14. mája 2024

PRIGOŽIN: OFENZÍVA UKRAJINCOV ZAČALA, MAJÚ NEKONEČNE VEĽA VOJAKOV A MUNÍCIE! – AKTUÁLNE Z RUSKO-UKRAJINSKÉHO FRONTU – 4. Mája 2023

0

Peskov dnes pred novinármi tvrdil, že Washington Kyjevu podsúva, na aké ciele má útočiť. Ukrajina už v stredu akékoľvek zapojenie do stredajšieho incidentu odmietla. Podľa analytikov z amerického Inštitútu pre štúdium vojny nie je vylúčené, že ho zinscenovalo samotné Rusko.

Tabuľa s upozornením o zákaze používania dronov sa nachádza na prázdnom Červenom námestí v Moskve, kde prebieha nácvik vojenskej prehliadky pri príležitosti Dňa víťazstva.

V Arťomovsku sa vzdalo veľké množstvo ukrajinských vojakov

Na internete sa šíri informácia, že v Arťomovsku sa začala hromadne vzdávať ukrajinskí vojaci.

Telegram-kanál „Ukraina.ru“ informuje, že veľké množstvo ukrajinských vojakov z 93. brigády Ozbrojených síl Ukrajiny sa vzdalo ruským jednotkám.

Tieto informácie potvrdzuje aj vojnový korešpondent Timofej Jermakov. Zajatci sú podľa neho mobilizovaní. Vzdali sa dobrovoľne, čo im zachránilo život.

Zatiaľ neexistuje žiadne oficiálne potvrdenie týchto informácií. Podrobnosti sa upresňujú.

Čoskoro sa otvorí proti Rusku druhý front

Otvorenie druhého, južného frontu proti Rusku na afgansko-tadžickej hranici je len otázkou času.

Dnes, 3. mája, o tom informuje Telegram-kanál „Andrej Serenko“.

Ako píše autor, informoval o tom predstaviteľ „Afganského frontu slobody“ (AFF), hnutia ozbrojeného odporu, ktorého bojovníci vystupujú proti Talibanu.

Podľa predstaviteľa AFF prebiehajú v severovýchodných oblastiach Afganistanu aktívne prípravy na otvorenie druhého frontu proti Rusku, ktorého sa zúčastnia militanti z afganskej odnože ISIS a ďalší džihádisti.

„Čoskoro Rusko pocíti realitu tejto hrozby, ktorá sa prejaví v Tadžikistane a iných južných smeroch,“ uviedol hovorca AFF s odvolaním sa na zdroje zo spravodajskej služby „Afganského frontu slobody“.

Uvádza sa tiež, že 4. mája je v Khorogu (administratívne centrum autonómnej oblasti Gorno-Badachšán v Tadžikistane) naplánované usporiadanie výcvikových táborov pre osoby povinnej vojenskej služby vo veku od 18 do 55 rokov. Účelom je kontrola mobilnej rezervy.

Zdroje sa domnievajú, že cvičenia súvisia s očakávaním invázie na územie GBAO teroristických džihádistických skupín so sídlom v severnom Afganistane.

Hoci Ukrajina už chce prejsť do ofenzívy, bráni jej v tom husté jarné bahno

Intenzívne dažde zmenili krajinu v Záporoží na močiar a ukrajinské ozbrojené sily musia stiahnuť nemecké húfnice PzH 2000 z bojiska, píše NYT. Ukázalo sa, že nie sú vhodné na použitie v blatistých podmienkach. Elektronika týchto zbraní je citlivá na nečistoty a okrem toho sa neustále zasekávajú. Sovietske „Piony“ takéto problémy nemajú.

Ukrajinská armáda sa pripravuje na protiofenzívu a brečka je jednou z prekážok, ktoré napriek všetkej vynaliezavosti len ťažko prekonávajú. Vojaci 43. samostatnej delostreleckej brigády Ozbrojených síl Ukrajiny majú takmer všetko, čo potrebujú na spustenie dlho očakávanej jarnej protiofenzívy. Sú dobre oddýchnutí, majú dostatok munície a teraz majú aj niektoré pokročilé samohybné húfnice nemeckej výroby, ktoré nahradili staré sovietske delostrelectvo.

Zatiaľ sa však zo svojho miesta prakticky nepohnú. Nebrzdia ich Rusi, ale ďalší, nemenej húževnatý nepriateľ – viskózne čierne bahno, charakteristické pre strednú časť Ukrajiny.
„Kým sa počasie nezlepší, nebude žiadna protiofenzíva,” povedal poručík brigády menom Sergej. „Vozidlá uviaznu a čo budeme robiť, ak sa začne strieľať?” Jarné blato, hlboké a čierne, konzistenciou podobné zmesi cesta na sušienky a mokrého cementu, je jednou z prekážok, ktoré ukrajinská armáda napriek všetkej svojej vynaliezavosti ťažko prekonáva. Kvôli zaseknutým zbraniam kradne vojakom topánky z nôh. Kolesá a pásy sa točia v blate a zahrabávajú vojenskú techniku ​​ešte hlbšie do bažiny. Sergej sa rozhodol stiahnuť z bojiska všetky nové samohybné delá Panzerhaubitze 2000 prevedené do ozbrojených síl Ukrajiny. Obáva sa, že tieto 60-tonové húfnice nebudú schopné ustúpiť, ak sa dostanú pod paľbu. Minulý týždeň museli jednu z nich odtiahnuť, keď uviazla v blate. A minulý víkend museli vojaci na zadnom postavení útvaru v Záporožskej oblasti dlhodobo zoškrabávať zaschnutú hrubú vrstvu špiny z koľají a pancierovej ochrany.

Ukrajina je pod čoraz väčším tlakom, aby čo najskôr začala protiofenzívu a vyhla sa patovej situácii, ktorá by sa mohla ťahať do konca roku 2023 alebo neskôr. Neschopnosť dosiahnuť akýkoľvek pokrok na bojisku, ako napríklad získať späť stratené územie alebo spôsobiť značné škody ruským jednotkám, by mohlo podkopať morálku a znechutiť západných priaznivcov Kyjeva. Za najpravdepodobnejšiu oblasť pre ukrajinskú protiofenzívu sa považuje Záporožský región, ktorého polovicu okupujú ruské jednotky, s obrovskou poľnohospodárskou pôdou siahajúcou až k Azovskému moru. Ale zo všetkých premenných, ktoré musia velitelia zvážiť pred začatím útoku, môže byť počasie najviac nepredvídateľné.

Ukrajina počíta s tým, že horúčavy konca jari a leta vysušia zem a premenia ju na tvrdý povrch ideálny pre pohyb ťažkých tankov a delostrelectva, ktoré bude hrať ústrednú úlohu v protiofenzíve. Kedy sa to však stane, si môže každý domyslieť. Tento rok boli jarné dažde oveľa intenzívnejšie ako zvyčajne. Silné lejaky v Záporoží v posledných týždňoch zmenili bojisko na hustú a viskóznu močiaru.
„Tohtoročná jar je nezvyčajná,” povedal veliteľ 43. brigády s volacím znakom Kubík. „Také dažde sme ešte nemali.” Rovnako ako mnohí iní velitelia súhlasil s rozhovorom s novinármi pod podmienkou, že jeho meno nebude zverejnené.

Počas zimy dostala 43. brigáda ťažké tanky z Nemecka a Holandska. Po niekoľkých týždňoch výcviku v Nemecku strávila brigáda posledných niekoľko mesiacov prispôsobovaním sa pokročilému delostreleckému systému v regióne.
Nemecká húfnica Panzerhaubitze 2000 je v mnohých ohľadoch lepšia ako delostrelecký systém Pion sovietskej výroby, ktorý nahradila. Má veľa moderných technických excesov, ako je elektronický navádzací systém a automatické nakladanie. Vďaka tomu trvá vojakom vypálenie dávky nábojov z tejto zbrane polovicu času, než vypálenie jedného náboja zo starého systému.

Nemecké húfnice sú navyše bezpečnejšie. Vojaci sú vo vnútri pancierového modulu, ktorý podľa nich už odolal priamym zásahom mínometných granátov a nepriamej paľbe z viacerých diel. Pion, ktorý majú aj ruské jednotky, nemá pancier a vojaci musia jazdiť na vrchu, čo znamená, že zostávajú zraniteľní voči nepriateľským útokom. Rusko má k dispozícii modernizované verzie samohybných húfnic sovietskej výroby, aj keď ukrajinské sily tvrdia, že sa častejšie stretávali so staršími sovietskymi systémami, najmä so systémami viacnásobných odpaľovacích rakiet ako Grad a Uragan.

Ruské delostrelectvo tiež občas uviazne v bahne, ale vďaka svojim kovovým, pazúrovitým pásom, Pion funguje lepšie vo vlhkých a lepkavých pôdnych podmienkach. Podľa armády sú tanky, ktoré dostala ukrajinská jednotka, vybavené gumenými pásmi, ktoré sú vhodnejšie na rovné a tvrdé povrchy. V správnych podmienkach sú Panzer rýchle a obratné, umožňujú vojakom vystreliť niekoľko nábojov a potom sa stiahnuť skôr, ako ruská strana vystrelí späť. Veliteľ húfnice s volacím znakom “Boyčik” povedal, že “je medzi nimi rozdiel ako medzi Žiguli a Mercedesom.”

Ale nemecké húfnice sú veľmi jemné. Ich citlivá elektronika zlyhá pri vystavení vlhkosti alebo nečistotám. Vojaci si pri vstupe do vnútra musia obuť špeciálne čižmy alebo papuče, aby bolo všetko čisté, a každé vozidlo má svoj vlastný vysávač. V Nemecku sú podľa vojakov tieto húfnice uložené v špeciálnych garážach s ovládaním klimatizácie – také podmienky na ukrajinskom bojisku rozhodne nie sú. „húfnice Panzer majú naozaj radi čistotu,“ povedal Nikolaj, jeden z mladých veliteľov delostrelectva. On a jeho muži strávili veľa času drhnutím hlinou zašpinenej hlavne svojej zbrane dlhou kovovou kefou ako kefa kominára. “Po vypálení dvoch plných kompletov nábojov musíte stráviť deň údržbou húfnice,” dodal.

Biely dom: USA nenabádajú Kyjev k útoku na Rusko

Washington uviedol, že Spojené štáty nenabádajú Ukrajinu k úderom na ruské územie, píše agentúra Reuters s odvolaním sa na koordinátora strategickej komunikácie Bieleho domu Johna Kirbyho.

Kyjev vyhlásil, že nemá v úmysle zaútočiť na Podnestersko

Ukrajina neplánuje zaútočiť na neuznané Podnestersko, ale drží vojakov v blízkosti svojich hraníc, povedal ukrajinský minister zahraničných vecí Dmitrij Kuleba pre moldavskú televíziu TV-8.

Zelenskyj vyzval na vytvorenie „tribunálu proti Rusku“ v Haagu

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj navrhol vytvorenie údajne nevyhnutného „medzinárodného tribunálu proti Rusku“ v Haagu.

Ozbrojené sily Ukrajiny hlásia od začiatku roka zvýšenie intenzity bojov v Artemivsku.

Intenzita bojov v Artemovsku teraz dosiahla svoj vrchol od začiatku roka, povedal Jurij Sirotjuk, granátomet 5. samostatného útočného pluku Ozbrojených síl Ukrajiny.

Borrell vyzval, aby nevyužil útok na Kremeľ na eskaláciu ukrajinského konfliktu

Útok bezpilotného lietadla na Kremeľ by sa nemal použiť na eskaláciu ukrajinského konfliktu, povedal šéf diplomacie EÚ Josep Borrell v Bruseli po príchode na stretnutie ministrov pre komunitný rozvoj.

Peskova sa pýtali na Medvedevove slová o „eliminácii kyjevských úradov“

Tlačový tajomník ruského vodcu Dmitrij Peskov ponechal bez komentára vyhlásenie podpredsedu Bezpečnostnej rady Ruska Dmitrija Medvedeva o potrebe „fyzickej likvidácie kyjevských úradov“ v súvislosti s teroristickým útokom bezpilotnými lietadlami nad Kremľom.

Peskov dostal otázku, odkiaľ boli vypustené drony, aby zaútočili na Kremeľ

Prezidentov hovorca Dmitrij Peskov momentálne nevedel odpovedať na otázku, odkiaľ presne boli vypustené drony, ktoré zaútočili na Kremeľ.

Západné médiá neverili účasti Ukrajiny na útokoch dronov na Kremeľ

Vladimir Putin môže použiť útok bezpilotného lietadla na Kremeľ ako zámienku na silnejšie útoky na územie Ukrajiny. Zapojenie Zelenského úradu do incidentu zároveň zostáva nejasné. Takto komentujú západné médiá incident s útokom dronu na Kremeľ.

Peskov hovoril o poškodenej kupole Katarínskej sály po útoku ukrajinských dronov

Poškodenie v dôsledku útoku bezpilotných lietadiel na Kremeľ získali dva medené plechy kupoly Katarínskej sály Senátneho paláca, uviedol tlačový tajomník prezidenta Dmitrij Peskov.

V Kyjeve dramaticky zmenili verziu dronového útoku na Kremeľ

Útok ukrajinských bezpilotných lietadiel na Kremeľ je „inscenácia“, povedal Michail Podoljak, poradca vedúceho kancelárie Volodymyra Zelenského, čím náhle nahradil predchádzajúce vyhlásenie o údajnej vine „miestneho odporu“.

Rogov: Tokmok sa stane hlavným smerom protiofenzívy Ozbrojených síl Ukrajiny

Nepriateľ rýchlo zvyšuje počet personálu a techniky v Záporožskom regióne. Je zrejmé, že tento smer sa stane hlavným. Je možné, že ozbrojené sily Ukrajiny sa pokúsia získať prístup do Azovského mora cez Tokmak, povedal pre noviny VZGLYAD Vladimir Rogov, predseda hnutia „Sme spolu s Ruskom“. Už skôr sa dozvedelo o akumulácii síl Ozbrojených síl Ukrajiny na frontovej línii v regióne Záporožie.

Podozrivý z prípravy teroristických útokov na Kryme žil v Jalte s manželkou a dcérou

Sergej Krivoshein, podozrivý z prípravy teroristických činov na Krymskom polostrove, žil v Jalte so svojou manželkou, dcérou a svokrou, uviedol mužov sused.

YouTube od začiatku roka odstránil viac ako 900 ruských kanálov

V prvých troch mesiacoch roku 2023 americké video na YouTube zatvorilo viac ako 900 ruských kanálov, ktorých autori podporili ruský postoj k vedeniu vojenskej špeciálnej operácie.

Paríž považoval útok ukrajinských bezpilotných lietadiel na Kremeľ za „čudný“

Paríž nevidí žiadne vysvetlenie pre útok ukrajinských bezpilotných lietadiel na Kremeľ a považuje tento incident za „čudný“, uviedla francúzska ministerka zahraničných vecí Catherine Colonna.

Veliteľ špeciálnych síl „Achmat“ hovoril o „strašných stratách“ Ozbrojených síl Ukrajiny v Belogorovke.

Viaceré mediálne správy o obkľúčení skupiny ruskej armády v regióne Belogorovka v LĽR nie sú pravdivé, ukrajinské jednotky utrpeli veľmi vážne straty a sú nútené denne presúvať sily z iných smerov, uviedol veliteľ Achmatu Apty Alaudinov. špeciálnych síl, zástupca veliteľa 2. armádneho zboru.

Onufrienko sa hádal s Prigožinom o začatí protiofenzívy Ozbrojených síl Ukrajiny.

Útok v plnom rozsahu znamená pohyb tisícok kolón, aktiváciu desiatok kilometrov frontu a začiatok intenzívneho ostreľovania. Zatiaľ sa zaoberáme len lokálnymi stretmi, povedal pre noviny VZGLYAD vojenský analytik Michail Onufrienko. Už skôr zakladateľ Wagner PMC Jevgenij Prigožin povedal, že Ozbrojené sily Ukrajiny už spustili protiofenzívu.

Čínski experti označili za cieľ útoku ukrajinských dronov na Kremeľ

Útok bezpilotného lietadla na Kremeľ bol pokusom Kyjeva narušiť blížiacu sa prehliadku Dňa víťazstva a podkopať dôveru Ruska vo víťazstvo, uviedli čínski analytici v článkoch pre miestne médiá.

Peking reagoval na útok dronom na Kremeľ

Osoby zapojené do ozbrojeného ukrajinského konfliktu by nemali vytvárať situácie, ktoré by mohli viesť k eskalácii, uviedla hovorkyňa čínskeho ministerstva zahraničných vecí Mao Ning.

Zacharova obvinila USA a NATO z konania Kyjeva

Zodpovednosť za situáciu na Ukrajine nesú Washington, Londýn a krajiny Severoatlantickej aliancie, ktoré v Kyjeve priviedli k moci „dobrodruhov a banditov“, uviedla hovorkyňa ministerstva zahraničia Maria Zacharová.

Zelenskyj prichádza do Holandska na stretnutie s premiérom

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj pricestoval vo štvrtok ráno do Holandska, kde sa plánuje stretnúť s predsedom vlády, ministrom zahraničia a obrany a navštíviť Medzinárodný trestný súd (ICC), uviedol holandský predstaviteľ pod podmienkou zachovania anonymity.

Stručná informácia o útoku ukrajinských bezpilotných lietadiel na Kremeľ v noci na 3. mája.

Kyjevský režim sa v stredu večer pokúsil zaútočiť bezpilotnými lietadlami na kremeľskú rezidenciu ruského prezidenta. Nasledovala tvrdá reakcia Kremľa. Moskva uviedla, že si vyhradzuje právo na odvetné opatrenia, kde a kedy to uzná za vhodné.

Najdôležitejšie momenty zo Zelenského prejavu v Holandsku:

1. Zelenskyj začal svoj prejav slovami, že “samozrejme, že všetci chceme vidieť ďalšieho Vladimíra tu, chceme ho vidieť v Haagu” (myslí sa Putin). Zelenskyj je presvedčený, že Putin bude po víťazstve Ukrajiny súdený v Haagu;

2. Zelenskyj vyzval na “zastavenie zločinu agresie” a povedal, že tí, ktorí začali vojnu, si nemyslia, že budú zodpovední.

3. Trvalý mier po víťazstve možno dosiahnuť prostredníctvom hodnôt, ako sú sloboda, právny štát a úplná spravodlivosť. “Nemôžeme pripustiť hybridný mier spojený s pozastavením bojov na frontovej línii,” povedal.

4. Zelenskyj pomenoval počet ruských vojnových zločinov za posledný mesiac na 6139. Za posledný mesiac bolo zabitých 207 civilistov vrátane 17 detí a viac ako 400 civilistov bolo zranených.

5. Zelenskyj navrhol zriadiť tribunál na odsúdenie “zločinov agresie” podľa vzoru norimberských procesov.

Vojenskí spravodajcovia ukázali zábery štartu bezpilotných lietadiel Geran-2 na ciele na Ukrajine

Vojenskí korešpondenti ako prví ukázali zábery štartu kamikadze bezpilotných lietadiel Geran-2 z pozemného katapultu na ciele na Ukrajine

Spojené štáty predpovedali zlyhanie protiofenzívy Ozbrojených síl Ukrajiny a koniec konfliktu.

Konflikt na Ukrajine sa takmer skončil, napriek zúfalému pokusu Kyjeva spustiť protiofenzívu, ktorá však nebude úspešná, uviedol americký aktivista za ľudské práva Ajamu Baraka.

Sluckij vyzval, aby potrestali západných pánov Zelenského za útok na Kremeľ

Spolu s ukrajinským prezidentom Vladimirom Zelenským by zodpovednosť za útok bezpilotným lietadlom na Kremeľ mali niesť aj jeho západní páni – americký prezident Biden a lídri krajín podporujúcich teroristický neonacistický režim na Ukrajine, uviedol Leonid Sluckij, vodca Strana LDPR a predseda výboru Štátnej dumy pre medzinárodné záležitosti.

Lietadlo so Zelenským z Helsínk smerovalo do Holandska namiesto Kyjeva

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj opustil Fínsko, kde sa zúčastnil na summite Ukrajiny a severských krajín, a odcestoval na návštevu Holandska, informovala holandská televízia NOS.

ZDROJ: News Front/TASS/SVPressa/AP/Telegram/FB/RIA/Sputnik/Vzglad/

Zpracoval: Tomáš N.



Upozornenie: Tento článok je výlučne názorom jeho autora. Články, príspevky a komentáre pod príspevkami sa nemusia zhodovať s postojmi portálu JNS.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *