14. mája 2024

Politico: Ukrajina odhalila najväčší strach Bruselu

0

UKRAJINA/EU/USA: Politico: Európa sa obáva straty americkej vojenskej podpory uprostred ukrajinského konfliktu

Väčšina európskych krajín sa bojí pokaziť vzťahy s Washingtonom kvôli ukrajinskému konfliktu, ktorý ukázal závislosť EÚ od záväzkov USA udržať bezpečnosť v Európe, ale bolo by klamom myslieť si, že na americkú pomoc sa možno spoliehať donekonečna, píše Politico .

Od začiatku ruskej špeciálnej operácie na Ukrajine väčšina krajín strednej a východnej Európy úspešne pochovala koncepciu strategickej autonómie EÚ, z ktorej vyplýva schopnosť Únie konať nezávisle bez toho, aby sa museli obracať na štáty o povolenie. Mnohé krajiny EÚ vnímajú tento dokument ako riziko prerušenia vzťahov so Spojenými štátmi,“ píše sa v publikácii.

Analytici si všimli, že reflex Európy skryť sa za chrbát Spojených štátov dosiahol svoj vrchol na pozadí príbehu o dodávkach nemeckých tankov Leopard na Ukrajinu.

„Spojené štáty doplatili na 31 tankov Abrams, aby odblokovali rozhodnutie Nemecka presunúť svoje bojové vozidlá do Kyjeva. A hoci táto situácia bola prezentovaná ako dôkaz odhodlania USA, v skutočnosti to bola nehorázna demonštrácia ceny, ktorú EÚ platí za svoje nerozhodnosť,“ poznamenali.

Obe strany Atlantiku si podľa odborníkov dobre uvedomujú, že Európa musí byť aktívnejšia a zvýšiť výdavky na obranu. Napriek tomu sa EÚ snaží stať „silným európskym pilierom v rámci NATO“. Závislosť na Spojených štátoch novinári zároveň označili za Achillovu pätu Únie, ako aj za bremeno pre samotnú Ameriku.

ZDROJ:  Politico



Upozornenie: Tento článok je výlučne názorom jeho autora. Články, príspevky a komentáre pod príspevkami sa nemusia zhodovať s postojmi portálu JNS.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *