tam bol napríklad aj Ján Mazák, predseda Súdnej rady SR. A on ju potvrdil. Raz tam bol dokonca aj s podpredsedom Súdnej rady, uviedol. „Stretnutia boli výlučne z dôvodu, že po rozšírení kompetencií súdnej rady pri preverovaní sudcovskej spôsobilosti sme povinní vyžadovať informácie od SIS, čo aj robíme. Boli sme si ujasniť, ako vyžadovať informácie a ako s nimi nakladať o kandidátoch na sudcov tak, aby sme neporušovali žiaden zákon,“ objasnil nám Mazák svoje návštevy.

A to naštartovalo sudcov, ktorí listami žiadali svojich zástupcov v Súdnej rade o podrobnosti z citlivého stretnutia. Lenže oni o tom nič nevedeli. A tak tento týždeň na zasadnutí Súdnej rady okrem iného viacerí členovia rady doslova grilovali Jána Mazáka, aby povedal viac. Navrhovateľkami tohto bodu programu boli tri členky Súdnej rady Dana Jelinková Dzudzíková, Ayše Pružinec Eren a Marcela Kosová.

Sudcovia sa nedozvedeli ako sa pýtať

Ján Mazák nedokázal odpovedať na otázku, prečo neinformoval členov Súdnej rady o takomto stretnutí a hlavne ani o výsledkoch z neho. Považuje za normálne, ak ide na stretnutie bez toho, aby mu to schválili členovia Súdnej rady.  Mazákovi riadne “naložila” aj bratislavská sudkyňa Marcela Kosová, ktorej sa nepozdával jeho argument návštevy.

“Pýtať sa niekoho v SIS ako sa ich máme pýtať? Akože… 18 právnikov v Súdnej rade sa má spýtať niekoho v SIS ako sa ich máme spýtať na informácie? No dobre…,” netajila svoje pochybnosti. A pokračovala: “Neviem, čo také prevratné sme sa z tej SIS dozvedeli… keď nás informoval niekto zo SIS ako sa máme pýtať, tak to nemá byť tajná informácia, to musíme vedieť,” skonštatovala.

Ján Mazák na otázku neodpovedal: “Ja som si to potreboval ujasniť. Mňa úplne prekvapuje, čo sa tu z toho robí…”

V SIS nie je ako na Kube

Bývalá prokurátorka Generálnej prokuratúry Eva Mišíková v diskusii zdôraznila, že v 90. rokoch aj vedenie prokuratúry konzultovalo vážne veci organizovaného zločinu s tajnou službou. Cigarový klub je podľa nej obyčajná malá miestnosť, v ktorej sa dá fajčiť a netreba si pod tým predstavovať nič veľkolepé.
“To nie je cigarový klub, kde sedia ako na Kube a chodia sa tam zabávať. … Je to jedna fajčiarska miestnosť vo veľkom komplexe,” objasňovala nezainteresovaným.

Nabudúce…

Jelínková Dudzíková trvá na vysvetlení čo sa Mazák v tajnej službe vlastne dozvedel. Ako uviedla, napríklad šesťsto členné Združenie sudcov Slovenska vedie František Mozner a “keď sa na niečom zúčastní, povie: tu som bol, to som povedal, toto sa prerokúvalo”. Zdôrazila, že sudcovia a verejnosť majú právo na nestranných sudcov, nie na sudcov na ktorých niekto zbiera informácie.
O cigarovom klube a Mazákovej návšteve v ňom sa bude opäť hovoriť na najbližšom zasadnutí Súdnej rady, odhlasovali jej členovia.

ZDROJ



Upozornenie: Tento článok je výlučne názorom jeho autora. Články, príspevky a komentáre pod príspevkami sa nemusia zhodovať s postojmi portálu JNS.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *